Η Αθήνα ορθά επιρρίπτει την ευθύνη στα δίκτυα των διακινητών για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου: Όμως, πέντε επιζώντες ισχυρίζονται ότι φταίει το ελληνικό Λιμενικό

FILE PHOTO: epa10692697 A young man is being treated inside a tent following a deadly shipwreck off Pylos, in the port of Kalamata, southwest of Athens, Greece, 15 June 2023. EPA, YANNIS KOLESIDIS




Δύο εβδομάδες μετά το ναυάγιο του σκάφους με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη αποκλειστικά στα δίκτυα των διακινητών, ενώ πέντε από τους επιζώντες, οι οποίοι παραχώρησαν συνέντευξη στο γαλλικό πρακτορείο AFP κοντά στην Αθήνα, κατηγορούν τους λιμενικούς ότι δεν είχαν τη βούληση να τους σώσουν, επισημαίνει το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro (μέσω του AFP)

Η πραγματική ευθύνη ανήκει στις εγκληματικές συμμορίες που γέμισαν το σκάφος με απελπισμένους ανθρώπους (…) χωρίς καν να τους δώσουν σωσίβια“, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 29 Ιουνίου.

Από την άλλη πλευρά, μακριά από τους Έλληνες αστυνομικούς που ελέγχουν σχολαστικά την πρόσβαση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μαλακάσας, ο Hasan, ένας 26χρονος Σύρος πρόσφυγας – ένας εκ των 104 άνδρες που διασώθηκαν από το Λιμενικό μετά τη βύθιση του σκάφους – δεν κρύβει την οργή του για τo ελληνικό Λιμενικό, η βραδύτητα του οποίου στην επέμβαση στις 14 Ιουνίου καταγγέλθηκε από ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης.

Δεν είχα καθόλου την εντύπωση ότι οι Έλληνες λιμενικοί ήθελαν να μας σώσουν“, υποστηρίζει.

Το ναυάγιο έχει εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες των ελληνικών αρχών, επισημαίνει ακολούθως το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι το Λιμενικό αποκάλυψε μόνο σταδιακά τις συνθήκες του ναυαγίου. Στην Ελλάδα, σημειώνεται, έχει ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Τη Δευτέρα, η Frontex, δήλωσε ότι η Αθήνα αγνόησε την προσφορά πρόσθετης αεροπορικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με τους πέντε επιζώντες που έδωσαν συνέντευξη, οι λιμενικοί πέταξαν δύο φορές σχοινιά προς το σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο για να τους τραβήξουν. Την πρώτη φορά, το σχοινί έσπασε.

Τη δεύτερη φορά, “το σχοινί προσδέθηκε στην πλώρη του σκάφους, το οποίο ξαφνικά έκανε πολύ γρήγορα ζιγκ ζαγκ, δημιουργώντας κύματα. Τότε ήταν που η βάρκα ανατράπηκε“, λέει ο Salim, ένας 28χρονος Σύρος.

Αυτός ο μετανάστης, ο οποίος για λόγους ασφαλείας ζήτησε ανωνυμία όπως και οι υπόλοιποι, φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει το Λιμενικό ότι ενήργησε σκόπιμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Δεν ήταν ατύχημα!»”.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, 35 έως 40 επιζώντες αφηγήθηκαν τα ίδια γεγονότα σχετικά με το Λιμενικό που ρυμουλκούσε το σκάφος με σχοινί.

Γιατί ρυμούλκησαν τη βάρκα; Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας“, δήλωσε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπήρξε κατάφωρη καθυστέρηση στην επιχείρηση διάσωσης.

Σε ερώτηση του AFP για το πώς εξελίχθηκε η επιχείρηση του Λιμενικού, το υπουργείο Ναυτιλίας δήλωσε ότι “τα ερωτήματα αυτά αποτελούν μέρος της έρευνας, η οποία διεξάγεται με απόλυτη εχεμύθεια“.

Ένα drone και ένα ελικόπτερο πετούσαν πάνω από το σκάφος, σύμφωνα με τους επιζώντες. “Η μηχανή σταμάτησε εντελώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (στις 13 Ιουνίου). Το ελληνικό Λιμενικό έφτασε μετά“, δήλωσε ο Ahmad. Γύρω στις 2 το πρωί στις 14 Ιουνίου, ο Salim πήδηξε στο νερό, αφού η μηχανότρατα είχε ανατραπεί.

“Για τουλάχιστον 10 λεπτά, η ακτοφυλακή μας παρακολουθούσε από απόσταση προτού στείλει δύο φουσκωτές βάρκες για να μας βοηθήσουν“, συνεχίζει με δάκρυα στα μάτια. Ο Azad, ηλικίας 21 ετών, ανέφερε κολύμπησε επί μία ώρα για να φτάσει στο σκάφος του Λιμενικού. [..]

ΠΗΓΗ: Le Figaro – Naufrage en Grèce : la responsabilité des garde-côtes mise en cause par les rescapés

Το γερμανικό Spiegel προσπαθεί να πάρει εκδίκηση για το ψέμα με τη “νεκρή Μαρία”: “Βλέπει” λάθη του Λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: