Η μαζική έξοδος των Αλβανών συνεχίζεται και το «τοξικό δημογραφικό κοκτέιλ» που γίνεται …βόμβα! Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πια προτιμώμενος προορισμός

epa10733092 Albania’s Prime Minister Edi Rama attends a press conference in Belgrade, Serbia, 07 July 2023. EPA, ANDREJ CUKIC




Στην έντονη μετανάστευση των Αλβανών αναφέρεται ρεπορτάζ του Basile Dekonink στην εφημερίδα Les Echos, σημειώνοντας, ότι « από την πτώση του κομμουνισμού το 1991, το μικρό βαλκανικό κράτος αδειάζει, αργά αλλά αναπόφευκτα, στο ρυθμό των αδιάκοπων κυμάτων μετανάστευσης.»

Προβάλλονται δηλώσεις κατοίκων μικρών χωριών, που τονίζουν:

«Δεν υπάρχει τίποτα εδώ, ούτε δουλειά, ούτε χρήματα, ούτε ψωμί. Όλοι έφυγαν μετά το τέλος της δικτατορίας», με τον δ/φο να κάνει λόγο για «σημάδια ενός μοναδικού δημογραφικού φαινομένου», περιγράφοντας τα μικρά χωριά από βορρά προς νότο, χωρίς κατοίκους ή σχεδόν, των οποίων οι τελευταίοι εναπομείναντες μερικές φορές ζουν σε σχεδόν «αυταρχική κατάσταση».

Για τον Ledion Krisafi, ερευνητή στο παλαιότερο think tank της χώρας, το Αλβανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, «η μετανάστευση έχει γίνει νοοτροπία στην Αλβανία, ακόμη και μεταξύ εκείνων που κερδίζουν καλό μισθό».

«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι, ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελπίδα τους, καθώς, μετά από τριάντα χρόνια μετάβασης, περίμεναν πολύ περισσότερα και δεν θέλουν πια να χάνουν τον χρόνο τους», εξηγεί ο ίδιος.

Όπως σημειώνεται, η σύνθετη, συνεχώς εξελισσόμενη, αλβανική μετανάστευση έχει αλλάξει από το 1991, δεδομένου, ότι οι προτιμώμενοι προορισμοί δεν είναι πλέον η γειτονική Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, οι αναχωρήσεις δεν είναι πλέον παράνομες, αλλά τις περισσότερες φορές με προσωρινή βίζα, ενώ οι μετανάστες δεν είναι πλέον απλώς φτωχοί νέοι, αλλά Αλβανοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με αποτέλεσμα, 1,68 εκ. μετανάστες, περισσότεροι από ένας στους τρεις Αλβανούς, να ζουν τώρα στο εξωτερικό.

Σε σχετικό πίνακα που δημοσιεύεται, αναγράφεται, ότι το 2022 υπάρχουν στην Ελλάδα 283.000 έναντι  446.600 το 2020.

Ωστόσο, κατά τον δημοσιογράφο, υπάρχει το παράδοξο, ότι παρά τις μαζικές αποχωρήσεις και την επιταχυνόμενη γήρανση του πληθυσμού της, η αλβανική κοινωνία παραμένει αρκετά νέα, με διάμεση ηλικία τα 38 έτη, αλλά στους νέους 15-29 ετών, το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 22%, με σημαντικό ποσοστό μακροχρόνια ανέργων.

«Όλοι έχουν ένα δίπλωμα στην Αλβανία, είναι πραγματική πηγή υπερηφάνειας για τις οικογένειες. Όλοι όμως θέλουν και μια εξειδικευμένη δουλειά σε υπερκορεσμένους  κλάδους, ενώ δεν υπάρχουν τεχνικές σχολές για βιομηχανίες που έχουν ζήτηση. Αν προσθέσουμε το υπέρογκο κόστος υγείας, τις αποτυχημένες δημόσιες υπηρεσίες, τη διαφθορά, αυτοί οι άνεργοι γίνονται φυσικοί υποψήφιοι για να φύγουν», επισημαίνει ο Eno Ngjela, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Υπογραμμίζεται, ότι όπως και ο Eno Ngjela, όλοι οι παρατηρητές σημειώνουν επίσης, τους χαμηλούς μισθούς που προσφέρονται, συχνά κάτω από τον κατώτατο μισθό των 40.000 λεκ (381 ευρώ)

Καταλήγοντας, ο δημοσιογράφος επισημαίνει τη στασιμότητα της Αλβανίας, αναφέροντας, ότι, τριάντα χρόνια αφότου γύρισε την πλάτη στον κομμουνισμό, και ενώ ακολουθούσε την ίδια γραμμή με την Πολωνία, την Κροατία ή τη Σλοβενία, η Αλβανία παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να κορυφώνεται στα 6.800 δολάρια σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, έναντι περισσότερων από 37.000 κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: Les Echos, Basile Dekonink – L’Albanie, l’exode et le «cocktail démographique toxique»

Ο Πρίγκηπας μπιν Σαλμάν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτήρισε δολοφόνο, αγοράζει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Γονάτισε ο “Σουλτάνος” στον Βασιλιά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: