Πυρετός διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην εκλογή νέου αρχηγού [βίντεο]

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται από το Ζάππειο Μέγαρο όπου έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις και οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέας ηγεσίας, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή στις 12:00 θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Στην πρώτη συνεδρίαση, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες συνεννοήσεις με ζητούμενο να βρεθεί ένα modus vivendi αλλά και το πρώτο «crash test» εφόσον αποδειχθεί ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ό, τι αφορά, στον «οδικό χάρτη» του επόμενου διαστήματος.

Για την ώρα πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις τάσεις οι οποίες συνεδριάζουν συνεχώς και συζητάνε τις εξελίξεις, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη.

Θα κατατεθούν, πιθανότατα, προτάσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου που θα «κλειδώσει» και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Τα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο λέει να τρέξουν οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου σύντομα, δηλαδή μέσα στον Ιούλιο, ακόμα κι αν θα έχει προηγηθεί μια διαδικασία ενός διαρκούς συνεδρίου εξπρές επί της ουσίας.

Δεύτερο σενάριο: αρκετά στελέχη το προκρίνουν να υπάρξει μια συνεδριακή διαδικασία που θα τρέξει τον Σεπτέμβριο και κάλπη που θα στηθεί σε εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μετά τη συνεδριακή διαδικασία του Σεπτεμβρίου, κάτι που πάει λίγο πιο πίσω την όλη διαδικασία σε ότι αφορά την εκλογή προέδρου.

Στο μεταξύ τρέχουν και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκπροσωπηθεί, διότι σε λίγες ημέρες ξεκινάνε και οι προγραμματικές συζητήσεις και οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Τη Δευτέρα αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και την εκλογή επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων, με την κ. Ολγα Γεροβασίλη να θεωρείται το επικρατέστερο πρόσωπο για τη θέση.

Επίσης μέσα στις επόμενες μέρες, μία από τις επόμενες δύο Κυριακές πιθανότατα, θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά αυτό θα γίνει γνωστό αύριο μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον «στίβο» της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.

Tελος στα σενάρια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Δεν θα θέσω υποψηφιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά.




Επιφυλακτικοί στο ΠΑΣΟΚ για σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ

«Βλέπετε σύγκλιση πουθενά; Που μπορούμε να συνεργαστούμε πχ στο φράχτη του Έβρου;» είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει την λογική να φαγωθεί ο αντίπαλος για να ανέβει αυτό» τόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής, Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του, υποστήριξε ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Αυτός ο σχηματισμός δεν έχει μέλλον (…) Έτσι όπως πάνε τα πράγματα εκτιμώ ότι δεν θα έχω πολιτική συνάφεια με τον χώρο».




Στην παραίτηση Τσίπρα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος είχε μιλήσει για διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογική ήττα: «Στην ουσία έχουμε ένα τέλος εποχής που στηρίζεται στο ότι τελειώνει η 15ετής πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Βεβαίως αυτό θα είναι τέλος εποχής του ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Τσίπρα, θεωρώ ότι δεν είναι τέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα».

«Οι αρχηγοί δεν είναι αιώνιοι, οι παρακαταθήκες και του ίδιου είναι μια εγγύηση για μια ενωτική και συνθετική πορεία από εδώ και πέρα» σχολίασε από πλευράς του ο Πάνος Σκουρλέτη.

Το βαρύ κλίμα και η ένταση που προκάλεσε η εκλογική ήττα οδήγησε, όπως αποκαλύπτεται, στα άκρα, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παναγιώτη Ρήγα σχεδόν να έρχονται στα χέρια.

«Δέχθηκα μια απρόκλητη και τραμπούκικη επίθεση. Ξαφνικά άρχισε να μου πετάει αντικείμενα και με έπιασε από τον λαιμό.

Ήταν πολλοί εκεί και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν (σ.σ. τον Δημήτρη Τζανακόπουλο).

Εξαπέλυσε ύβρεις, τις οποίες δεν θέλω να μεταφέρω» υποστήριξε ο Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος αναμένεται να θέσει το θέμα και στα κομματικά όργανα.

Κομβικό ρόλο στην νέα εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παίξει το πρόσωπο που θα εκλεγεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τις έως τώρα πληροφορίες να προκρίνουν την Όλγα Γεροβασίλη.

Στο μεταξύ, τη στάση του Αλέξη Τσίπρα το 2015 αλλά και τον ρόλο στενών συνεργατών του σχολίασε με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο Στέλιος Κούλογλου, προκρίνοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Τους πήγαινες μια δημοσκόπηση που δεν ήταν καλή αλλά δεν μπορεί η απάντηση να ήταν “δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στην πρόεδρο”.(…)

Το νέο πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος θα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και να έρθει σε μία επαφή με το ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει μία ισχυρή αντιπολίτευση».




ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Καστανίδης κατά Ανδρουλάκη: «Δεν σεβάστηκε την επιλογή των ψηφοφόρων, θα συνεχίσω να είμαι παρών στους αγώνες»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: