Η πρωτότυπη «Οχιά» επέστρεψε στην πατρίδα: Το F-16 Viper αλλάζει την ισχύ της Αεροπορίας ενώ τα Rafale γίνονται 17

υτή είναι μια από τις πρώτες εικόνες που απαθανάτισαν την άφιξη του “005 tiger” στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα μετά από 2,5 χρόνια. Photo: Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//ΗELLAS JOURNAL

Στις 17:20 το απόγευμα της Πέμπτης το πρωτότυπο F-16 Viper με κωδικό «005 tiger», ύστερα από 2,5 χρόνια αναβαθμίσεων στις ΗΠΑ, επέστρεψε στο «σπίτι του» από την βάση του Φορτ Γουόρθ στο Τέξας.

Μετά από ολιγοήμερη παραμονή στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ώστε να γίνει η γραφειοκρατική παράδοση – παραλαβή από την USAF στην HAF και να αλλάξουν τα εθνόσημα, το πάλαι ποτέ «005» της 335 Μοίρας «Τίγρης» θα ενταχθεί στην πρώτη πολεμική Μοίρα που διαθέτει τον τύπο του Viper, την 343 «Αστέρι» που επιχειρεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα.

Ο χρόνος απόδοσης στην Πολεμική Αεροπορία του πρωτότυπου αεροσκάφους υπολογίζεται σε περίπου ένα 20ήμερο διότι σε αυτό, πέραν των εθνοσήμων πρέπει να τοποθετηθούν τα όπλα του και ορισμένα άλλα συστήματα που είχαν αφαιρεθεί πριν το ταξίδι προς τις ΗΠΑ.

Η ελληνική πρωτότυπη «Οχιά» κατά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ είχε ως «συνταξιδιώτες» τρία Ισραηλινά F-35. Και, όπως σημειώνουν ιπτάμενοι, είναι εύλογο το ταξίδι της επιστροφής να γίνεται με κάποιους συνοδοιπόρους, καθαρά για λόγους ασφαλείας.

  • Όπως το «005» όταν ταξίδεψε τον Φεβρουάριο του 2021 για τις ΗΠΑ πέρασε τον Ατλαντικό μαζί με τετράδα αεροσκαφών που είχαν προορισμό την Αμερική, έτσι και στην επιστροφή του, τα ελληνικά φτερά πλαισίωναν τα τρία αεροσκάφη 5ης γενιάς του Ισραήλ. Και η εικόνα αυτή φέρνει έντονα το μέλλον της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας περί τα τέλη της δεκαετίας, με αεροσκάφη 4,5 & 5ης γενιάς να επιχειρούν σε τακτικά σενάρια μαζί.

Το «005» κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ αφού έμεινε «γυμνό», ξεκίνησε από τους μηχανικούς της κατασκευάστριας εταιρείας να κτίζεται από την αρχή. Από τις καλωδιώσεις μέχρι τα ηλεκτρονικά του. Και κάθε φορά που ολοκληρώνονταν μια εξαντλητική δοκιμή, το λογισμικό του γέμιζε ολοένα και περισσότερο με νέα δεδομένα.

Δυόμισι χρόνια μετά την απογείωση του «005», η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία κάθε μέρα μάθαινε την πρόοδο των εργασιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ότι έκαναν οι Αμερικανοί στο αεροσκάφος, στις ίδιες ενέργειες προχωρούσαν παράλληλα κι εδώ στις εγκαταστάσεις της Τανάγρας με τα εισερχόμενα F-16 Block 52 plus των πολεμικών μοιρών.

Οι κυριότερες αλλαγές πάνω στις οποίες στηρίζεται η έκδοση Viper είναι το νέο ραντάρ AESA APG-83, ο νέος modular υπολογιστής αποστολών MMC-7000AH, ADT, οι νέες οθόνες πληροφοριών – απεικόνισης, το APX-126 AIFF που έχει mod 5 δυνατότητες, το Link 16, κ.α.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το F-16 Viper που διαθέτει η Ελλάδα, ως το πιο σύγχρονο αεροσκάφος του τύπου που πετά στη Γηραιά Ήπειρο, ανάμεσα στις Νατοϊκές χώρες της Ευρώπης.

Eντατικοποιείται η αναβάθμιση

Την ίδια ώρα στην ΕΑΒ ο αγώνας δρόμου για τις αναβαθμίσεις των F-16 δείχνει να εντατικοποιείται. Πληροφορίες θέλουν τις παραδόσεις ως τα τέλη Ιουλίου να φτάσουν τις τέσσερις και με τον τρόπο αυτό η 343 Μοίρα «Αστέρι» ν’ ανέβει επίπεδο διαθεσιμοτήτων φτάνοντας τα 13 μαχητικά.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper θεωρείται υψίστης εθνικής σημασίας. Και για τον λόγο αυτό έχει αποφασιστεί ότι οι άνθρωποι που «τρέχουν» το πρόγραμμα, που κάνουν τα αεροπλάνα φύλλο και φτερό και στη συνέχεια τοποθετούν τα νέα συστήματα, θα έχουν μπόνους παραγωγικότητας.

Όπως έχουν υπολογίσει οι άνθρωποι της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το πρόγραμμα έχει απόκλιση της τάξεως του ενός περίπου μήνα. Και αυτήν ακριβώς την ψαλίδα επιχειρούν να κλείσουν ως το τέλος του Ιουλίου.

Και όλα όσα συμβαίνουν με τα ελληνικά F-16 Viper καταγράφονται με αγωνία από το γειτονικό αεροπορικό επιτελείο, καθώς δεν έχουν δει ιδιαίτερη αλλαγές στην διαθεσιμότητα των δικών τους αεροσκαφών. Και ούτε ιδιαίτερο φως στο τούνελ που αφορά την πρόοδο των συνομιλιών για τα τουρκικά F-16 Viper, που έχει αιτηθεί η Άγκυρα από τις ΗΠΑ.

Στα 17 τα Rafale…

Στην Τανάγρα ωστόσο οι αφίξεις δεν περιορίζονται στο πρωτότυπο F-16 Viper και τις αποδόσεις μαχητικών του τύπου στην Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες την 21η Ιουλίου, σ’ ένα 24ωρο δηλαδή, αναμένεται η προσγείωση του 17ου Rafale F3R της 2ης παρτίδας των «ριπών».

Μένει δηλαδή μόνον ένα ακόμη Rafale, από τα μεταχειρισμένα της Armee De L’ Air, για να κλείσει ο πρώτος κύκλος της προμήθειας αυτής.

Όταν τα Rafale γίνουν 19, σημαίνει ότι ετοιμάζονται το ένα μετά το άλλο τα 6 τελευταία από τα καινούρια που μπήκαν ως προσθήκη στην αρχική παραγγελία που είχε γίνει από την Ελλάδα.

Ο αριθμός των 24 Rafale θα φτάσει στα τέλη του 2024 την στιγμή που η 332 Μοίρα θα έχει περάσει και την διαδικασία της επιχειρησιακής αξιολόγησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Εκτός Ναυτικού Συμβουλίου τα αμερικανικά Παράκτια Περιπολικά LCS: Τα διλήμματα και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας ξανά επί τάπητος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: