Η κρυφή διαπραγμάτευση Πούτιν με Πριγκόζιν: Δεν είναι εδώ λέει ο Λουκασένκο, είναι στην Αγία Πετρούπολη – Εντυπωσιακό ντου στο «λημέρι» του από την FSB [video, εικόνες]

FILE PHOTO: Φρουρός χειρονομεί στην είσοδο του Κέντρου της Wagner στην Αγία Πετρούπολη. EPA, ANATOLY MALTSEV




Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει με τον αιμοσταγή ιδιοκτήτη της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν και τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο.

Ενώ υποτίθεται ότι κρυβόταν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου χωρίς παράθυρα για να μην τον σκοτώσουν, ξαφνικά νωρίς την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι έκανε ταξίδι αστραπή, με επιστροφή στην Αγία Πετρούπολη για να παραλάβει κάτι παλιά δώρα του «εχθρού» του Σεργκέι Σοϊγκού και μερικά δισεκατομμύρια ρούβλια μετρητά που του είχαν κατασχεθεί.

Όμως το πρωί της Πέμπτης ο δικτάτορας της Λευκορωσίας και στενός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε κατηγορηματικά: «Ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, δεν βρίσκεται στη Λευκορωσία, αλλά «είναι στην Αγία Πετρούπολη».

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους ξένων και λευκορωσικών ΜΜΕ ο Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belta, αναφερόμενος στους δολοφόνους της Wagner πρόσθεσε: «σύμφωνα με όσα μου είπαν σήμερα το πρωί, βρίσκονται στα στρατόπεδά τους».

Όλα τα παραπάνω, για όσους παρακολουθούν στενά τις τακτικές και τις πρακτικές του Κρεμλίνου και του καθεστώτος Πούτιν παραπέμπουν σε ένα σκληρό παζάρι επιβίωσης με απειλή χρήσης ντοκουμέντων. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για την προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας με τους όρους να είναι υπό διαπραγμάτευση.

Η εισβολή της FSB στο σπίτι του

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται η αποκάλυψη ρωσικών μέσων ενημέρωσης που έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες από την έρευνα που υποστηρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του επικεφαλής της παραστρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν στην Αγία Πετρούπολη, στη διάρκεια της απόπειρας ένοπλης στρατιωτικής εξέγερσης στο τέλος Ιουνίου.

Όμως, σύμφωνα με τον… αντίλογο το σπίτι αυτό δεν είναι δικό του.

«Αφού οι δημοσιογράφοι του Rossiya 1 μετέφεραν τα φερόμενα κατασχεμένα δέματα στο σπίτι του Πριγκόζιν, τα οποία φέρεται ότι περιείχαν επίσης ναρκωτικά, μπορέσαμε να επισκεφτούμε το δωμάτιο όπου κατασχέθηκαν πραγματικά τα δέματα. Φυσικά, δεν μιλάμε για το σπίτι του ιδιοκτήτη της Wagner». Αυτό υποστηρίζεται από μια από τις ομάδες Telegram που βρίσκονται πιο κοντά στην Wagner η οποία τους τελευταίους μήνες υπηρέτησε ως γραφείο Τύπου του επικεφαλής Yevgeny Prigozhin.

Το σχόλιο έρχεται μετά από όσα βρήκαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια ερευνών στο υποτιθέμενο γραφείο και στο σπίτι του επικεφαλής της Wagner στην Αγία Πετρούπολη.

Όσον αφορά την ουσία που ανακάλυψαν οι Ρώσοι, «που το αποκάλεσαν ναρκωτικά σε ένα ομοσπονδιακό τηλεοπτικό κανάλι», σύμφωνα με τον όμιλο Wagner «για κάποιο λόγο οι αξιωματικοί της FSB την επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες χωρίς προβλήματα»: ο Όμιλος Wagner υπαινίσσεται την πιθανότητα ότι τοποθετήθηκε επίτηδες από την αστυνομία.

Στις φωτογραφίες αυτές, που φαίνεται πως έχουν τραβηχτεί από τις δυνάμεις της τάξης και δημοσιεύθηκαν ξαφνικά σε δημόσια και ιδιωτικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εικονίζεται μια μεγάλη και πολυτελής κατοικία, με ένα ελικόπτερο να σταθμεύει στον κήπο.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτές, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης στη διάρκεια της έρευνάς τους δεσμίδες δολαρίων και ρουβλίων, ράβδους χρυσού, πολυάριθμα όπλα, αλλά επίσης διαβατήρια με διαφορετικά ονόματα και μια ντουλάπα γεμάτη περούκες.

Ο ιστότοπος Fontanka, που έχει την έδρα του στην Αγία Πετρούπολη, ανέφερε επίσης πως μια φωτογραφία με «κομμένα κεφάλια» βρέθηκε στην κατοικία του Πριγκόζιν, οι μισθοφόροι του οποίου κατηγορούνται συχνά για φρικαλεότητες.

Ο Fontanka δημοσιοποίησε επίσης μια φωτογραφία που δείχνει μια τεράστια βαριοπούλα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του Πριγκόζιν, η μεταλλική κεφαλή της οποίας φέρει το μήνυμα «Σε περίπτωση σημαντικών διαπραγματεύσεων».

Η «βαριοπούλα» είναι ένα από τα σύμβολα της Βάγκνερ, η οποία υπερηφανεύεται ότι χρησιμοποιεί αυτό το όπλο για να εκτελεί ή να βασανίζει άγρια εχθρούς της.

Η εξέγερση της Wagner, στις 24 Ιουνίου, συγκλόνισε τη ρωσική εξουσία την ώρα που αυτή βρίσκεται σε πόλεμο στην Ουκρανία. Οι μαχητές της είχαν καταλάβει για πολλές ώρες ένα γενικό επιτελείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ (νοτιοδυτική Ρωσία) και κατευθύνθηκαν προς τη Μόσχα.

Η εξέγερση τερματίσθηκε το βράδυ της 24ης Ιουνίου με μια συμφωνία που προέβλεπε την αναχώρηση του Πριγκόζιν για τη Λιθουανία. Ο Πριγκόζιν διαβεβαίωσε πως η εξέγερσή του δεν είχε στόχο την ανατροπή της εξουσίας, αλλά τη διάσωση της Βάγκνερ που το ρωσικό γενικό επιτελείο απειλούσε να διαλύσει.

Έκτοτε αναλυτές στα δημόσια ρωσικά μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν ως έναν άπληστο επιχειρηματία που έχασε τα λογικά του, αφού έγινε πλούσιος χάρη σε κερδοφόρα συμβόλαια που συνήπτε επί χρόνια κατά το παρελθον με το ρωσικό κράτος.

Καμιά κύρωση δεν έχει ανακοινωθεί σε βάρος των στασιαστών, ωστόσο το μέλλον των επιχειρήσεων του Γεβγκένι Πριγκόζιν, της αυτοκρατορίας του στα μέσα ενημέρωσης και των επιχειρήσεών του για να επηρεάζει τις εξελίξεις, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αφρική, μοιάζει αβέβαιο.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΑ και Repubblica.it 
Ελλάδα Αθήνα 

Στο στόμα του λύκου ο Πριγκόζιν λίγο μετά την ανταρσία; Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τού επέστρεψαν κατασχεθέντα όπλα και 10 δισ. ρούβλια… ιδίαις χερσί στην Αγία Πετρούπολη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: