Μετά τις περίεργες δηλώσεις Μπάιντεν: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Ερντογάν ότι απαιτεί εδώ και τώρα ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις μας περνούν και από την Ελλάδα…

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μετά τις περίεργες δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν (ΕΔΩ)  η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του, κατά την οποία συζήτησαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Αγκυρα συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal ο κ. Μπάιντεν του είπε ότι αν δεν γίνει δεκτή η ένταξη της Σουηδίας θα απομονωθείς στο Βίλνιους και ότι απ’ εκεί και πέρα οι σχέσεις της Τουρκίας με τον ΝΑΤΟ θα περνούν μέσα από την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν ανέφερε στην τηλεφωνική συνομιλία στον Τζο Μπάιντεν ότι η Στοκχόλμη έχει λάβει μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Άγκυρα να επικυρώσει την υποψηφιότητά της, αναφερόμενος σε αντιτρομοκρατικό νόμο που ψήφισε η Σουηδία.

Αλλά, συνέχισε, αυτά τα μέτρα δεν ήταν χρήσιμα καθώς υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Σουηδία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς για το καθεστώς της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους (σ.σ. στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ) και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

  • Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Ο Πρόεδρός μας Ταγίπ Ερντογαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των νωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η παράδοση των F-16 και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν διά ζώσης στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές που επέφερε στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις ελεύθερα εξυμνώντας την τρομοκρατία, γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν.

Σημειώνοντας ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για F-16.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής και τηρεί στάση αρχών όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θέλουν να αναβιώσουν τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους θα ήθελαν οι ηγέτιδες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ηγεσία της ΕΕ να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης για την ένταξη της Τουρκίας.

Με πληροφορίες AFP-Reuters-Anadolu μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: