Ο καλύτερος για “νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είναι ο πρώην, και αυτό είναι καλό”: Οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρέπει να παραμείνει στη θέση του…

epa10717265 (L-R) European Council President Charles Michel, Nato Secretary General Jens Stoltenberg and European High Representative of the Union for Foreign Affairs, Josep Borrell during a European Council in Brussels, Belgium, 29 June 2023. EPA, OLIVIER HOSLET




Στην παράταση για ένα ακόμη χρόνο της θητείας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg), την οποία θα προτείνει επίσημα, την επόμενη εβδομάδα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο αναφέρεται το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο δημοσιογράφος Philippe Jacqué σημειώνει, ότι σε αυτό είχε αναφερθεί στις 27 Ιουνίου το Euractiv, αλλά τότε μία χώρα εμπόδιζε ακόμη την ανανέωση.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε χθες τη συμφωνία όλων των συμμάχων, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι «τώρα, όλοι οι σύμμαχοι είναι στο σκάφος».

Την προηγούμενη ημέρα, η Kaja Kallas, η Εσθονή πρωθυπουργός, δεν το απέκρυψε στον Τύπο, δηλώνοντας: «Νομίζω, ότι ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ (…). Και αυτό είναι καλό.»

Υπογραμμίζεται, ότι, σύμφωνα με το νορβηγικό Τύπο, στις αρχές Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) είχε επανειλημμένα ζητήσει στον κ. Stoltenberg να παραμείνει, και τελικά τον μετάπεισε, με διπλωμάτη, γνώστη των συνομιλιών, να αναφέρει:

«Οι συζητήσεις για τους πιθανούς υποψηφίους αποκάλυψαν πάρα πολλές εντάσεις. Είναι πιο εύκολο να τον κρατήσεις άλλον έναν χρόνο, κάνει καλά τη δουλειά και είναι πολύ πιστός στις ΗΠΑ».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται, στις 25 Μαΐου, ερωτηθείς από την εφημερίδα Le Monde, σχετικά με μια πιθανή νέα παράταση της θητείας του, ο Jens Stoltenberg, «ο πολιτικός με ιδέες αγκυροβολημένες στα αριστερά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είχε εκμυστηρευθεί, ότι είχε «άλλα σχέδια».

Εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι «η Συμμαχία θα μπορέσει να βρει έναν καλό διάδοχο». «Πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την ηγεσία του και τις θυσίες του», χαιρετίζει  Γάλλος αξιωματούχος.

Κατά τον δημοσιογράφο, η παραμονή του Jens Stoltenberg δεν είναι έλλειψη υποψηφίων για να τον διαδεχθούν, αλλά έλλειψη συναίνεσης, καθώς, όπως παρατηρεί, αρκετοί υποψήφιοι πληρούσαν τα κριτήρια και ιδιαίτερα η περίπτωση της Mette Frederiksen, της Δανής πρωθυπουργού, που μόλις επανεξελέγη, ή της Kaja Kallas, που επίσης ανανεώθηκε πρόσφατα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) κυκλοφόρησαν για λίγο και άλλα ονόματα, όπως του Ισπανού πρωθυπουργού Pedro Sanchez, ή του Ρουμάνου προέδρου Klaus Iohannis, αλλά χωρίς μέλλον, όπως και η υποψηφιότητα του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Ben Wallace.

Επισημαίνεται η αλλαγή γνώμης της διοίκησης Biden, στην οποία ο επαναδιορισμός του κ. Stoltenberg δεν ήταν, πριν από λίγους μήνες, στην ημερήσια διάταξη, και η απόφασή της να επικεντρώσει εκ νέου τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους στο μοναδικό ζήτημα της Ουκρανίας, με διπλωμάτη στις Βρυξέλλες να αναφέρει σχετικά:

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά για τον διορισμό του μελλοντικού Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Τον Ιούλιο του 2024, θα είμαστε λίγους μήνες πριν τις αμερικανικές εκλογές και ορίζοντας λίγο πριν τον υποψήφιό τους στο ΝΑΤΟ θα κάνουν μια επιλογή δεσμευτική για τον πιθανό διάδοχο του κ. Biden, εάν ο τελευταίος δεν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου».

ΠΗΓΗ: Le Monde, Philippe Jacqué – A l’OTAN, le secrétaire général, Jens Stoltenberg, restera un an de plus 

Η Αθήνα ορθά επιρρίπτει την ευθύνη στα δίκτυα των διακινητών για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Όμως, πέντε επιζώντες ισχυρίζονται ότι φταίει το ελληνικό Λιμενικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: