Αυτά τα ρήγματα καθιστούν ξεπερασμένη την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Le Figaro, αποδομεί το αφήγημα για την πορεία της Άγκυρας στην Ευρώπη

From left to right: Jean ASSELBORN, Minister for Foreign and European Affairs, Minister for Immigration and Asylum, Luxembourg, Georgios GERAPETRITIS, Minister for Foreign Affairs, Greece. Copyright: European Union




«Η Άγκυρα απέχει πολύ από το να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)», υπογραμμίζει ο δημοσιογράφος Tanguy Berthemet στην εφημερίδα Le Figaro.

Σημειώνει, ότι ναι μεν επισήμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εξετάσει την επανεκκίνηση του φακέλου ένταξης της Τουρκίας και η Άγκυρα ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουν, ότι η «ανταλλαγή απόψεων» για αυτό το θέμα, δεν θα οδηγήσει σε τίποτα, καθώς όλοι γνωρίζουν, ότι η τουρκική βούληση είναι μόνο επίδειξη.

Αναφέρεται στην ύπαρξη πολλών εμποδίων, τονίζοντας, ότι από το 2016, η αυταρχική μετατόπιση του Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εκείνο το καλοκαίρι διαφοροποίησε σημαντικά τις θέσεις των δύο πλευρών.

Κατά τον ίδιον, οι αυθαίρετες συλλήψεις, οι εκκαθαρίσεις, η βία και οι προσβολές κατά των Ευρωπαίων ηγετών φαίνεται να αποδεικνύουν, ότι οι επικριτές της τουρκικής υπόθεσης έχουν δίκιο.

Από την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας το 1999, υπογραμμίζουν τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας, αναδεικνύοντας τον γεωγραφικά μη ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας, που είναι κατά 97% στην Ασία, το βάρος του Ισλάμ στον πολιτισμό αλλά και στη δημογραφία. 

Πέραν του ό,τι η Τουρκία ως μέλος θα ήταν η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ με 84,7 εκατομμύρια κατοίκους, μπροστά από τη Γερμανία, με μεγάλη επιρροή στην Άγκυρα και  96 ευρωβουλευτές, τη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο μαζί με το Βερολίνο, αυτό που υπερέχει είναι το ζήτημα του σεβασμού του κράτους δικαίου, τονίζει ο Tanguy Berthemet.

Υπογραμμίζει, ότι αυτός ο πυλώνας των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, που καθορίζουν τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις από το 1994, απέχει πολύ από το να επιτευχθεί.  Επισημαίνει τις τακτικές καταδίκες των Βρυξελλών, αλλά και την ιδιαίτερη αντίδρασή τους στο σοβαρό εμπόδιο στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών, που προκάλεσε η μεταρρύθμιση του 2014.

Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή στη χώρα, μετά το 2016, επισημαίνει, ότι είναι η ίδια η σταθερότητα της Τουρκίας ως δημοκρατικού κράτους, μια άλλη απαίτηση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, που κλονίζεται, μετά την ισχυροποίηση του κεντρικού ρόλου του Recep Tayyip Erdogan και τη χειραγώγηση, που συμβολίζεται από την αντικατάσταση, με τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017, του κοινοβουλευτισμού από ένα ισχυρό προεδρικό καθεστώς. 

Επισημαίνει τις προκλήσεις, που ακολούθησαν τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις,  όπως η επιθυμία της κυβέρνησης για αποκατάσταση της θανατικής ποινής ή η απόφαση της  να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Προσθέτει, ότι η πολιτική καταστολή, όπως και αυτή των ΜΜΕ, συνδέονται στενά με το κουρδικό ζήτημα, ένα άλλο εμπόδιο με την ΕΕ, καθώς ο σεβασμός των μειονοτήτων είναι επίσης μέρος των βασικών κριτηρίων.

Κατά τον Tanguy Berthemet, πέραν των θεσμικών και πολιτικών ζητημάτων,  τα ρήγματα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας διευρυνθεί σε πολλά γεωπολιτικά ζητήματα, καθώς, όπως και με την κατοχή της βόρειας Συρίας από τον τουρκικό στρατό, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδο στο ζήτημα της Κύπρου.

Πιο πρόσφατα, είναι οι πολιτικές της Άγκυρας στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που οδήγησαν σε εντάσεις με την ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Le Figaro Tanguy, Berthemet – Ces fractures qui rendent caduque une adhésion de la Turquie à l’Union européenne

Στο λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, “είναι το χειρότερο καλοκαίρι που έζησα ποτέ”: Οι φοβερές μαρτυρίες τουριστών και μίας δημοσιογράφου για τον καύσωνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: