Ο Αλέξης Τσίπρας κάποτε τρόμαζε τις ελίτ της Ευρώπης: Το δύσκολο ταξίδι είχε τραύματα, φθορά και πικρούς συμβιβασμούς, το μήνυμα που έρχεται από τη Γερμανία…

Ο Αλέξης Τσίπρας με νεαρούς ψηφοφόρους του, νέα παιδιά. Φωτογραφία από τη σελίδα του στο Facebook, Alexis Tsipras




«Αυτός που κάποτε τρόμαζε τις ελίτ της Ευρώπης και έγινε ο πρώτος αριστερός Πρωθυπουργός της Ελλάδας, το 2015, σε ηλικία μόλις 40 ετών, πριν χρειαστεί να συμβιβαστεί με τον ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην Αθήνα, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, ο 48χρονος Αλέξης Τσίπρας αποχωρεί τώρα από την ηγεσία του κόμματος της Συμμαχίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) μετά από μια καλή 15ετία.

Μια νέα εποχή ξημερώνει για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα -με αβέβαιη έκβαση», σχολιάζει ο Ferry Batzoglou, ανταποκριτής της εφημερίδας Die Tageszeitung στην Αθήνα.

Εξηγεί στη συνέχεια ότι η απόφαση του Τσίπρα ήρθε τέσσερις ημέρες μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, και κάνοντας αναφορά στις σχετικές δηλώσεις του από το Ζάππειο.

 Υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Ένας νέος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει ότι, όπως είπε κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, παρέλαβε ένα μικρό κόμμα της αριστεράς σε ηλικία μόλις 34 ετών, για ένα ταξίδι άλλοτε επικίνδυνο και άλλοτε γεμάτο παγίδες, αλλά συγχρόνως και συναρπαστικό.

Δήλωσε ότι από μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε, κάτω από απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με μια καταρρακωμένη κοινωνία και μια χρεοκοπημένη οικονομία.

Δηλώνοντας ότι είχε «την τύχη και την τιμή» να είναι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός, ο απερχόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε και συμβιβασμούς, τραύματα και φθορά, αλλά οι εμπειρίες, οι επιτυχίες, τα λάθη, «οι μάχες που κερδίσαμε για λογαριασμό της πατρίδας» είναι «αναντικατάστατη παρακαταθήκη για τον νέο κύκλο του Σύριζα».

Σύμφωνα με τους αναλυτές στην Αθήνα είναι πιθανό να συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο εντός του κόμματος ως πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο, το οποίο ολοκληρώνεται με αναφορά στα ονόματα που πιθανολογούνται ως διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης, Διονύσης Τεμπονέρας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης).

Προσθέτει ότι τα μεγάλα επιτεύγματα του Τσίπρα ως επικεφαλής της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 είναι αδιαμφισβήτητα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνουν την εξυγίανση της οικονομίας και των οικονομικών «μετά την de facto εθνική χρεοκοπία της Ελλάδας, που δεν προκλήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τα κατεστημένα κόμματα Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ», αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής που έλυσε μια διαφωνία δεκαετιών ως προς την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.

Πάντως, όποιος και εάν κερδίσει στην αναμέτρηση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει, καθώς μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή της 25ης Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, «έναν δηλωμένο αντι-ΣΥΡΙΖΑ αντίπαλο» κυριαρχεί αδιαμφισβήτητα στην πολιτική σκηνή της Αθήνας.

Στόχος του Σύριζα, λέει, ο οποίος έπεσε στο 17,83% και έχει στη Βουλή των Ελλήνων μόνο 48 βουλευτές σε σύνολο 300, είναι  παρόλα αυτά να ξαναγίνει κυβερνών κόμμα, καταλήγει ο Ferry Batzoglou.

Τίτλος: «Η σταθερά της αριστεράς στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας, παραιτείται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ», με υπότιτλο: «Μετά την ήττα στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές παραιτείται ο Αλέξης Τσίπρας από αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Τα επιτεύγματά του παραμένουν.»

ΠΗΓΗ: Die Tageszeitung, Ferry Batzoglou – Greece’s left-wing consolidator Alexis Tsipras resigns as leader of the left-wing Syriza after the defeat in the Greek parliamentary elections. His merits remain

«Ο άνθρωπος που έκανε τη μισή Ευρώπη να τρέμει»: Οι Γερμανοί αναλύουν τον Αλέξη Τσίπρα… Κλείνει μια εποχή στην Ελλάδα. Ποια εποχή ακριβώς όμως;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: