Αυτός είναι ο χειρότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις δασικές πυρκαγιές: Έχουν απελευθερωθεί 800.000 τόνοι άνθρακα αυτό το μήνα!!!

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Ιουλίου 2023, εικονίζει το Μπούρτζι με φόντο τον πυκνό μαύρο καπνό από τη φωτιά στην Αχαΐα, κατά τη διάρκεια του δειλινού, Ναύπλιο, Κυριακή 23 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Αν και οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ένταση των φετινών πυρκαγιών είχε ως αποτέλεσμα αυτός να ήταν ο χειρότερος Ιούλιος από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση το 2003, παρατηρεί η εφημερίδα The Times του Λονδίνου (κείμενο Adam Vaughan).

Καθώς οι φλόγες στη Ρόδο μαίνονται «ανεξέλεγκτες», πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στην περιοχή της Αττικής στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά Κέρκυρα και Εύβοια.

Σχεδόν 800.000 τόνοι άνθρακα – μια ένδειξη για την κλίμακα των πυρκαγιών – έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα αυτόν τον μήνα μέχρι στιγμής.

Το προηγούμενο υψηλό του Ιουλίου στην Ελλάδα ήταν 470.000 τόνοι το 2007, ενώ τα περισσότερα χρόνια ο αριθμός ήταν κάτω από 200.000. Τα στοιχεία προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) με τη βοήθεια οργάνων σε δύο δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν γύρω στα τέλη της χιλιετίας.

Ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στο ECMWF, εξηγεί ότι αυτός ήταν ένας ασυνήθιστος μήνας για την Ελλάδα.: «Ο φετινός Ιούλιος ξεχωρίζει συγκριτικά με τα προηγούμενα 20 χρόνια».

Ο Αύγουστος είναι συνήθως η εποχή αιχμής για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Εάν κανείς εξετάσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο από κοινού, οι φλόγες που πυροδοτήθηκαν από έναν καύσωνα το καλοκαίρι του 2021 είχαν ως αποτέλεσμα το έτος αυτό να εξακολουθεί να διατηρεί το ρεκόρ για τον άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια των δύο μηνών.

Αλλά ο Parrington είπε ότι με τον τρέχοντα ρυθμό, το 2023 θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ.

Από την πλευρά του ο Δρ Thomas Smith, αναπληρωτής καθηγητής περιβαλλοντικής γεωγραφίας στο London School of Economics, είπε ότι η πυρόσβεση στη Ρόδο παρεμποδίστηκε επειδή το τμήμα του νησιού που καίγεται μοιάζει με μια «μεσογειακή Snowdonia».

Η φωτιά αρχικά φαινόταν περιορισμένη στους λόφους του νησιού, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα όταν οι βορειοδυτικοί άνεμοι επικράτησαν το Σάββατο. Σύμφωνα με τον Smith, «αυτή η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα από αυτό το κεντρικό λοφώδες έδαφος στην ακτή σε όχι περισσότερο από δέκα ώρες και η έντασή της καθιστά δύσκολη την καταπολέμηση. Σίγουρα, η εκκένωση ήταν απαραίτητη».

Με τη σειρά του ο Θεόδωρος Γιάνναρος, συνεργάτης ερευνητής στο παλαιότερο ερευνητικό ινστιτούτο της Ελλάδας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο εξαιρετικές είναι οι πυρκαγιές του 2023.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών δείχνει ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν καεί 29.429 στρέμματα στην Ελλάδα, σχεδόν 2,5 φορές τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Αν και η κλιματική αλλαγή δεν πυροδοτεί πυρκαγιές, μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία καύσωνα και ξηρών συνθηκών που ευνοούν μεγάλες δασικές πυρκαγιές, είπε ο Γιάνναρος.

«Στο σύνολό τους οι ερευνητές υποστηρίζουν επί του παρόντος ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές έχουν ακραία μορφή», είπε. Μια μελέτη στο περιοδικό Nature πέρυσι βρήκε τα πρώτα σημάδια σύνδεσης μεταξύ της κλιματικής αλλαγής μεταξύ 1980 και 2020 και του κινδύνου πυρκαγιάς.

Μια πρόβλεψη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης βρίσκονται κάτω από τις δύο κορυφαίες προειδοποιήσεις κινδύνου πυρκαγιάς, «ακραίος κίνδυνος» και «πολύ ακραίος κίνδυνος».

Ο Smith είπε: «Θα έπρεπε να ανησυχούμε. Ο ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς πρόκειται να συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες, επειδή αυτός ο θόλος θερμότητας πάνω από τη Μεσόγειο δεν φαίνεται ότι θα κουνηθεί πολύ». Τόνισε επίσης ότι οι περιοχές στην περιοχή που απειλούνται περισσότερο από πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι θα είναι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, όπως η νότια ακτή της Τουρκίας, η Κρήτη και η Σαρδηνία.

Ο Γιάνναρος υπογράμμισε ότι οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα σημαίνουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος «μεγάλων και δυνητικά καταστροφικών πυρκαγιών» μέχρι την Τετάρτη και, ενδεχομένως, την Πέμπτη. Την Τετάρτη οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με χαμηλή υγρασία και ισχυρότερους ανέμους. «Τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς και δυνητικά ακραία συμπεριφορά πυρκαγιάς», εξήγησε ο Γιάνναρος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: –The Times, Adam Vaughan – This is Greece’s worst July on record for wildfires

Στο λόφο της Ακρόπολης στην Αθήνα, “είναι το χειρότερο καλοκαίρι που έζησα ποτέ”: Οι φοβερές μαρτυρίες τουριστών και μίας δημοσιογράφου για τον καύσωνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: