Μήπως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, όπως και με τα F-35 που ΔΕΝ πήρε ποτέ η Τουρκία; Κάποια γεγονότα ομοιάζουν με τη νέα υπόθεση των F-16, οι νομοθέτες απλά δεν συμφωνούν (video)

epa10750653 US President Joe Biden (3-R) and First Lady Jill Biden (2-R) arrive at Fort Lesley J. McNair in Washington, DC, USA, on 16 July 2023 as they return from Camp David. EPA, Ting Shen, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Όλο και περισσότεροι αναλυτές αλλά και ανώνυμοι αξιωματούχοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Σουηδία, τον Οκτώβριο, δεν θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, όπως υποσχέθηκε ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν.

Και ο λόγος που κάνουν δεύτερες σκέψεις είναι ότι αν πραγματικά ήθελε να δώσει το «πράσινο φως» στη Σουηδία θα συγκαλούσε εκτάκτως την Τουρκική Εθνοσυνέλευση για να δώσει τη συγκατάθεσή της. Και, όπως επιμένουν πηγές στην Ουάσιγκτον, αυτό θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Άλλωστε, είχε χρόνο μία εβδομάδα μπροστά του, πριν πάνε στις διακοπές τους οι Τούρκοι βουλευτές για να τους ζητήσει ο Ερντογάν να ασχοληθούν αποκλειστικά με την απόφαση του για την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία. Αυτός έχει την πλειοψηφία, αυτός κάνει ότι θέλει και τα σκυλιά δεμένα…

  • Υποστηρίζουν πολλά και διάφορα οι αναλυτές, οι οποίοι πριν γράψουν τα κείμενα τους ερευνούν. Με λίγα λόγια δεν είναι σαν τους δικούς μας, οι οποίοι το ένα βράδυ είναι δικαστές, το άλλο εισαγγελείς και το τρίτο πρόεδροι και πρωθυπουργοί που γνωρίζουν τα πάντα. Ακόμα και το χρώμα της πιτζάμας του προέδρου Μπάιντεν!!!

Οι Αμερικανοί αναλυτές έχουν και το προνόμιο να δικαιούνται ιδιαίτερη ενημέρωση για τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, και αυτός είναι ο λόγος που σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν έξω.

Όσο θα περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες μέχρι τον Οκτώβριο, θα δούμε τον Ερντογάν να καταθέτει όλο και περισσότερες απαιτήσεις προς τους Σουηδούς και τους Αμερικάνους.

Οι μεν πρώτοι δεν έχουν την παραμικρή πολυτέλεια να τις δεχθούν και οπωσδήποτε θα αρνηθούν να απελάσουν επώνυμους Κούρδους ή Τούρκους, που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει προσωπικούς του εχθρούς.

Όσον αφορά τους Αμερικανούς, το παζάρι θα γίνει για τα μαχητικά F-16, που ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο «Σουλτάνο», ενώ γνωρίζει πως για να πετύχει αυτήν την αγοραπωλησία θα πρέπει να συγκρουστεί μετωπικά με τους τέσσερις Αμερικανούς νομοθέτες που κρατάνε τα …«κλειδιά».

Να το πράξει για χάρη του Ερντογάν, γιατί; Επειδή είναι ο Δούρειος Ίππος του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στο ΝΑΤΟ; Το γνωρίζουν και οι πέτρες, αποκλείεται να μην είναι ενημερωμένος ο Αμερικανός πρόεδρος.

  • Όσοι ασχοληθήκαμε με την υπόθεση των μαχητικών F-35, θυμόμαστε καλά ότι υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Αρχικά οι Αμερικανοί ενέταξαν την Τουρκία και στο πρόγραμμα παραγωγής, που έσωσε και «άνδρωσε» την τουρκική πολεμική βιομηχανία, και βεβαίως συμφώνησαν να τους παραχωρήσουν χωρίς όρους, 100 από τα πιο μοντέρνα πολεμικά στην ιστορία.

Όταν λέω πως υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, να εξηγήσω πως υπήρχαν στιγμές απόλυτης απογοήτευσης όσων μάχονταν για να πείσουν την αμερικανική κυβέρνηση ότι το ρωσικό σύστημα S-400 μπορούσε τότε να «σκοτώσει» τα F-35.

Αλλά, είχαμε και καλές στιγμές, όταν ο ένας μετά τον άλλο οι νομοθέτες πείθονταν για το δίκαιο χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αρμενία και οι Κούρδοι, που θα κινδύνευαν εάν η Τουρκία αγόραζε το αμερικανικό υπερόπλο.

Αλλά, ακόμα και όταν πείθονταν, εμφανιζόταν ο αήθης Ντόναλντ Τραμπ, που είχε προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία, και τα έσβηνε όλα. Και ξεκινούσε η προσπάθεια από την αρχή. Οι γνωστοί ψεκασμένοι στην Ελλάδα, εκμεταλλευόντουσαν τις πρόσκαιρες αποτυχίες για να μας ειρωνευτούν.

Τα ίδια δεν συμβαίνουν και τώρα; Σοβαροί, υποτίθεται, δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν δήθεν ότι μας …πρόδωσαν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και οι άλλοι νομοθέτες που εναντιώνονται στην πώληση των F-16, διότι οι καλά …πληροφορημένοι αυτοί τύποι, έχουν πηγές -θα σας έλεγα τι έχουν, αλλά «Θού, Κύριε, φυλακήν τώ στόματί μου καί θύραν περιοχής περί τά χείλη μου”- μέσα στο Λευκό Οίκο και στα γραφεία των νομοθετών.

Οι νομοθέτες, λοιπόν, με πρώτο τον κ. Μενέντεζ, τόνισαν από την πρώτη στιγμή πως αν ο Ερντογάν αποδεχθεί τους όρους τους και εάν η Αμερική ενισχύσει στρατιωτικά την Ελλάδα, θα δώσουν το πράσινο φως για τα F-16. Δυστυχώς για την Τουρκία οι όροι αυξάνονται, αντί να μειώνονται.

Οπότε, αν ακούσετε ότι ο Τούρκος πρόεδρος συμφωνεί και θα υπογράψει κάτω από τους όρους, να είστε βέβαιοι ότι θα αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά με τις ευλογίες όλων. Αλλά θα το πράξει;

Αφού πέρασε ο «πυρετός» της συνόδου του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται έλαμψε το άστρο του Ερντογάν και δήθεν κυριάρχησε στο Βίλνιους, ακούμε και διαβάζουμε πως όλοι οι παίκτες κάνουν δεύτερες σκέψεις, με πρώτο τον Ερντογάν.

Ειδικά αυτός, μετάνιωσε προφανώς που απαίτησε μόνο τα F-16. Πιστεύει ότι του χρωστάνε και πρέπει να του δώσουν και τα …F-35. Όμως η Τουρκία βρίσκεται ακόμα κάτω από κυρώσεις για αυτά τα αεροσκάφη. Πως θα τα αγοράσει; Δεν γίνεται.

Το ίδιο έπρεπε να ισχύει και για τα F-16, δηλαδή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπρεπε να τα αρνηθεί στην Τουρκία. Αλλά οι Αμερικανοί επέτρεψαν στον Ερντογάν να δημιουργήσει νέα εταιρεία για την πολεμική του βιομηχανία, βάζοντας και νέο επικεφαλής, οπότε οι κυρώσεις –“τεχνικά” μιλώντας- είναι ως να αυτοκαταργούνται.

Με τα σημερινά δεδομένα, το τουρκικό αίτημα για τα F-16 παραμένει παγωμένο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπότε ή θα το διατηρήσουν στο συρτάρι του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ή μία Παρασκευή βράδυ θα το στείλουν στους 4 βασικούς νομοθέτες που αποφασίζουν.

Δεν θα βρει κανείς κάποιον στην Ουάσιγκτον να αναλάβει την ευθύνη και να αναφέρει με σιγουριά ότι θα συμβεί το ένα ή το άλλο. Αλλά, είναι 100% επιβεβαιωμένο, ότι οι αρμόδιοι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν πρόκειται να κουνήσουν το δακτυλάκι τους μέχρι να εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Αυτό ανέφεραν και οι 4 στις ενημερώσεις των τελευταίων ωρών…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ταγίπ, πες άλλο ένα ανέκδοτο να γελάσουμε: Από το “θα έρθει νύχτα” φτάσαμε στη ψεύτικη “υπόσχεση” ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας και της Κύπρου (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: