Οι λίγες θετικές και οι πολλές αρνητικές αναφορές της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο: Περπατά σε τεντωμένο σχοινί ο Αντόνιο Γκουτέρες

Secretary-General António Guterres (left) meets with Catherine Colonna, Minister of Foreign Affairs of the Republic of France, on the side of the Paris Summit on Global Finance, hosted by Emmanuel Macron, President of the Republic of France. Credit UN Photo, Cyril Bailleul




Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί να ισορροπήσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεση των καλών υπηρεσιών του για το Κυπριακό, που βεβαίως δεν έγραψε ο ίδιος, αλλά ο αντιπρόσωπος του Κόλιν Στιούαρτ.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες παρέδωσε χθες βράδυ τις εκθέσεις του στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και το περιεχόμενο τους αποκάλυψε το κανάλι Omega της Κύπρου (Ανδρέας Παφίτης).

Σε αυτές καταγράφονται σημαντικές θετικές αλλά και αρνητικές αναφορές. Στα θετικά καταγράφεται η ετοιμότητα του για διορισμό απεσταλμένου στο Κυπριακό ρίχνοντας το μπαλάκι στους δύο ηγέτες.

Διαπιστώνει ωστόσο χάσμα απόψεων και καλεί τις δύο πλευρές να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

Τα θετικά της έκθεσης Γκουτέρες

  • Διορισμός απεσταλμένου

«Ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θα ήταν να υπάρξει συμφωνία με τις πλευρές σχετικά με το διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για να υπάρξει κοινό έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».

Θέση την οποία η δική μας πλευρά έχει αποδεχτεί ωστόσο η τουρκική αδιαλλαξία την αφήνει στον πάγο. Εξίσου σημαντική θεωρείται η καταγραφή της πρωτοβουλίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

  • Ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ

«Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα, ενώ έδωσε έμφαση στην προοπτική για μεγαλύτερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία».

Αν και από την έκθεση απουσιάζει σαφής αναφορά στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία εντούτοις σε αυτήν παραπέμπει η αναφορά για δέσμευση στα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας, σημείο επίσης θετικό.

  • «Καθοδηγούμενος από τα ψηφίσματα του Σ.Α.»

«Παραμένω καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν θεσπίσει παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών».

Εξίσου θετική είναι η αναφορά για τα Βαρώσια.

  • «Ανησυχία για τις εξελίξεις»

«Επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και σημειώνω ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη. Υπενθυμίζω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας επί του θέματος, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992), και υπογραμμίζω τη σημασία της πλήρους τήρησης αυτών των ψηφισμάτων».

Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο ΓΓ ΟΗΕ, αφού σημειώνει τη θετική προσέγγιση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενθαρρύνει τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να εμπλακούν και πάλι σε ένα διάλογο για αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής πορείας στο Κυπριακό.

Τα αρνητικά της έκθεσης

Στα αρνητικά της έκθεσης καταγράφεται κυρίως η απουσία συγκεκριμένων αναφορών, όπως παραδείγματος χάρη η άρνηση της Τουρκίας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου. Ενώ εντύπωση προκαλούν και οι αναφορές για το μεταναστευτικό και η μη αναγνώριση εργαλιοποίησης του από πλευράς των κατοχικών αρχών και η διατήρηση ίσων αποστάσεων.

  • «Καμία πρόοδος στο μεταναστευτικό»

Άλλα θέματα που είχαν συζητηθεί για πολλούς μήνες και δεν σημείωσαν πρόοδο είναι οι προκλήσεις σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση και το ζήτημα του τρόπου συνεργασίας σε ανθρωπιστικές και εγκληματικές πτυχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι πρόσφυγες, οι οικονομικοί μετανάστες και η εμπορία προσώπων.

Ίσες αποστάσεις κρατά και στο θέμα των προκλήσεων εντός της νεκρής ζώνης αφού δεν καταγράφονται οι παραβιάσεις στην Δένεια και η μετατροπή της νεκρής ζώνης στην περιοχή του Λήδρα Πάλας σε γήπεδο για την Τσετίν Καγιά. Ενώ κάνει κάλεσμα για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, χωρίς να καταγράφει παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

  • «Φυσικοί πόροι προς όφελος των δύο κοινοτήτων»

«Θέλω να επαναλάβω ότι οι φυσικοί πόροι εντός και γύρω από την Κύπρο θα πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελούν ισχυρό κίνητρο για τα μέρη να επιδιώξουν αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες λύσεις σε διαφωνίες που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους».

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον ΓΓ των ΗΕ για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΚΔ για επανέναρξη των συνομιλιών ωστόσο δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των επαφών του.

«Σκοπός μας, είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος στο πλαίσιο μιας διαδικασίας, η οποία φαίνεται ότι ξεκινά, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επάνοδο στις διαπραγματεύσεις.

Σε τελική ανάλυση, η Τουρκία έχει σημαντική επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αλλά υπάρχει η βεβαιότητα ότι εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια αυτήν», δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Και σημείωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να επισκέπτεται την Νέα Υόρκη προκειμένου να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα υπό τον φόβο ότι ο Κόλιν Στιούαρτ δεν θα έκανε το ίδιο.

Επιτέλους η πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατάλαβε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η τουρκική εισβολή και η κατοχή: Επιβάλλεται επαγρύπνηση για αναχαίτιση τουρκικών προκλήσεων, λέει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: