“Όχι ακόμα” για τα τουρκικά F-16: Ο Μενέντεζ δεν είναι μόνος του, διαφωνούν και άλλοι σημαντικοί νομοθέτες… Ο Κρίστοφερ βαν Χόλλεν θέτει όρο προστασία των Κούρδων

FILE PHOTO: epa10293006 US President Joe Biden (C) greets Maryland Democratic gubernatorial candidate Wes Moore (L) and Democratic Senator of Maryland Chris Van Hollen (R), at a rally for the Democratic Party on the eve of election day at Bowie State University in Bowie, Maryland, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Ο ιστότοπος Politico αναφέρεται εκτενώς στις πρόσφατες εξελίξεις με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αλλά και στη στάση των μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται, οι νομοθέτες στο Κογκρέσο ανησυχούν για το πώς η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16. Η Ελλάδα έχει κατηγορήσει την Τουρκία ότι έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της πάνω από 10.000 φορές τον περασμένο έτος, ενώ η Τουρκία έχει απειλήσει περιοχές στη Συρία που κατέχονται από τους Κούρδους.

«Έχουμε κάνει συζητήσεις με τη Διοίκηση. Έχω ανησυχίες, τους μετέφερα τις ανησυχίες μου. Αν μπορούν να βρουν ένα τρόπο να εξασφαλίσουν ότι θα σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα ήταν σπουδαίο, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μια μόνιμη πραγματικότητα», δήλωσε ο Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Menendez).

Πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενισχύσει τον στρατό της Ελλάδας ώστε να αποκτήσει «ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα» έναντι της Τουρκίας, «μπορεί να υπάρξει ένα μονοπάτι» για την έγκριση των F-16.

Ένας στοιχείο θα ήταν να συμφωνήσει με το αίτημα της Ελλάδας να αποκτήσει τα μαχητικά F-35, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Διοίκηση υποστηρίζει αυτή την πώληση αλλά δεν έχει ενημερώσει επισήμως το Κογκρέσο για την έγκριση

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) αρνήθηκε να σχολιάσει οποιεσδήποτε πωλήσεις προτού το αίτημα διαβιβαστεί επισήμως στο Κογκρέσο.

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Jim Risch (RIdaho), δήλωσε ότι όπως και ο Menendez, βρίσκεται σε συνομιλίες με την Διοίκηση για τον τερματισμό της τουρκικής πολεμικής ρητορικής κατά των γειτόνων της. Το επίτευγμα της Δευτέρας, για τον Risch σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τα F-16.

«Αυτό το ζήτημα λύθηκε. Είναι καιρός να μιλήσουμε για τα F-16 και υπάρχει ένας δρόμος προς τα εμπρός», δήλωσε ο Risch. “Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη εδώ. Τούτου λεχθέντος, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να επιλυθεί».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Mike McCaul (R-Texas), και ο βουλευτής Gregory Meeks (D-N.Y.), οι οποίοι έχουν επίσης την ισχύ να σταματήσουν την πώληση αμερικανικών όπλων στο εξωτερικό, δήλωσαν ότι έχουν ανησυχίες που θα πρέπει να λυθούν προτού εγκρίνουν την πώληση των F-16.

Ο κ. McCaul δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι υπέρ της αναβάθμισης των υφιστάμενων F-16 της Τουρκίας, εάν η Ελλάδα λάβει τα F-35 και εάν η Ουάσιγκτον διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει to στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Την Τρίτη, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Άγκυρα πρέπει επίσης να ξεκινήσει συνομιλίες με την Αθήνα, να πιέσει τη Ρωσία να παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και να λάβει άλλα μέτρα.

«Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο κ. McCaul σχετικά με την έγκριση που θα λάβει η Τουρκία για την αγορά των F-16. «Το πρώτο βήμα ήταν να αφήσει τη Σουηδία να μπει στο ΝΑΤΟ, και αυτό το έκαναν τώρα. Τα υπόλοιπα είναι κατά κάποιο τρόπο δευτερεύοντα ζητήματα».

Ενώ οι τέσσερις επικεφαλής των επιτροπών έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν την πώληση, ο Κρίστοφερ βαν Χόλλεν (Chris Van Hollen) (D-Md.), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι πολέμιος της απόκτησης F-16 από την Τουρκία, ανεξάρτητα από το αν θα υποχωρήσει στη Σουηδία.

Την Τρίτη, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει ακόμη γνώμη και ότι η Άγκυρα θα πρέπει τουλάχιστον να δεσμευτεί ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον μελών του ΝΑΤΟ ή των  Κούρδων συμμάχων της Αμερικής.

ΠΗΓΗ: Politico – F-16s for Turkey aren’t a done deal until these lawmakers say it’s OK. And they’re not sold yet

Washington Post: Η απαίτηση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 δεν είναι ανεξάρτητη από το αίτημα της Ελλάδας να προμηθευτεί τα F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: