Είπε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δειλή μετριότητα» και του ζήτησε να παραιτηθεί: Συνελήφθη εγκληματίας πολέμου, πρώην πρωτοπαλίκαρο και πράκτορας του Κρεμλίνου [videos]

Στο πλούσιο… βιογραφικό του Γκίρκιν πρέπει να προστεθεί ότι έχει καταδικαστεί  σε ισόβια κάθειρξη ερήμην από το δικαστήριο της Χάγης τον Νοέμβριο του 2022 για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, σκοτώνοντας 298 άτομα. Screenshot via YouTube@Andromeda/




Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον γνωστό Ρώσο εθνικιστή Ίγκορ Γκίρκιν, όπως δήλωσε σήμερα η σύζυγός του, κάτι που δείχνει πως οι αρχές εξάντλησαν την ανοχή τους έναντι της σφοδρής κριτικής που ασκεί για την έκβαση της εισβολής .

Ο Γκίρκιν, που είναι επίσης γνωστός ως Ίγκορ Στρελκόφ, είναι βετεράνος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και πρώην αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών και κρατικής ασφάλειας  FSB.

Ήταν πρωταγωνιστής στην ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας  το 2014 και στη συνέχεια να οργανώσει ρωσόφιλες πολιτοφυλακές στην ανατολική Ουκρανία.

Ήταν επίσης ένθερμος υποστηρικτής και δημόσιος προπαγανδιστής της απόφασης του Κρεμλίνου να εισβάλει τον Φεβρουάριο του 2024 στην Ουκρανία.

Στο πλούσιο… βιογραφικό του Γκίρκιν πρέπει να προστεθεί ότι έχει καταδικαστεί  σε ισόβια κάθειρξη ερήμην από το δικαστήριο της Χάγης τον Νοέμβριο του 2022 για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, σκοτώνοντας 298 άτομα.

Η σύλληψή του έρχεται τρεις ημέρες αφότου κάλεσε τον Πούτιν να παραιτηθεί.

  • Ο Γκίρκιν είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος πως επρόκειτο να κατέβει στην πολιτική και γινόταν όλο και περισσότερο επικριτικός απέναντι τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού για τον ακατάλληλο όπως υποστήριζε τρόπο με τον οποίο η Μόσχα διεξάγει την “ειδική στρατιωτική επιχείρησή” της, δηλαδή την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του Γκίρκιν στο Telegram η σύζυγός του, Μιροσλάβα Ρεγκίνσκαγια, ανέφερε:

“Σήμερα, γύρω στις 11.30, εκπρόσωποι της Ερευνητικής Επιτροπής ήρθαν στο σπίτι μας. Δεν ήμουν στο σπίτι. Σύντομα, σύμφωνα με τον θυρωρό, πήραν τον άνδρα μου από τα χέρια και (τον πήγαν) σε άγνωστη κατεύθυνση”.

Είπε πως φίλοι τής είπαν πως ο Γκίρκιν κατηγορείται για εξτρεμισμό. “Δεν γνωρίζω τίποτα για το πού βρίσκεται ο σύζυγός μου, δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου”, είπε.

Η Ρεγκίνσκαγια, η οποία επικαλέστηκε ανώνυμες πηγές, είπε ότι ο σύζυγός της έχει κατηγορηθεί για παραβίαση του άρθρου 282 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας, «υποκίνηση σε μίσος ή εχθρότητα, καθώς και για ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Η μέγιστη ποινή για το αδίκημα είναι έξι χρόνια φυλάκιση.

Ο δικηγόρος του Γκίρκιν, Αλεξάντερ Μολόχοφ, είπε επίσης   στο κανάλι BRIEF Telegram ότι «η υπόθεση κινήθηκε βάσει του άρθρου 282».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι RTVI, ο Μολόχοφ είπε ότι  το πού βρίσκεται ο πελάτης του ήταν άγνωστο.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τις αρχές.

Πούτιν παραιτήσου…

Δεν πρέπει να θεωρείται σύμπτωση το γεγονός ότι η σύλληψη του Γκίρκιν έρχεται τρεις ημέρες αφότου ζήτησε την παραίτηση του Πούτιν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον δικτάτορα του Κρεμλίνου “δειλή μετριότητα”.

«Η χώρα δεν θα επιβιώσει άλλα έξι χρόνια με αυτή τη δειλή μετριότητα στην εξουσία», έγραψε ο Γκίρκιν στους περισσότερους από 800.000 ακολούθους του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα πολιτικό εμπειρογνώμονα Τατιάνα Στανόβαγια, η σύλληψη του Γκίρκιν «αδιαμφισβήτητα εξυπηρετεί τα συμφέροντα» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και προσωπικά του υπουργού Σεργκέι Σόιγκου.

«Αυτή είναι μια στιγμή που πολλοί μέσα στο siloviki [στους περί τον Πούτιν]  περίμεναν με ανυπομονησία. Ο Στρέλκοφ είχε ξεπεράσει όλα τα πιθανά όρια εδώ και πολύ καιρό, πυροδοτώντας την επιθυμία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας – από το FSB μέχρι τους στρατιωτικούς αρχηγούς – να τον συλλάβουν», έγραψε ο Στανοβάγια σε ανάρτηση στο Telegram.

«Είναι απίθανο να υπάρξουν εκδηλώσεις μαζικής καταστολής εναντίον «θυμωμένων πατριωτών», αλλά οι πιο ένθερμοι διαφωνούντες μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη, χρησιμεύοντας ως προειδοποιητικό παραμύθι για άλλους», πρόσθεσε.

 

 

Με πληροφορίες από Reuters/ The Moscow Times

 

Ο Ζελένσκι «κόβει» τον πρεσβευτή του στη Βρετανία: Αποστασιοποιήθηκε από τα ειρωνικά σχόλια του Κιέβου στον Βρετανό ΥΠΑΜ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: