Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης τίμησαν τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής: Έγραψαν χρυσές σελίδες ανδρείας και μαχητικότητας στην ιστορία του Έθνους

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής,, Κυριάκος Παπαστυλιανού (Α) με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλη Γιωργάλλα και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη, παρακολούθησαν το μνημόσυνο των νεκρών της τουρκικής εισβολής. Φωτογραφία από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής,




Με επιμνημόσυνη δέηση και την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, τίμησε τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η ομογένεια της Νέας Υόρκης, στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Port Washington, την Κυριακή, 16 Ιουλίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Αμερικανικών Οργανώσεων σε συνεργασία με την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και το Γενικό Προξενείο της Κύπρου. Της λειτουργίας προέστη ο πάτερ Ιωάννης Καπόνης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργαλλάς, μετά από πρόσκληση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικανικών Οργανώσεων, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβεις Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου και Ευάγγελος Σέκερης αντίστοιχα.

Επίσης: ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Μιχάλης Φυρίλλας, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο Πολιτειακός Βουλευτής του Brooklyn και State Island Μιχάλης Tανούσης, ο Ταξίαρχος Χάρις Γεωργίου, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Ιωάννου, ο Ταγματάρχης Ανδρέας Γενάρης, ο Αντισυνταγματάρχης Βασίλης Χριστοφόρου, ο Αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και εκπρόσωποι της ομογένειας.

O Υπουργός Άμυνας ξεκίνησε την ομιλία του με στίχους του Κύπριου λογοτέχνη Λεύκιου Ζαφειρίου από το ποίημα «15.7.74». Τόνισε ότι για τους Ελληνοκύπριους ο Ιούλης του 1974 είναι ένας εφιαλτικός ολέθριος σταθμός στην ιστορία της Κύπρου, μια φρικτή, μελανή στιγμή απόλυτης καταστροφής και απύθμενης συμφοράς.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εμφύλιος διχασμός, η προδοσία, το αδελφοκτόνο υποκινούμενο πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή τραυμάτισαν την πατρίδα μας, πλήγωσαν τον λαό μας και καθόρισαν και καθορίζουν την πορεία μας στο μέλλον, ακόμη και σήμερα.

«Μνημονεύοντας τα θύματα αυτής της οδυνηρής περιόδου, αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης. Ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να κτίσουμε την ελεύθερη πατρίδα που αξίζει στον λαό μας και για την οποία έδωσαν τη ζωή τους οι ηρωικοί πεσόντες και μαχητές της Κύπρου» είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το χρέος μας προς την πατρίδα, μας επιβάλλει να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη των αδελφοκτόνων γεγονότων του μαύρου Ιούλη του 1974. Το τι μας δίδαξε αυτή η θλιβερή επέτειος, είπε, είναι ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι θεμελιώδη αγαθά που πρέπει να τα διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, ενώ η διάσπαση και ο φανατισμός μόνο κακά φέρνουν και η απαρχή της κυπριακής τραγωδίας στις 15 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε με την τουρκική εισβολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο εμφύλιος κατασπάραξε τα σωθικά της Κύπρου και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εισόδου στην Τουρκία για την εισβολή: Επιμνημόσυνος λόγος του Γιωργάλλα στη Νέα Υόρκη

«Ο Κύπριος δημοσιογράφος και λογοτέχνης, Άνθος Λυκαύγης, στο ποίημά του αναφέρεται στην αδικία, στον πικρό στεναγμό, στον θάνατο που έσπειρε η αδελφοκτόνος διαμάχη, στον παραλογισμό του διχασμού, και στον εφιάλτη που εκείνο το καταραμένο καλοκαίρι, απλώθηκε πάνω από τη Λευκωσία και κάλυψε ολόκληρη την Κύπρο. Οι εμφύλιες διενέξεις, που αποτελούν δυστυχώς συχνό φαινόμενο της ελληνικής ιστορίας, σαν κατάρα κατασπάραξαν τα σωθικά της Κύπρου, άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες ει ανώτερο αντίπαλο» συνέχισε ο κ. Υπουργός.

Στις 20 Ιουλίου, μετά την παραφροσύνη του πραξικοπήματος, πρόσθεσε, η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στις βόρειες ακτές της Κυπριακή Δημοκρατίας, με τον Τουρκικό στρατό να μη σέβεται τίποτε. Οι Τούρκοι αττίλες, όχι μόνο ρήμαξαν και λεηλάτησαν τις πόλεις και τα χωριά μας, έσπειραν τον θάνατο, τον όλεθρο και την καταστροφή.

Υπογράμμισε ότι «οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες και η προσφυγιά, το δράμα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων μας, η σύληση των χώρων λατρείας, η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο μαζικός εποικισμός και εκτουρκισμός των κατεχόμενων περιοχών μας, με στόχο την εξάλειψη του ελληνικού στοιχείου, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, την τραγική εικόνα της καταστροφής που συντελείται μέχρι σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη μας».

Αναφέρθηκε στις μάχες στη Μια Μηλιά, στην Κυθραία, στο Συγχαρί, στην Κλεπίνη, στη Λάπηθο, στην Κερύνεια, στον Λωρόβουνο, στον Κουτσοβέντη, με τους υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου να γράφουν χρυσές σελίδες ανδρείας και μαχητικότητας στην ιστορία του έθνους.

Έντονη αναφορά έκανε στον αποχονισθέντα Ευαγόρα Παλλικαρίδη στην περίοδο της ΕΟΚΑ ενώ συγκινημένος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές των Μονάδων Πεζικού, στους θρυλικούς Καταδρομείς, στους μαυροσκούφηδες των Τεθωρακισμένων, στους πεσόντες Πυροβολητές, στους ήρωες σκαπανείς του Μηχανικού, στους Διαβιβαστές, στους ένδοξους μαχητές της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και της Α΄ Μοίρας Καταδρομών.

«Τα τέκνα της Ελλάδος που ως γνήσιοι απόγονοι των Μακεδονομάχων και Πινδομάχων, αλλά και όλων των ηρώων του Έθνους, επέδειξαν απαράμιλλο θάρρος, πληρώνοντας βαρύτατο φόρο αίματος και στολίζοντας με τη μεγαλοσύνη τους και την απαράμιλλη θυσία τους το πάνθεο των ηρώων του Έθνους. Μνημονεύοντας σήμερα όλα αυτά τα παλικάρια που πολέμησαν ή χάθηκαν μέσα στις φλόγες του πραξικοπήματος και της εισβολής, τους δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε την προδοσία και το έγκλημα και θα δικαιώσουμε τη θυσία και τον αγώνα τους» συμπλήρωσε ο κ. Υπουργός.

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι ο δρόμος της ευθύνης και αξιοπρέπειας θα συνεχιστεί μέχρι να ξημερώσει η πολυπόθητη ημέρα που θα ξαναζήσουμε στους τόπους των προγόνων μας.

  • ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Στην εκδήλωση μνήμης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ που παρήγαγε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, και το οποίο εμπεριείχε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την εισβολή, είτε μέσα από το μέτωπο, είτε από τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Παπαστυλιανού, λαμβάνοντας κατόπιν τον λόγο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στην Κύπρο, εδώ και 49 χρόνια, ο Ιούλιος είναι μήνας πένθους. Σημείωσε, επίσης, ότι η παρουσία όλων στην εκδήλωση είναι για να τιμήσουμε τους νεκρούς αλλά και εκείνους που σήκωσαν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία στην Κύπρο. «Έχουμε ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που πέθαναν, στους αγνοούμενους, στους πρόσφυγες, σε όλους όσους αγωνίστηκαν, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο», είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ευχαρίστησε όλους αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση για να αποτίσουν φόρο τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους το 1974, τους αγνοούμενους και εκείνους που συνεχίζουν να περιμένουν εδώ και 49 χρόνια

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στον ΟΗΕ κ. Μιχάλης Φυρίλλας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας. Θα πρέπει να γράψουν γι’ αυτές τις μέρες του Ιούλη του 1974, να τις αξιολογήσουν και έτσι να εμβαθύνουμε τη δική μας προσωπική και εσωτερική ενδοσκόπηση, να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πως αυτή η τραγωδία ταιριάζει στις ταυτότητες μας, στο μέλλον μας, στον τρόπο που βλέπουμε του εαυτούς μας ως μέρος της κοινότητας μας, πρόσθεσε. Το γεγονός ότι πλησιάζουμε τα 50 χρόνια, θα πρέπει να μας ωθήσει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, και να απελευθερωθεί η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: «Δεν είναι ο άνεμος που κρατάει ψηλά τις σημαίες, αλλά η τελευταία ανάσα των ηρώων»: Οι ομογενείς μας της Νέας Υόρκης τίμησαν τους νεκρούς της τουρκικής εισβολής, στην Κύπρο

Στην ομιλία του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κύπρου, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εξέφρασε τον μεγάλο σεβασμό του προς την ομογένεια για τις προσπάθειές της για την Κύπρο και την τιμή που συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των ηρωικώς πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή.

Τόνισε το μεγάλο καθήκον που έχουμε, την υπέρτατη υποχρέωση, και την ιστορική ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές της Ελλάδας και της Κύπρου. Χαρακτήρισε την κυπρο-αμερικανική κοινότητα ως μια ανεκτίμητη γέφυρα μεταξύ των δύο εθνών, εκφράζοντας επίσης την εκτίμησή του για την ακούραστη αφοσίωση της κοινότητας να ενημερώνει την αμερικανική κοινωνία για τα δεινά της Κύπρου και τις προσπάθειες που συνεχίζονται τόσα χρόνια για να μπει ένα τέλος στην παράνομη διχοτόμησή της και στην τουρκική στρατιωτική κατοχή.

«Οι προσπάθειές σας συνέβαλαν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαιρετικών σημερινών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, οι σχέσεις μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες, μας ενθαρρύνει η ισχυρή διμερής προσπάθεια που υποστηρίζει με απτούς τρόπους περαιτέρω ενίσχυση αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, αντιμετωπίζοντας κοινές προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλειά μας», είπε.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και ο Βουλευτής Μιχάλης Τανούσης. Ο εορτασμός περιλάμβανε, επίσης, έκθεση φωτογραφίας με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Κύπρου, η οποία παρουσίαζε εικόνες από την εισβολή του 1974.

Η τραγωδία του ’74 ενισχύει και χαλυβδώνει την πίστη και τη βούλησή μας για συνέχιση του αγώνα: Εμπνευσμένη ομιλία του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στους ομογενείς μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: