Παραμιλούν και «παραληρούν» οι Τούρκοι εναντίον του Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ο Αμερικανός γερουσιαστής σαμποτάρει τα μαχητικά F-16, γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία Senator Bob Menendez, Facebook




Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) διατηρεί τη στάση του σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet επιτίθεται εναντίον του γερουσιαστή με βάση τις δηλώσεις του στιο πρακτορείο Reuters. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ σαμποτάρει τα F-16, αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας, μιλώντας στο Reuters, ο κ. Menendez, ένας Δημοκρατικός πολιτικός, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την Τουρκία και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει τις ανησυχίες του.

Ο Menendez, ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων έχει το δικαίωμα να θέσει σε αναμονή τη διαδικασία στη Γερουσία, δήλωσε:

«Η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη κοινοβουλευτική έγκριση από την Τουρκία για το ΝΑΤΟ, αν και ο Ταγίπ Ερντογάν (Erdoğan) είπε εντάξει. Ο Erdoğan θα μπορούσε να είχε καλέσει το κοινοβούλιο να ψηφίσει, αλλά δεν το έκανε».

Ο Menendez υποστήριξε επίσης ότι η εχθρική συμπεριφορά της Τουρκίας προς την Ελλάδα συνεχίζεται και δήλωσε:

«Τι θα σημαίνει για εμάς αν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ είναι εχθρικός προς έναν άλλο, καθώς και να πουλάει F-16 σε κάποιον άλλο;» [σ.σ.: λανθασμένη απόδοση δηλώσεων].

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) των ΗΠΑ όμως δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με τις πωλήσεις. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζει την πώληση.

«Το θέμα αυτό αφορά τη διασφάλιση της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ και είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος

A. Με τίτλο «Όποιος θέλει βάζει όρους για την πώληση των F-16» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet ρεπορτάζ, όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζονται τα κάτωθι:

Ενώ η προσπάθεια της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ δεν έχει υλοποιηθεί λόγω της άρνησης της Γερουσίας να εγκρίνει την αγορά, παρά τη θετική προσέγγιση του προέδρου Joe Biden, έχει υποβληθεί ένα άλλο αίτημα για «προσθήκη όρων» επί της αγοράς.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις βαν Χόλλεν (Chris Van Hollen), μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ζήτησε να υλοποιηθεί η πώληση στην Τουρκία με αντάλλαγμα την εκπλήρωση δύο όρων.

Μιλώντας στη Γερουσία, ο Van Hollen δήλωσε:

«Μου φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο δύο οδοί για την πραγματοποίηση της πώλησης. Ο πρώτος είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αυτά τα F-16 για να παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ καθώς και να επιτεθεί στους Σύρους/Κούρδους εταίρους μας».

Η δεύτερη οδός είναι η κυβέρνηση Biden να υποσχεθεί στο Κογκρέσο ότι «αν η Τουρκία παραβιάσει αυτούς τους όρους, θα υπάρξουν συνέπειες», όπως δήλωσε ο Van Hollen.

Με τίτλο «Αμερικανός Γερουσιαστής: ‘Συνεχίζονται οι ανησυχίες μας για την πώληση στην Άγκυρα’ – Δε λένε να ξεκολλήσουν τα F-16» δημοσιεύεται στην φιλοδυτική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Karar ρεπορτάζ με πρωτοσέλιδη αναφορά [σ. 1 και 9], όπου, μ.ά., υποστηρίζονται τα κάτωθι:

Η πώληση F-16 στην Τουρκία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου δόθηκε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας.

Ενώ η Άγκυρα περίμενε τη θετική στάση της Ουάσινγκτον στο ευαίσθητο θέμα, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και καιρό, ο Bob Menendez, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή του στην πώληση.

Επισημαίνοντας θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία της έκφρασης, ο Menendez δήλωσε: «Οι απόψεις μου για την Τουρκία δεν έχουν αλλάξει».

Παρεδόθη η Κύπρος επειδή έτσι συμφωνήθηκε: Ενώ ο Αττίλας προέλαυνε στη Γενεύη, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία καθόρισαν πως στο νησί υπάρχουν «δύο αυτόνομες περιοχές»!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: