«Δεν είναι ο άνεμος που κρατάει ψηλά τις σημαίες, αλλά η τελευταία ανάσα των ηρώων»: Οι ομογενείς μας της Νέας Υόρκης τίμησαν τους νεκρούς της τουρκικής εισβολής, στην Κύπρο

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής,, Κυριάκος Παπαστυλιανού με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλη Γιωργάλλα, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Δημόκριτο Ζερβάκη και ηγέτες κυπριακών συλλόγων, που παρακολούθησαν το μνημόσυνο των νεκρών της τουρκικής εισβολής. Φωτογραφία από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής,




Δημοσιεύουμε παρακάτω την ομιλία του κ. Κυριάκου Παπαστυλιανού, προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της άνανδρης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο.

Το μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον, στο Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Η ομιλία του κ. Παπαστυλιανού ακολουθεί:

Πρωτίστως, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ενορία του Port Washington, τον Πατήρ Ιωάννη και την φιλόπτωχο για την εδώ φιλοξενία σας.  Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους έχουν βοηθήσει για να πραγματοποιηθεί η σημερινή (κυριακάτικη) εκδήλωση.

Κύριε υπουργέ, Κύριε Αρχηγέ Στρατού,

Σας καλωσορίζουμε μαζί με τη συνοδεία σας εδώ στη Νέα Υόρκη, στην Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Long Island.  Βρισκόμαστε σε  μια από τις πιο δραστήριες ενορίες  όπου οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι μαζί, εργάζονται  καθημερινώς διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα μας, τον πολιτισμό μας, την γλώσσα μας, και την θρησκεία μας.

Φίλες και φίλοι,

49 χρόνια μετά. Μήνας πένθους ο Ιούλιος 1974. Η μεγαλύτερη τραγωδία του νεότερου ελληνισμού. Η μεγαλύτερη προδοσία  του ελληνοκυπριακού λαού με αποτέλεσμα  την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μνημονεύσουμε τους πεσόντες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής .

Σήμερα επίσης τιμούμε όλους αυτούς που σήκωσαν τα όπλα για να υπερασπιστούν την δημοκρατία με σημαντικότερο ιδανικό τους την αρετή. Ελληνοκύπριους και Έλληνες.

Σκοπός και της σημερινής εκδήλωσης η διαφύλαξη της ιστορικής μας μνήμης αλλά και την ίδια ώρα, ημέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής για τον καθένα από μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος ήταν ένα  θύμα τον μεγάλων  πατριωτικών λόγων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα όσα δεινά προκάλεσε η διχόνοια. Τα εθνικά προβλήματα δεν λύνονται με διαπληκτισμούς και αντιδικίες. Τα εθνικά προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ομοφωνία.

Βλέποντας το βίντεο προηγουμένως με τις μαρτυρίες κάποιων από τις χιλιάδες ανθρώπων που έχουν ζήσει τα γεγονότα του 1974, έχουμε όλοι ιστορική υποχρέωση σε όλους  αυτούς,  που έχασαν τη ζωή τους, τους αγνοούμενους,  τους πρόσφυγες, σε όλους αυτούς που πολέμησαν, αλλά και στις μεταγενέστερες γενεές να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη Κύπρο.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να γνωρίζετε ότι εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν υπάρχουν κόμματα. Κόμμα μας είναι η Κύπρος, ο ελληνισμός. και τα εθνικά μας θέματα.

 Θα ήθελα να τελειώσω με μία ανάρτηση που έχω διαβάσει στα social media

Μία ανάρτηση που έχει κάνει η οικογένεια του Γεωργίου Κατσάνη Διοικητή της 33 μοίρας καταδρομών το 1974 που έπεσε ηρωικά μαχόμενος υπερασπίζοντας  τον ελληνισμό.

Λέει το εξής: 

«Δεν είναι ο άνεμος που κρατάει ψηλά τις σημαίες αλλά η τελευταία ανάσα των ηρώων»

Αιωνία τους η μνήμη

 Σας ευχαριστώ

Η τραγωδία του ’74 ενισχύει και χαλυβδώνει την πίστη και τη βούλησή μας για συνέχιση του αγώνα: Εμπνευσμένη ομιλία του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στους ομογενείς μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: