Επιτέλους η πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατάλαβε ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι η τουρκική εισβολή και η κατοχή: Επιβάλλεται επαγρύπνηση για αναχαίτιση τουρκικών προκλήσεων, λέει…

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου με τους Κύπριους αποδήμους της Βρετανίας. Φωτογραφία National Federation of Cypriots in the UK, @UKCypriotFed




«Επιβάλλεται να επαγρυπνούμε, να ενεργούμε έγκαιρα, συγκροτημένα και συντονισμένα, με στόχο να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις, την προσπάθεια αναγνώρισης των κατεχομένων, νομιμοποίησης της εισβολής και κατοχής”, δήλωσε η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας πως “δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε κάτι τέτοιο».

Σε ομιλία της στο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε, στο πλαίσιο δείπνου προς τιμή της που παρέθεσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου, στις ενέργειες της Βουλής για το Κυπριακό και είπε πως έχουν γίνει διαβήματα σε ομολόγους της και σε διεθνείς οργανισμούς, στηλιτεύοντας τις παράνομες ενέργειας της Τουρκίας ιδίως όσον αφορά την Αμμόχωστο και τον σφετερισμό της περιουσίας των προσφύγων μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

Η κ. Δημητρίου πρόσθεσε ότι στόχος είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να οδηγηθούμε ένα βήμα παραπέρα. «Για αυτό ζητάμε τη στήριξη χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, με βαρύνοντα και βαρυσήμαντο ρόλο και λόγο», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι απώτερος στόχος «δεν είναι άλλος από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση εντός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως αναφερόμαστε στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ)», σύμφωνη με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, που θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες ασφαλείας, διαρκούς ειρήνης για το σύνολο των πολιτών., που θα δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους μας για τις επόμενες γενιές, που θα αναδεικνύει τη χώρα σε πρότυπο ειρήνης και συμβίωσης.

Επί προσωπικού είπε ότι ως τρίτη γενιά προσφύγων δεν έχει γνωρίσει τη γη των προγόνων της και ότι ο χρόνος είναι αδυσώπητος. «Ενόσω ζούμε και αναπνέουμε θα πασχίζουμε να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επανενώσουμε την πατρίδα μας», ανέφερε.

Έκανε δε παραλληλισμό της κατάστασης στην Κύπρο με εκείνης στην Ουκρανία, σχολιάζοντας ότι δε χωρούν στο διεθνές δίκαιο δύο μέτρα και δύο σταθμά «Η εισβολή στην Ουκρανία είναι ίδια με την εισβολή που επισυνέβη στην Κύπρο μας το 1974», τόνισε.

Συνέχισε σημειώνοντας πως η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις και παράλληλα σφίγγει ολοένα και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι κινδυνεύουν ενδεχόμενα να αφανιστούν, κατακλύζει τα κατεχόμενα με εποίκους και παράνομους μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές της στο Λονδίνο, είπε ότι συζητά τη βούληση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας και προχωρά σε ενημέρωση για το Κυπριακό.

Ανέφερε ότι έχουν συζητηθεί θέματα που αφορούν την παροικία, όπως θέματα εκπαίδευσης. «Θέλουμε τους ανθρώπους της διασποράς να έχουν ενεργή συμμετοχή, ρόλο και λόγο σε όσα αφορούν την Κύπρο», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε, οι απόδημοι Κύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, έχοντας καταφέρει να διαφυλάττουν αξίες, ιδανικά και έθιμα, με την παροικία στο Ην. Βασίλειο να έχει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση θεμάτων που άπτονται του Κυπριακού.

«Είμαστε πρώτα από όλα και πάνω από όλα μια ομάδα, η Κύπρος μας», είπε η κ. Δημητρίου, εκφράζοντας ξανά τη βούληση ακόμα καλύτερου συντονισμού με την παροικία επί ζητημάτων που άπτονται του μέλλοντος της Κύπρου.

Του δείπνου είχε προηγηθεί συνάντηση με τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της παροικίας και της μελλοντικής συνεργασίας με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η κ. Δημητρίου ενημέρωσε επίσης την Ομοσπονδία για τα τεκταινόμενα στην Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής εξέφρασε ευγνωμοσύνη που στο πολυάσχολο πρόγραμμά της η Πρόεδρος της Βουλής βρήκε χρόνο να συναντηθεί με στελέχη και μέλη της παροικίας, καθώς και για τη στήριξη της Βουλής προς την παροικία.

Στη συνέχεια εξέθεσε συνοπτικά το έργο της Ομοσπονδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ετήσια διαδικτυακή εκστρατεία Hands Off Cyprus, στο πλαίσιο της οποίας αποστέλλονται emails στη μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών από ψηφοφόρους τους με θέμα το Κυπριακό.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποδέχονται τα τουρκικά τετελεσμένα και τις διχοτομικές λύσεις: Ο Γεραπετρίτης μίλησε από τη Λευκωσία για τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: