Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος! Το ΝΑΤΟ μετά το Βίλνιους, η Τουρκία και εμείς… Και ο Ερντογάν περιμένει τώρα τα “δωράκια” του…

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan held a press conference following the NATO Heads of State and Government Summit in the Lithuanian capital Vilnius. Photo via Turkish Presidency




Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Αν πέτυχαν κάτι οι Αμερικανοί με τον πόλεμο της Ουκρανίας είναι να μαντρίσουν ξανά τους Ευρωπαίους στο ΝΑΤΟ και να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους στην γηραιά ήπειρο που είχαν αρχίσει να χάνουν με τις φυγόκεντρες δυνάμεις που εκδηλώνονταν για μια σχετική ανεξαρτησία στον ευρωπαϊκό χώρο με γερμανική ηγεμόνευση.

Έτσι το ΝΑΤΟ, ασπίδα της αμερικανικής ηγεμονίας, αναζωογονήθηκε όπως στις καλές παλιές εποχές του Ψυχρού Πολέμου. Κι όπως και τότε, στόχος η Ρωσία που η Ουάσιγκτον θέλει να περιορίσει και να εκδιώξει εκτός ευρωπαϊκού τόξου, απωθώντας την προς την Ασία.

Όπως είναι γνωστό, το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής για να αντιμετωπίσει, υποτίθεται, την σοβιετική απειλή εναντίον της Δυτικής Ευρώπης. Τα ιδρυτικά μέλη της συμμαχίας ήταν το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία, η Ιταλία, ο Καναδάς, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία και η Πορτογαλία.

  • Το 1952 προστέθηκαν στη συμμαχία η Ελλάδα και η Τουρκία και το 1955 προστέθηκε η τότε Δυτική Γερμανία. Η ένταξη της Δυτικής Γερμανίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας και τη δημιουργία του αντίστοιχου στο ΝΑΤΟ συμφώνου της Βαρσοβίας στο οποίο συμμετείχαν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, και παρά τις αμερικανικές υποσχέσεις στη Μόσχα, το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε προς ανατολάς για να περιλάβει όλες τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Μολονότι και η Ρωσία είχε εκφράσει κάποια στιγμή την επιθυμία να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ προκειμένου να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ασφάλειας για όλη την Ευρώπη, οι Αμερικανοί αντιτάχθηκαν και οι Ευρωπαίοι έδειξαν την μυωπική πολιτική τους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ακολουθώντας την Ουάσινγκτον.

Κάπως έτσι φτάσαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας που οι Αμερικανοί επέβαλαν και στους Ευρωπαίους, παρά τις σοβαρές προειδοποιήσεις τόσο Αμερικανών ειδικών στα θέματα της ασφάλειας, διπλωματών, πανεπιστημιακών, στρατηγικών μελετητών και άλλων, όσο και Ευρωπαίων ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια νέα διεθνή σύγκρουση.

Με την τελευταία διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και με την αποδοχή και της Σουηδίας, το ΝΑΤΟ έγινε ένας οργανισμός 32 χωρών και πάντα ασπίδα των αμερικανικών συμφερόντων. Βεβαίως οι Αμερικανοί άφησαν εκτός για την ώρα την Ουκρανία, επειδή αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο με την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό πόλεμο.

Το ερώτημα παραμένει βεβαίως, ποια θα είναι η μελλοντική αποστολή του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας. Υπάρχουν αμερικανικά κέντρα εξουσίας που ονειρεύονται ακόμη και εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ασία εναντίον της Κίνας.

Κάτι τέτοιο όμως φαίνεται απίθανο, καθώς οι Ευρωπαίοι εξουθενωμένοι οικονομικά και πολιτικά από τον πόλεμο της Ουκρανίας που μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα εξυπηρετεί, δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν αυτή τη φορά και τις σχέσεις τους με την Κίνα υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων, όπως έγινε με την περίπτωση της Ρωσίας.

Στα καθ’ ημάς, μετά τη διάσκεψη του Βίλνιους, η Ελλάδα προσδέθηκε ακόμη περισσότερο στο άρμα του ΝΑΤΟ, δέσμια στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων και υποχρεωμένη να ακολουθεί την αμερικανική πολιτική κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα για τα εθνικά της συμφέροντα.

  • Στο Βίλνιους αναδείχθηκε ακόμη μια φορά η ικανότητα της Τουρκίας να διεκδικεί αυτόνομα τα συμφέροντά της μέσα από ένα ανατολίτικο και αποδοτικό παζάρι.
  • Κανείς σοβαρός αναλυτής δεν πίστευε ότι ο Ερντογάν θα μπλόκαρε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που γνώριζε ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα αποδέχονταν, αν όχι όλα τα αιτήματά του, τουλάχιστον τα πιο σοβαρά.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη όλες τις συμφωνίες του παρασκηνίου, το βέβαιον είναι ότι η Τουρκία θα αποκτήσει τα F-16 και μάλιστα με την σιωπηρή συμφωνία, αν όχι στήριξη της Αθήνας.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να επαναδραστηριοποιήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι για να την εντάξουν φυσικά, κάτι που δεν ενδιαφέρει άλλωστε άμεσα την ΄Αγκυρα, αλλά αυτό θα σημαίνει επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων στην Άγκυρα και ένα ειδικό καθεστώς σχέσεων, ειδικά όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Με όλα αυτά η Κύπρος θα παραμείνει μια συντεταγμένη στους νατοϊκούς χάρτες και μάλιστα με την συγκατάθεση της Αθήνας. Κάποια στιγμή οι Αμερικανοί, μέσω Ερντογάν, θα επαναφέρουν τον Τατάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις και στη Λευκωσία θα σημάνουν οι καμπάνες της ικανοποίησης.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα δέχεται, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και συγκεκριμένα της συνθήκης του Μοντρέ, τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων να αναφέρονται ως τουρκικά στενά. Σταδιακά επομένως το καθεστώς των στενών δεν θα διέπεται πια από τους όρους των διεθνών συνθηκών, αλλά από τις αποφάσεις της Τουρκίας.

Τελικά η Ελλάδα κερδίζει μια θέση στη «σωστή πλευρά» της ιστορίας και μια προσωρινή ανακωχή με την Τουρκία, καθώς οι τουρκικές διεκδικήσεις έναντι των ελληνικών εθνικών συμφερόντων παραμένουν αναλλοίωτες στο τραπέζι και η Τουρκία θα επανέλθει δριμύτερη με την πρώτη ευκαιρία.

Προς το παρόν η Άγκυρα περιμένει τα δωράκια της, ότι πήρε αλλά και ότι δεσμεύτηκαν οι Αμερικανοί να της δώσουν, τα F-16, και τα δισεκατομμύρια των Ευρωπαίων. Με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι η Τουρκία ουδέποτε χρησιμοποίησε τα F-16 εναντίον της Ελλάδας και ότι ούτε στο μέλλον θα το κάνει! Και το ΝΑΤΟ να εγγυάται ότι θα εμποδίσει κάτι τέτοιο! Όμορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος!

  • Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ

Κατά τα άλλα επιβεβαιώνονται οι αναλύσεις της στήλης αυτής ότι η Τουρκία ουδέποτε θα απομακρυνθεί από την Δύση, αλλά ούτε και η Δύση θα επιδιώξει ποτέ την ρήξη μαζί της.

Και παρά τις σκιές που παρατηρήθηκαν τελευταία στις σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας, η Τουρκία θα συνεχίσει την αυτόνομη εξωτερική πολιτική της πατώντας σε δύο βάρκες, ενώ Αθήνα και Λευκωσία θα είναι οι δεδομένοι εταίροι που θα εξυπηρετούν αγόγγυστα τα αμερικανο-ΝΑΤΟΪΚΑ συμφέροντα σε βάρος των δικών τους. Με την ικανοποίηση ότι βρίσκονται με την «σωστή πλευρά» της Ιστορίας!

Υ.Γ. Παρακολουθώ τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ούτως ή άλλως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μέλλον μόνο αν απελευθερωθεί από τα ιδεολογικά δεσμά του 3% και γίνει ένα ευρύ αριστερό, δημοκρατικό, πατριωτικό κόμμα. Διαφορετικά η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς θα διαρκέσει πολύ.

*Στέφανος Κωνσταντινίδης
Πανεπιστημιακός, συγγραφέας της μυθιστορηματικής τριλογίας ΝΟΜΑΔΑΣ, Αθήνα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017-2019. Τώρα κυκλοφορεί και το νέο του μυθιστόρημα, ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ΣΤΟ ΥΦΑΝΤΟ ΤΟΥ ΄21, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.

[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε…Πόσο πικρός είναι και τούτος ο Ιούλης! Είναι μέρες μνήμης, αλλά είναι και μέρες αναστοχασμού, μελέτης και σχεδιασμού για το μέλλον…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: