Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για τις αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική και τη Λακωνία: Ήταν δύσκολη η νύχτα στη Ρόδο, μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις των κατοίκων

Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση μικρής έκτασης αναζωπύρωσης σε δασική έκταση στη θέση Καραούλι Δερβενοχωρίων, Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Ακόμα μια δύσκολη νύχτα αναμενοταν για το νησί της Ρόδου καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν μέχρι τα ξημερώματα ήταν συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και δημιουργούσαν νέα μέτωπα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπήρχε μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο προς Λάερμα και για το λόγο αυτό στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο.

Στο νησί των Δωδεκανήσων αναμενόταν να φθάσουν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, ενώ το πρωί φτάνουν ακτοπλοϊκώς 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, που θα προστεθούν στους 125 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, που ήδη επιχειρούν.

–Την εκκένωση του χωριού Λάερμα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους λόγω του ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί από τις αναζωπυρώσεις ισχυρό και ανεξέλεγκτο μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Αισθητά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής όπου θα παραμείνουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς που υπάρχουν και τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Λακωνία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με αναζωπυρώσεις, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Φθάνουν συνεχώς ενισχύσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU

Νέα εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών παρέχεται στη χώρα μας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU, σε συνέχεια του επίσημου αιτήματος που έχει υποβάλει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, λόγω των δασικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται στη χώρα εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα υπέβαλε προχθες επιπρόσθετο αίτημα για εναέρια συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στο οποίο ανταποκρίθηκαν άμεσα:

Η Κύπρος, η οποία απέστειλε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Αir Τractor μέσω rescEU και η Κροατία, η οποία απέστειλε 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος CL-415, επίσης μέσω rescEU.

Υπενθυμίζεται ότι εναέρια συνδρομή στη χώρα μας έχουν παράσχει, επίσης, στο πλαίσιο αντίστοιχου αιτήματος που έχει υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, η Ιταλία με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415 από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU και η Γαλλία, επίσης με δύο αεροσκάφη CL-415.

Αναφορικά με τις επίγειες ευρωπαϊκές δυνάμεις που συνδράμουν τους Έλληνες πυροσβέστες στα μέτωπα των πυρκαγιών, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβεστικά οχήματα έχουν αποστείλει ήδη η Ρουμανία (40 πυροσβέστες και 5 οχήματα) και η Σλοβακία (31 πυροσβέστες και 15 οχήματα).

Εντός της ημέρας σήμερα φτάνουν στην Αττική οι 149 πυροσβέστες συνοδεία 49 οχημάτων από την Πολωνία. Η Ρουμανία αποστέλλει επιπροσθέτως 50 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ πεζοπόρο τμήμα με 50 πυροσβέστες καθώς και 10 οχήματα αποστέλλει και η Βουλγαρία.

Τους Έλληνες πυροσβέστες συνδράμουν ταυτόχρονα και ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία, που μετέχουν στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι εναέρια συνδρομή για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών έχει λάβει η χώρα μας και σε διμερές επίπεδο, από το Ισραήλ και την Ιορδανία.

  • Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για επτά περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για το Σάββατο 22 Ιουλίου, για επτά περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τις επόμενες μέρες αναμένονται ακραίες συνθήκες.

«Τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που δυσκολεύει αλλά και εντείνει την ένταση αλλά και την διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας.

Σε αυτή την προσπάθεια ζητούμε την συνεργασία των πολιτών και ταυτόχρονα απευθύνουμε έκκληση σε όλους. Πάνω από όλα για την δική σας ασφάλεια να ακολουθείται πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών» τόνισε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Παρασκευής (21/7) κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

  • Στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στον Προφήτη

Στο νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταφερθούν, για προληπτικούς λόγους δύο πυροσβέστες που επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή Προφήτης, του δήμου Βόλβης, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν άντρα και μια γυναίκα, οι οποίοι αισθάνθηκαν δυσφορία και διακομίστηκαν, σε διαφορετικό χρόνο, με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Η ΕΛ.ΑΣ διευκόλυνε την διακομιδή της γυναίκας, συνοδεύοντας το ασθενοφόρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα, Greece – Θεσσαλονίκη, Greece

Κρήτη: Γυπαετός λύγισε εξαντλημένος από τον καύσωνα στη μέση της ασφάλτου [video, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: