Ο “Σουλτάνος” Ερντογάν άλλαξε ρότα: Έδωσε άδεια στον Βαρθολομαίο για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, κατάλαβε ότι του χαλά το νέο του αφήγημα στα ελληνοτουρκικά

File Photo H Θεία Λειτουργία για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ




Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ανέκρουσε πρύμναν μετά τις αντιδράσεις και τελικά δόθηκε άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ. Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά, ανήμερα την εορτής του Δακαπενταύγουστου.

Την είδηση μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κανάλι OPEN, από την Κωνσταντινουπολη.

Προηγουμένως, στις 20 Ιουλίου, οι τουρκικές αρχές είχαν ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα για τέλεση φέτος της θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ανταποκρίτριας του OPEN, στην Τουρκία χθες το βράδυ δόθηκε η προφορική έγκριση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, προκειμένου ο κ. Βαρθολομαίος να τελέσει κανονικά τη θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός των επομένων ημερών θα επιδοθεί και γραπτώς στο Φανάρι η απόφαση των τουρκικών αρχών, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για να μεταβεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παναγία του Πόντου τον Δεκαπενταύγουστο για να τελέσει την πανηγυρική θεία λειτουργία, όπως κάθε χρόνο.

Η άδεια, επίσημα, αναμένεται να δημοσιοποιεί τις επόμενες ημέρες.

Είναι προφανές ότι η αρχική απαγόρευση που προκάλεσε αντιδράσεις εκτιμήθηκε από την τουρκική προεδρία ότι «αμαυρώνουν» την προσπάθεια που καταβάλλει ο ίδιος ο Ερντογάν να εμφανίζεται διαλλακτικός απέναντι στην Ελλάδα, επιδιώκοντας να αλλάξει τη διεθνή εικόνα της χώρας του και να πετύχει οφέλη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.




Υπενθυμίζεται ότι μετά την αρχική άρνηση από ελληνικές διπλωματικές πηγές είχε τονιστεί:

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος».

Με πληροφορίες από το OPEN

Αυτά τα ρήγματα καθιστούν ξεπερασμένη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Le Figaro, αποδομεί το αφήγημα για την πορεία της Άγκυρας στην Ευρώπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: