“Είναι απλά φρικτό, είμαστε εξαντλημένοι”: Τουρίστες ομιλούν για την περιπέτεια των εκκενώσεων στη Ρόδο… Πάντως, το κύμα αλληλεγγύης είναι απίστευτο, γράφει η Liberation

Πυροσβέστης ρίχνει νερό σε σκουπίδια που καίγονται κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην περιοχή Κιοτάρι της Ρόδου, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023. Μάχη για να μη μπεί η φωτιά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές, στη νότια Ρόδο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Πριν από λίγο με εντολή από το 112 αποφασίστηκε η εκκένωση και των δύο χωριών. Μάχη συνεχίζει να δίνεται και στο Ασκληπειό όπου έχουν καεί σπίτια. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Τις μαρτυρίες τουριστών από την επιχείρηση εκκένωσης στη Ρόδο παραθέτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Liberation, (κείμενο Théodore Laurent) υπό τον τίτλο «C’est juste horrible, nous sommes épuisés» (“Είναι απλά απαίσιο, είμαστε εξαντλημένοι”).

Ο Βρετανός Richard Stone, που ετοιμάζεται να φύγει από τη Ρόδο στην Ελλάδα με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του τα ξημερώματα της Δευτέρας, εκφράζει την ανακούφισή του, δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες ημέρες έμοιαζαν με ένα ατελείωτο ταξίδι.

Ωστόσο, δεν ήταν όλοι τόσο τυχεροί, σχολιάζει ο συντάκτης, τονίζοντας ότι από την ανακοίνωση το Σάββατο της “μεγαλύτερης επιχείρησης εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ” στη χώρα, εκατοντάδες τουρίστες περιμένουν ακόμη να επαναπατριστούν.

Αυτή είναι η περίπτωση της Caroline, η οποία αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο τις τελευταίες δύο ημέρες μαζί με τον σύζυγό της, τις δύο κόρες της και άλλα μέλη της οικογένειάς της.

Η οικογένεια τελικά επρόκειτο να αναχωρήσει χθες το βράδυ μέσω Κρήτης και να προσγειωθεί σήμερα στο Παρίσι. Αυτή η υπεύθυνη επικοινωνίας αναγκάστηκε να φτιάξει ένα αυτοσχέδιο στρώμα από σακούλες απορριμμάτων και πετσέτες.

Είναι απλά φρικτό, είμαστε εξαντλημένοι. Η γαλλική κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να μας επαναπατρίσει. Η αντιπροσωπεία που έφτασε από το Παρίσι δεν μπήκε καν στον κόπο να μας προμηθεύσει με βασικά προϊόντα υγιεινής και δεν υπήρξε καμία ψυχολογική υποστήριξη. Και τι γίνεται με τον ταξιδιωτικό πράκτορα που ήθελε να μας βάλει να πληρώσουμε το αεροπορικό μας εισιτήριο!” δηλώνει.

Περιγράφοντας τις πρώτες ώρες της επιχείρησης εκκένωσης αναφέρει, μεταξύ άλλων: “Μας εκκένωσαν και μας είπαν να κατευθυνθούμε προς την παραλία”. Όμως, σχολιάζει ο συντάκτης, η πλησιέστερη ασφαλής περιοχή απέχει 7 χιλιόμετρα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς που επιτάχθηκαν για την περίσταση δεν μπόρεσαν να παραλάβουν όλους τους παραθεριστές.

Επομένως, η διαδρομή έγινε με τα πόδια, σε θερμοκρασίες άνω των 40°C. Μια πραγματική δοκιμασία, ιδίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Πόσο μάλλον που ένα τεράστιο σύννεφο καπνού απειλούσε τους περιπατητές. Κάποιοι μάλιστα εγκατέλειψαν τις βαλίτσες τους για να ελαφρύνουν το ταξίδι τους.

Ωστόσο, οι τουρίστες θέλουν να ευχαριστήσουν τους κατοίκους του νησιού. “Η συμπεριφορά των ντόπιων ήταν απίστευτη. Είχαμε τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούμε σε εστιατόρια κατά μήκος της διαδρομής. Πάνω απ’ όλα, ιδιώτες μας παρέλαβαν με τα αυτοκίνητά τους στη διαδρομή για να μας αφήσουν σε ένα γυμναστήριο” επαινεί ο σαραντάχρονος Βρετανός.

Στη συνέχεια, με τον εσωτερικό τίτλο “Το κύμα αλληλεγγύης είναι απίστευτο!” παρατίθενται οι δηλώσεις της Γαλλο – Ελληνίδας Sophie Samophrakis – καθηγήτριας γαλλικών στη Ρόδο- , η οποία από το Σάββατο, εργάζεται σκληρά για την καλύτερη δυνατή υποδοχή των τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν.

Μάθαμε για την καταστροφή από τα κοινωνικά δίκτυα, επειδή η πόλη μας δεν επλήγη”, εξηγεί η 50χρονη. “Από εκεί και πέρα, καταφέραμε να οργανωθούμε από στόμα σε στόμα, από συλλόγους, από το διαδίκτυο. (..) Έχουμε κοιμηθεί πολύ λίγο από το Σάββατο, αλλά αυτό δεν μας αποθαρρύνει. Η έκρηξη αλληλεγγύης είναι απίστευτη!”.

ΠΗΓΗ: Liberation, Théodore Laurent – Témoignages- Evacuations de Rhodes : «C’est juste horrible, nous sommes épuisés»

Αυτός είναι ο χειρότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές: Έχουν απελευθερωθεί 800.000 τόνοι άνθρακα αυτό το μήνα!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: