Σημάδια αποκλιμάκωσης στο Κοσσυφοπέδιο: Θα μειωθεί η αστυνομική παρουσία στις σερβικές περιοχές

FILE PHOTO: Πανό στα σερβικά στη βόρεια Μιτρόβιτσα του Κοσόβου, γράφει “Εδώ είναι Σερβία”. EPA, DJORDJE SAVIC




Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει να μειώσει την αστυνομική παρουσία στο βόρειο τμήμα του, που κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Aυτό ανακοίνωσαν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου την Τετάρτη, σύμφωνα με το dpa.

Το μέτρο αποσκοπεί στη μείωση των εντάσεων και είναι αποτέλεσμα συνομιλιών μεταξύ του μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μίροσλαβ Λάιτσακ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι που διεξήχθησαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας στην Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πρίστινα το βράδυ της Τρίτης.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε αυτή την περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Σερβία.

Το υπόλοιπο Κοσσυφοπέδιο κατοικείται κυρίως από Αλβανούς.

Η Σερβία, από την οποία το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την πρώην επαρχία ως ανεξάρτητο κράτος

Τον Απρίλιο, οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές και οι Αλβανοί υποψήφιοι κέρδισαν σε τέσσερις δήμους εν μέσω εξαιρετικά χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων.

Η κεντρική κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έστειλε ειδικές δυνάμεις ασφαλείας στο βορρά στα τέλη Μαΐου για να εγκαταστήσουν νεοεκλεγείς δημάρχους, οδηγώντας σε έντονες διαδηλώσεις και ταραχές.

Σε μια τοποθεσία, βίαιοι Σέρβοι επιτέθηκαν σε στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ KFOR, που ήταν τοποθετημένοι μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου, αρκετές δεκάδες στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά, υπενθυμίζει το dpa.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν κυρίως τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι για αυτές τις ταραχές, ζητώντας του να μην επενδύσει στους νέους δημάρχους και να αποφύγει την ανάπτυξη μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

Οι δυτικοί εταίροι έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κυβέρνηση στην Πρίστινα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής αναστολής της οικονομικής βοήθειας.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε την Τρίτη ότι η μερική απόσυρση των ειδικών αστυνομικών μονάδων από το βορρά θα εφαρμοστεί σε δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, οι συνομιλίες μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ ζήτησαν την απόσυρση της ειδικής αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τη διοργάνωση νέων εκλογών στους τέσσερις βόρειους δήμους, υπενθυμίζει επίσης το dpa.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Χαμηλό ηθικό και σημάδια διάλυσης στον στρατό του Πούτιν: Kαθαιρέθηκε αντιστράτηγος στην Ουκρανία γιατί άσκησε κριτική στην ηγεσία για την κατάσταση στο μέτωπο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: