“Ύψιστη προτεραιότητά μας, αποτελεί η απελευθέρωση και επανένωσή της Κύπρου, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης”, δήλωσε η υπουργός Παιδείας

Η Υπουργός Παιδείας της Κύπρου Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Είμαστε υπόχρεοι να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε τον δημιουργικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε σε χαιρετισμό της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου.

Μιλούσε στην επετειακή εκδήλωση «Ημέρες Μνήμης και Τιμής της Αντίστασης και της Δημοκρατίας», που διοργάνωσε η Επιτροπή Μαχητών της Αντίστασης.

Ύψιστη προτεραιότητά μας, πρόσθεσε, “αποτελεί η απελευθέρωση και επανένωσή της, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης”.

Απέδωσε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους όσοι αντιστάθηκαν στο καταστροφικό πραξικόπημα, “θωρακίζοντας με την αντίστασή τους τη δημοκρατία. Υποκλινόμαστε στο θάρρος, στην αυτοθυσία και στην παλληκαριά τους, αλλά και στην προσήλωσή τους στην προάσπιση της έννομης τάξης”, είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, “μισό σχεδόν αιώνα μετά το συνεχιζόμενο έγκλημα και τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, υπερασπιζόμενοι την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της πατρίδας μας, υψώνοντας με αυτοθυσία το ανάστημά τους έναντι στον Τούρκο εισβολέα”.

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, συνέχισε, “οφείλουμε να ορίσουμε το μέλλον μας, μέσα από την ομοφωνία, την ομοθυμία και την ενότητα δυνάμεων”. Έχουμε χρέος, πρόσθεσε η Δρ. Μιχαηλίδου, “να αγωνιστούμε για την εκπλήρωση των ιστορικών ευθυνών που μας αναλογούν, αλλά και την ευημερία και προκοπή της χώρας μας”.

  • ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗς ΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ:

Σαράντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα θλιβερά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, τα οποία αποτελούν την τραγικότερη πτυχή της ιστορίας της πατρίδας μας.

Στην αποψινή επετειακή εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης, αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους όσοι αντιστάθηκαν στο καταστροφικό πραξικόπημα, θωρακίζοντας με την αντίστασή τους τη δημοκρατία. Υποκλινόμαστε στο θάρρος, στην αυτοθυσία και στην παλληκαριά τους, αλλά και στην προσήλωσή τους στην προάσπιση της έννομης τάξης.

Την ίδια στιγμή, μισό σχεδόν αιώνα μετά το συνεχιζόμενο έγκλημα και τις τραγικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, υπερασπιζόμενοι την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της πατρίδας μας, υψώνοντας με αυτοθυσία το ανάστημά τους έναντι στον Τούρκο εισβολέα.

Ταυτόχρονα, θρηνούμε για τις πληγές της τουρκικής εισβολής που παραμένουν ακόμα ανοικτές. Θρηνούμε για τον βίαιο εκτοπισμό, τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενούς μας, τη σύληση της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας, την κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπολιτών μας. Αντιλαμβανόμαστε, παράλληλα, την ιστορική μας ευθύνη έναντι των εκατοντάδων ηρωικών νεκρών μας, έναντι των συγγενών των αγνοουμένων μας, έναντι των εγκλωβισμένων μας, έναντι των χιλιάδων εκτοπισθέντων, έναντι της ίδιας της μικρής μας πατρίδας.

Όπως είναι γνωστό, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, οδήγησε δυστυχώς στην τραγωδία της τουρκικής εισβολής. Σήμερα εμείς, οφείλουμε, εκτός από τις ένδοξες σελίδες και τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του Έθνους μας, να κρατάμε καλά στη μνήμη μας τα γεγονότα και τις συνέπειες του καταστροφικού πραξικοπήματος. Όχι για να συντηρούμε διχαστικές τάσεις και συμπεριφορές, αλλά, αντιθέτως, για να αντλούμε διδάγματα όσον αφορά τις τραγικές επιπτώσεις που είχαν διαχρονικά οι εμφύλιες διενέξεις του λαού μας.

Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν, οφείλουμε να ορίσουμε το μέλλον μας, μέσα από την ομοφωνία, την ομοθυμία και την ενότητα δυνάμεων. Μέσα από την ομοψυχία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αποτελεί τη βαριά κληρονομιά που άφησαν σε εμάς οι ήρωές μας, με τους αγώνες και τις θυσίες τους. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την εκπλήρωση των ιστορικών ευθυνών που μας αναλογούν, αλλά και την ευημερία και προκοπή της χώρας μας.

Με οδηγό τα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί μέσα από την υπομονή, την επιμονή και την εργατικότητα που χαρακτηρίζει το λαό μας, είμαστε υπόχρεοι να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε τον δημιουργικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ύψιστη προτεραιότητά μας, αποτελεί η απελευθέρωση και επανένωσή της, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, είμαστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Εκείνο που επιδιώκεται είναι, μέσα από τον δημιουργικό διάλογο, να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, η οποία θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Μια λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και τον αλληλοσεβασμό, επιτρέποντας στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων του νησιού μας να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν σε συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας και προόδου.

Εκείνο στο οποίο προσβλέπουμε είναι η Τουρκία να επιδείξει την ίδια με τη δική μας πλευρά αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, καθώς και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού, μέσα από την αδιάλλακτη στάση που διατηρεί, επιμένει να κρατά την Κύπρο ως το μόνο μοιρασμένο κράτος σε μια ενωμένη Ευρώπη.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, επιδιώκουμε την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια δημιουργίας των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επανέναρξη του διαλόγου. Ευελπιστούμε σύντομα, μέσα από κατάλληλη προετοιμασία, να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πετυχαίνοντας, μέσω μιας επιθυμητής λύσης, να μετεξελίξουμε την πατρίδα μας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος.

Η επικράτηση της δικαιοσύνης στον τόπο μας αποτελεί το δικό μας χρέος έναντι στην ιστορία μας. Αποτελεί τη δική μας οφειλή σε όλους όσοι αγωνίστηκαν θεμελιώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας σε όλους όσοι βίωσαν και βιώνουν τις τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος και της εισβολής, απέναντι στους νέους και στις νέες μας, που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.

Για αυτή την υποχρέωση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ενότητα. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή για όλους όσοι θυσίασαν τη ζωή τους για να προασπίσουν τα δημοκρατικά ιδεώδη, για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και την ελευθερία της.

Κλείνοντας, συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπή Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης για το έργο που επιτελούν και τους ευχαριστώ για τη σημαντική συνεισφορά τους στον αγώνα του λαού μας για δικαίωση και ελευθερία.

Παιχνίδια εντυπώσεων από τον Ερντογάν, που έγινε αίφνης «καλό παιδί»: Σφήνα στα ευρωτουρκικά θέλουν και το Κυπριακό, υποδείξεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: