Ο Ερντογάν αφού «προσκύνησε» τον Μπάιντεν, τού εύχεται και καλή επιτυχία για επανεκλογή του το 2024

Photo: Turkish Presidency




H πολυπόθητη -για τον Ερντογάν- συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον ισλαμιστή Τούρκο Πρόεδρο να εύχεται καλή επιτυχία στον αμερικανό ομόλογό του ενόψει της κούρσας για επανεκλογή.

(Και) το Reuters μιλά για διπλωματική νίκη του Ερντογάν που διευκόλυνε την πορεία ένταξης της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ.

«Τώρα, ετοιμάζεστε για τις επερχόμενες εκλογές», είπε ο Ερντογάν στον Μπάιντεν όταν οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

«Και με τις επικείμενες εκλογές, θα ήθελα επίσης να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να σας ευχηθώ καλή τύχη».

Ο Μπάιντεν, γελώντας, απάντησε: «Ευχαριστώ… Ανυπομονώ να συναντηθώ μαζί σας τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η ανταλλαγή απόψεων, που παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι, σηματοδότησε μια στροφή στις φορές τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ καθώς ο Ερντογάν εγκατέλειψε την αντίθεσή του στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία ως μέρος μιας πορείας που ικανοποιεί τις ΗΠΑ και αναστατώνει τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το τουρκικό TRT Haber o Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Εκθεσιακό και Εκθεσιακό Κέντρο LITEXPO στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ είπε προς τον Μπάιντεν:

«Είναι πλέον καιρός για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών». Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύω ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού είναι πλέον καιρός για διαβουλεύσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Θεωρώ αυτή τη σημερινή συνάντηση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ ως το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προηγούμενες συναντήσεις μας ήταν σχεδόν σαν προθέρμανση, αλλά τώρα ξεκινάμε μια νέα διαδικασία. Φυσικά, αυτή η νέα διαδικασία για μένα είναι μια πενταετής διαδικασία, και τώρα έχετε προεκλογικές προετοιμασίες. Σας εύχομαι καλή επιτυχία εκ των προτέρων σε αυτές τις προεκλογικές προετοιμασίες».

Mε πληροφορίες από Reuters, ΤΡΤ Haber

Μεσοβέζικη απόφαση στο Βίλνιους: Στο ΝΑΤΟ το μέλλον της Ουκρανίας, πιο γρήγορα, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: