Ο Χακάν Φιντάν “είναι το μαύρο κουτί μου”, λέει με νόημα ο Ερντογάν: Ο πρώην κατάσκοπος στο τιμόνι της τουρκικής διπλωματίας για να εκτελεί εντολές του “Σουλτάνου”

Islamist Foreign Minister Hakan Fidan met with the Minister of Foreign Affairs of Finland, Elina Valtonen in Brussels. Photo via Hakan Fidan, @FCHakanFidan




Το προφίλ του πρώην επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, σκιαγραφεί στο ρεπορτάζ, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Le Figaro στην Κωνσταντινούπολη, Delphine Minoui.

Παρατηρεί ότι από τότε που ανέλαβε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Erdogan δίνει τη μια διάλεξη μετά την άλλη. Κανένα θέμα δεν του ξεφεύγει, σχολιάζει η συντάκτρια: ούτε η περίπλοκη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία και ακόμη λιγότερο η Μέση Ανατολή.

Επί δέκα χρόνια, θυμάται δυτικός διπλωμάτης, “βρισκόταν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία“, θέματα για τα οποία ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, Ταγίπ Ερντογάν, τον εμπιστεύεται πλήρως. “Είναι το μαύρο κουτί μου“, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Hakan Fidan, υπενθυμίζεται, ήταν μόλις 42 ετών όταν προήχθη σε επικεφαλής της MIT το 2010. Η καριέρα του ως αρχικατάσκοπος ξεκίνησε με επιτυχία. Βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησε ο τότε πρωθυπουργός Erdogan με τους Κούρδους αντάρτες του PKK, για αρκετά χρόνια έπαιξε τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ της κυβέρνησης και των μαχητών της ανεξαρτησίας.

Ωστόσο το 2015 η εκεχειρία κατέρρευσε, με φόντο την εθνικιστική στροφή του Erdogan, τον πόλεμο στη Συρία και την ενίσχυση των κουρδικών πολιτοφυλακών στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Η Συρία, στην πραγματικότητα, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Μετά τις επαναστάσεις της αραβικής άνοιξης του 2011, ο Erdogan πόνταρε στην ταχεία πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ (Basar Al Assad) και υποστήριξε την αντιπολίτευση. Ο Hakan Fidan λέγεται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις παραδόσεις όπλων στους Σύρους αντάρτες από το 2012 και μετά.

Δέκα χρόνια αργότερα, οι ίδιες υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής πορείας, σημειώνει το ρεπορτάζ. Ο Hakan Fidan, επιφορτισμένος με τη διακριτική ανανέωση των δεσμών με τη Δαμασκό, φέρεται να έχει ταξιδέψει στη συριακή πρωτεύουσα τουλάχιστον δύο φορές από το καλοκαίρι του 2022 για να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του. [..]

Ο διορισμός του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, την οποία παραδοσιακά κατέχουν άνδρες της πολιτικής και διπλωματικής ελίτ, μπορεί να αποτελέσει έκπληξη.

Στις δυτικές πρωτεύουσες, τα ερωτήματα πλημμύρισαν αμέσως: θα πρέπει να θεωρηθεί αυτό ως αυστηροποίηση της εστίασης σε θέματα ασφάλειας; Μήπως οδεύουμε προς μια πιο συγκρουσιακή αυτονομία της Τουρκίας;” επισημαίνει η ερευνήτρια Dorothée Schmid, επικεφαλής του προγράμματος Σύγχρονη Τουρκία και Μέση Ανατολή του Ifri.

Ο Hakan Fidan μπορεί να ήταν ο άνθρωπος πίσω από την ειρηνευτική διαδικασία με το ΡΚΚ, αλλά είναι επίσης ύποπτος ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία των Κούρδων ακτιβιστών στο Παρίσι, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Αλλά στους κύκλους που πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση, η έμφαση δίνεται στην “ικανότητα” και την “αξιοπιστία” αυτού του ανθρώπου, του οποίου το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι είχε πρόσβαση σε όλους τους ευαίσθητους φακέλους της τελευταίας δεκαετίας. Ο διορισμός του αναδεικνύει επίσης μια νέα γενιά πιστών, γράφει η Minoui.

Ο Fidan είναι η επιτομή του τέλειου Τούρκου υπαλλήλου του ΑΚΡ. Τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εξουσίας οργανωμένο στην υπηρεσία της πολιτικής, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί και στον στρατό.  Σήμερα, ιδίως μετά την εσωτερική εκκαθάριση μετά το πραξικόπημα, βλέπουμε την εδραίωση μιας νέας διπλωματικής ομάδας που είναι πιο ομοιογενής, από κοινωνιολογική άποψη, με ανθρώπους που έχουν κάνει καριέρα σε αυτό το σύστημα από την αρχή“, παρατηρεί η Dorothée Schmid.

Ορισμένοι βλέπουν ήδη τον Fidan ως πιθανό διάδοχο του Erdogan, ο οποίος θα είναι 74 ετών στο τέλος της θητείας του. Αλλά προς το παρόν, ο ισχυρός άνδρας της χώρας παραμένει ο απόλυτος υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων σε διεθνή ζητήματα.

Περισσότερο από ποτέ, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ακολουθεί ένα και μόνο μοτίβο: αυτό που επιλέγει ο Erdogan ανάλογα με τα στρατηγικά συμφέροντα της στιγμής“, υποστηρίζει ο δυτικός διπλωμάτης.

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Delphine Minoui – Hakan Fidan, l’ex-maître espion aux commandes de la diplomatie turque

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ συνομιλεί με το Λευκό Οίκο: Θα αποφασίσει την άλλη εβδομάδα για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, να ενισχυθεί στρατιωτικά η Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: