Ομαδικοί τάφοι Ελληνοκυπρίων στο παράνομο “αεροδρόμιο” της Τύμπου: Σήμερα ο Ερντογάν θα τελέσει τα “εγκαίνια” στο νέο τερματικό, στην κατεχόμενη Κύπρο

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan was welcomed with an official ceremony by President of the United Arab Emirates (UAE) Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Photo via Turkish Presidency




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Ομαδικοί τάφοι αγνοουμένων φαίνεται να υπάρχουν στην περιοχή του παράνομου “αεροδρομίου” της κατεχόμενης Τύμπου, τα εγκαίνια του οποίου θα τελέσει σήμερα ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής του 1974.

Όπως συναφώς αναφέρεται από ενημερωμένες πηγές, φαίνεται ότι  υπάρχουν πληροφορίες για δυο τουλάχιστον τάφους. Ο ένας, με βάση πληροφορίες,  βρίσκεται δίπλα στο παράνομο “αεροδρόμιο” της Τύμπου ενώ ο δεύτερος φέρεται να είναι εντός του χώρου του “αεροδρομίου”, χωρίς να αποκλείεται να είναι και στο δίαυλο.

Ενημερωμένες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να αφορούν ένα ομαδικό τάφο και απλά να υπάρχει σύγχυση ως προς την ακριβή τοποθεσία. Δηλαδή, είτε να είναι εντός του χώρου του “αεροδρομίου” είτε δίπλα. Εξετάζονται και τα δυο ενδεχόμενα, τους ενός ή περισσοτέρων ομαδικών τάφων.

  • Είναι γνωστό ότι ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, στα πλαίσια της φιέστας και τα πανηγύρια για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, έχει «παραγγείλει» την ολοκλήρωση του έργου για το νέο τερματικό στον παράνομο “αεροδρόμιο”, για να τελέσει τα εγκαίνια σήμερα.

Επιστράτευσε δε και τεχνικά επιτελεία από την Άγκυρα για να διασφαλίσει ότι όλα θα είναι έτοιμα κατά τη σημερινή ημέρα, 20η Ιουλίου, για να συνδυαστεί τούτο με τα πανηγύρια.

Σημειώνεται ότι το κόστος ανέγερσης του νέου τερματικού, ανήλθε στα 400 εκ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το «αεροδρόμιο» θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί 10 εκ. επιβάτες ετησίως. Η Τουρκία επενδύει στο έργο αυτό, το “αεροδρόμιο” διαθέτει πλέον διπλό δίαυλο μήκους 3.100 μέτρων και εντάσσεται στο σχέδιο για τον «αιώνα της Τουρκίας».

Για κάποιο λόγο η κατοχική δύναμη εν γένει, θέλει διακαώς να αναδείξει το έργο αυτό στη συγκεκριμένη συγκυρία. Κι αυτό θα φανεί στη διάρκεια της ολιγόωρης σημερινής παρουσίας του στα κατεχόμενα.

Στο χώρο, λοιπόν, των εγκαινίων με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και θα διερευνηθούν, φαίνεται να είναι θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι είτε δολοφονήθηκαν από τον κατοχικό στρατό είτε έπεσαν κατά τις μάχες, που διεξήχθησαν στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, ενώπιον της ΔΕΑ, υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, που διερευνούνται. Αυτή τη στιγμή συνεργεία της ΔΕΑ δραστηριοποιούνται στους Στύλους Αμμοχώστου και ειδικότερα στη λίμνη του Αγίου Λουκά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ομαδική ταφή, κατόπιν εκτέλεσης Ελληνοκυπρίων από τον κατοχικό στρατό.

Ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδας Παντελίδης, μιλώντας προ ημερών στην Επιτροπή Προσφύγων και αναφερόμενος στην περίπτωση του Αγίου Λουκά, είπε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται, «αποξηραίνουμε τμήμα της λίμνης, ενώ θα κατασκευαστεί και τοίχος αντιστήριξης προκειμένου να μην εισέρχεται νερό και αφού αποξηραθεί το σημείο, θα σκάψουμε».

  • Οι Τούρκοι, όπως ανέφερε, μας καθυστέρησαν εκεί τρία χρόνια ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για περιοχή Νατούρα. Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Παντελίδης αναφέρθηκε και σε μια άλλη περίπτωση στην κατεχόμενη Λάπηθο, όπου το 1974 στήθηκαν ενέδρες από τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου.

«Στις 6 Αυγούστου σε ενέδρες χάσαμε περίπου 70 άτομα. Βρέθηκαν 25-30 αγνοούμενοι και υπολείπονται περίπου άλλοι 40. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε και τους υπόλοιπους…», ανέφερε.

Πάντως, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και εμπόδια, που προβάλλονται από τουρκικής πλευράς, οι εργασίες, οι έρευνες, συνεχίζονται τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα.

Μια εκταφή είναι αυτή που γίνεται έξω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στον κατεχόμενο Γερόλακκο. Στις ελεύθερες περιοχές, γίνονται εργασίες για εντοπισμό Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων στα χωριά της Πάφου, Χούλου και Τσάδα, αλλά και στο Στρόβολο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η άγνωστη λέξη του Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις, και μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: