Οι χαμένοι στρατηγοί του Πούτιν: Δέκα σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, 15 αποτάχθηκαν ως άχρηστοι και 13 συνελήφθησαν ως πραξικοπηματίες [videos]

FILE PHOTO: epa10705428 Russian President Vladimir Putin attends a wreath-laying ceremony marking the 82nd anniversary of the Nazi German invasion into Soviet Union in World War Two on the Day of Remembrance and Sorrow, at the Tomb of the Unknown Soldier by the Kremlin wall in Moscow, Russia, 22 June 2023. EPA, SERGEY GUNEEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Το να χάσεις έναν στρατηγό κατά τη διάρκεια ενός πολέμου που εξελίσσεται άσχημα μπορεί να θεωρηθεί δείγμα ατυχίας. Το να χάσεις δύο μέσα σε 24 ώρες φαίνεται δείγμα απροσεξίας.

Όμως, αυτό ακριβώς συνέβη στη ρωσική διοίκηση στη νότια Ουκρανία – και οι δύο συγκεκριμένες  περιπτώσεις αντικατοπτρίζουν περαιτέρω τις ελλείψεις και τις διαφωνίες στους κόλπους της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Νωρίς την περασμένη Τρίτη, ένας ουκρανικός πύραυλος χτύπησε ένα ξενοδοχείο στην παραλιακή πόλη Μπερντιάνσκ που είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Ένα από τα πολλά θύματα των Ρώσων ήταν ο υποστράτηγος Όλεγκ Τσόκοφ, ο αναπληρωτής διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας και βασικό πρόσωπο στην άμυνα της Ρωσίας των κατεχόμενων περιοχών της νότιας Ουκρανίας.

  • Θεωρείται ότι ήταν ο  πλέον υψηλόβαθμος από τους περίπου 10 Ρώσους στρατηγούς που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.

Δεν φαίνεται να ήταν μυστικό ότι η 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων είχε κάνει το ξενοδοχείο Dune το αρχηγείο της – αλλά ο Τσόκοφ είχε παρόλα αυτά μετακομίσει εκεί.

Και μάλιστα το έπραξε αφού είχε τραυματιστεί σοβαρά το περασμένο φθινόπωρο σε μια ουκρανική επίθεση κοντά στο Σβάτοβε.

Η 58η Στρατιά είναι ένα κρίσιμο τμήμα για την υπεράσπιση των μετώπων στη δυτική περιοχή Ζαπορίζια, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν μια σημαντική ανακατάληψη εδαφών στην αντεπίθεσή τους.

Όμως, επρόκειτο να έρθουν χειρότερα, πολύ χειρότερα.

Αργά χθες Τετάρτη, ένα ηχητικό μήνυμα διάρκειας τεσσάρων λεπτών εστάλη από τον υποστράτηγο Ιβάν Ποπόφ, τον διοικητή της  58ης, στο οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προδοσία – όπως την αποκάλεσε – της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και της  ανεπάρκειας που προκάλεσε μαζικές απώλειες στους άνδρες του.

Το μήνυμά του επιβεβαίωσε σημαντικές ελλείψεις στη ρωσική άμυνα, τις οποίες οι Ουκρανοί προσπαθούν ξεκάθαρα να επιδεινώσουν με μια αναβαθμισμένη  προσέγγιση που δίνει βάρος στα πυρά μεγάλης εμβέλειας κατά των ρωσικών μετόπισθεν.

Ο Ποπόφ είπε ότι έχει θέσει ερωτήματα σχετικά με «την έλλειψη απαντητικών πυρών », την απουσία σταθμών αναγνώρισης πυροβολικού και τους μαζικούς θανάτους και τραυματισμούς των Ρώσων στρατιωτών από το εχθρικό πυροβολικό. Έθεσα επίσης μια σειρά από άλλα προβλήματα και τα εξέφρασα όλα στο υψηλότερο επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι καταγγελίες του Ποπόφ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μπορεί να αποκαλύψουν σημαντικά προβλήματα για τους Ρώσους – ότι «στερούνται επιχειρησιακών εφεδρειών που θα τους επέτρεπαν να πραγματοποιούν εναλλαγές προσωπικού που αμύνονται κατά των ουκρανικών αντεπιθέσεων και ότι οι ρωσικές αμυντικές γραμμές μπορεί να είναι εύθραυστες

Αλλά ο Ποπόφ δεν τελείωσε. Συνέχισε με κάτι που φαίνεται να ήταν μια σφοδρή επίθεση στον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

  • «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπόρεσαν να διασπάσουν τον στρατό μας από το μέτωπο, [αλλά] ο ανώτερός μας διοικητής μας χτύπησε από τα πίσω, αποκεφαλίζοντας δόλια και πονηρά τον στρατό στην πιο δύσκολη και έντονη στιγμή».

Συμπεριέλαβε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στην κριτική του. «Προφανώς, οι ανώτεροι διοικητές ένιωσαν τον κίνδυνο από μένα και γρήγορα, μέσα σε μια μέρα, επινόησαν μια διαταγή του Υπουργού Άμυνας, με αφαίρεσαν την διοίκηση και με ξεφορτώθηκαν», είπε.

“Κολοσσιαία υποστήριξη”

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ λένε ότι τόσο ο Τσόκοφ όσο και ο Ποπόφ ήταν ικανοί στρατιώτες που ενέπνεαν πίστη στους άνδρες τους.

Ο Τσόκοφ, 51 ετών, φαίνεται να ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στον ρωσικό στρατό.

Το 2021 μίλησε σε μια τελετή για στρατιωτικούς δόκιμους στο Κρεμλίνο στην οποία παρευρέθηκε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν .

Ο στρατιωτικός μπλόγκερ  Rybar σημείωσε σε ένα μακροσκελές σχόλιο ότι «ο Ποπόφ απολαμβάνει κολοσσιαίας υποστήριξης από το προσωπικό: οι μαχητές στην πρώτη γραμμή ήταν πολύ αποθαρρυμένοι από την είδηση ​​για την απόλυση του «απλού» και «καθαρού» έντιμου Στρατηγού Ποπόφ».

Οι τελευταίες παρατηρήσεις του Ποπόφ ως διοικητής ήταν όντως αφιερωμένες στα στρατεύματά του.

  •  «Καληνύχτα, αγαπημένοι μου μονομάχοι, αγαπημένοι μου συγγενείς, οικογένεια», είπε. «Είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι μαζί σας στις ίδιες τάξεις».

¨Αφαντος ο στρατηγός Αρμαγεδδών – Όλεγκ Σουροβίκιν

Η απώλεια διοικητών που εμπνέουν πίστη δεν είναι μόνο μια πράξη απρόσεκτη. Είναι δυνητικά μια πράξη επικίνδυνη.

Και δεν φαίνεται τα βάσανα της 58ης να είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Η ανταρσία της Wagner στα τέλη Ιουνίου έθεσε υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και την πίστη αρκετών υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν εμφανιστεί έκτοτε.

  • Καθώς εκτυλίσσονταν η ανταρσία, ο στρατηγός Όλεγκ Σουροβίκιν,  επικεφαλής των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να δείχνει κάπως ατημέλητος και να κάνει έκκληση στο αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν,  να σταματήσει την εξέγερσή του.Ο Σουροβίκιν είχε καλές σχέσεις με τον Πριγκόζιν, ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον στρατηγό.

Πράγματι, ήταν ο Σουροβίκιν που οργάνωσε μια τακτική υποχώρηση από τη Χερσώνα τον περασμένο Νοέμβριο, αποσπώντας επαίνους γι’ αυτό, αφού διορίστηκε επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια όμως αντικαταστάθηκε τον Ιανουάριο.

Και δεν τον έχουν δει από τότε που εκτυλίχθηκε η ανταρσία της Wagner.

Εν μέσω έντονων εικασιών για την κατάστασή του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Καρταπόλοφ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι «αναπαύεται» και δεν είναι διαθέσιμος – κάτι εξαιρετικά περίεργο  στη μέση ενός πολέμου που δεν πάει καλά.

Eίναι γνωστό ότι δυο μέρες μετά το τέλος της ανταρσίας Πριγκόζιν, κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι ο Σουροβίκιν έχει συλληφθεί. Σήμερα Πέμπη, η αμερικανική Wall Street Journal επανερχεται στο θέμα.

  • Οι πηγές της Wall Street Journal αναφέρουν ότι μαζί με αυτόν, άλλοι 13 ανώτεροι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση και 15 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα. Συνελήφθησαν ώρες μετά την έναρξη της ανταρσίας. Πηγές του WSJ αναφέρουν ότι ο Σουροβίκιν γνώριζε τα σχέδια του Πριγκόζιν αλλά δεν συμμετείχε. Δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες για αδίκημα. «Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες για να καθαριστούν οι τάξεις από αυτούς που δεν μπορούν πλέον να εμπιστευτούν», είπε η πηγή.

Σήμερα ο Καρταπόλοφ βρέθηκε να απαντά σε περισσότερες ερωτήσεις, αυτή τη φορά για τον Ποπόφ.

«Είμαι σίγουρος ότι θα επιλύσουν [τα προβλήματα]», είπε. «Ο Ποπόφ πρέπει να υπηρετήσει στο στρατό. Είναι ένας πολλά υποσχόμενος στρατηγός. Έχει τα πάντα μπροστά του. (Ο Καρταπόλοφ κάποτε διοικούσε ο ίδιος την 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων.)

Αλλά ο Καρταπόλοφ είχε επίσης αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα συγκαλυμμένο μήνυμα για το Υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας στο Telegram:

«Η πιο σημαντική ικανότητα κάθε αρχηγού είναι η ικανότητα να βλέπει προβλήματα και να ακούει τους υφισταμένους του. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι όσοι υποτίθεται ότι θα το κάνουν αυτό, άκουσαν, είδαν και θα αναλάβουν δράση».

Αβεβαιότητα και σύγχυση

Η κοινότητα των Ρώσων στρατιωτικών μπλόγκερ είναι λιγότερο επιφυλακτική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επανεφεραν το σενάριο ότι η στρατιωτική ιεραρχία   βυθίζεται σε μια διευθέτηση λογαριασμών. Ένας από τους πιο εξέχοντες blogger, ο Rybar, λέει ότι η μοίρα του Ποπόφ είναι ενδεικτική ενός «κυνηγιού μαγισσών» που ξεκίνησε μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν.

  • Ένα ανεπίσημο μέσο – το VChK-OGPU – ανέφερε χθες Τετάρτη ότι ο «πόλεμος» εντός του Υπουργείου Άμυνας συνεχίζεται. Ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Γκερασίμοφ που ζήτησε την απομάκρυνση του Ποπόφ, κατηγορώντας τον για «καταστροφολογία και εκβιασμό της ηγεσίας».

Το VChK-OGPU ισχυρίστηκε ότι ο Ποπόφ είχε απειλήσει να πάει απευθείας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη διαμαρτυρία του – και ότι ο Γκερασίμοφ στη συνέχεια «τον απομάκρυνε από τη θέση του και τον έστειλε στην πρώτη γραμμή».

Το πού βρίσκεται ο Ποπόφ είναι άγνωστο.

  • Μέσα σε όλη την αβεβαιότητα και τη σύγχυση, το υπουργείο Άμυνας τηρεί μοναστική σιωπή. Καμία λέξη για τον Τσόκοφ δύο μέρες μετά τη δολοφονία του. Καμιά διαχείριση κρίσης και ζημιών  στη δραματική απόλυση του Ποπόφ. Κανένα σχόλιο για το πού βρίσκεται ο Σουροβίκιν.

Αυτό που προσφέρει το υπουργείο Άμυνας, όταν αμφισβητείται η ηγεσία του, είναι καλοσκηνοθετημένες εμφανίσεις του υπουργού Σόιγκου και του συνήθως αόρατου Γερασίμοφ. Λίγο μετά την ανταρσία, ο Σόιγκου εθεάθη σε μια περιοδεία επιθεώρησης κάπου στην Ουκρανία (αν και το πότε ακριβώς γυρίστηκε το βίντεο παραμένει αμφισβητήσιμο.)

Καθώς οι φήμες κυκλοφόρησαν για τον Σουροβίκιν, ο Γερασίμοφ εθεάθη σε περίοπτη θέση σε μια τηλεδιάσκεψη με τον αναπληρωτή του Σουροβίκιν: μια επίδειξη ότι είναι υπεύθυνος και ίσως ένας υπαινιγμός ότι ο Σουροβίκιν έπεσε σε δυσμένεια.

Ο Dara Massicot, ειδικός στον ρωσικό στρατό στη RAND Corporation, είπε τότε:

«Το road show «όλα είναι καλά, είμαι καλός υπουργός Άμυνας» συνεχίζεται, ο Shoigu αυτό το Σαββατοκύριακο επισκέπτεται ένα πεδίο εκπαίδευσης ξαφνικά».

Ο blogger Rybar επαναλαμβάνει αυτό το θέμα, λέγοντας χθες Τετάρτη:  «Είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί κανείς το γεγονός ότι τώρα η ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας βασίζεται κυρίως σε θετικές αναφορές, οι οποίες θα πρέπει να διακόπτουν τις αρνητικές».

Ο Ράιμπαρ κάνει μια τελευταία σκέψη. «Η σύγκρουση μεταξύ Ποπόφ και Γκερασίμοφ αναδεικνύει το κύριο θέμα : την έλλειψη ενότητας στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και ο εχθρός σίγουρα θα το εκμεταλλευτεί αυτό. … Και, φυσικά, η Ρωσία θα υποφέρει από αυτό. Και αυτό είναι το πιο λυπηρό ».

Δυτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι μια κουλτούρα μικρών ανταγωνισμών, που εν μέρει οδηγείται από την ενδημική διαφθορά, διαπερνά το υπουργείο Άμυνας και πολλά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, παρά τις πιεστικές ανάγκες της εισβολής στην Ουκρανία.

Υπάρχουν επίσης μια σειρά  αναφορές για ανικανότητα και αποτρόπαιη σκληρότητα μεταξύ των ανώτερων διοικητών. Ένα παράδειγμα: το φιάσκο μιας επίθεσης στην πόλη Vuhledar τον Ιανουάριο, η δεύτερη καταστροφή στην οποία προϊστατο ο ίδιος διοικητής.

Πέρυσι υπήρξε η χαοτική προσπάθεια να γεφυρωθεί ένας ποταμός στην ανατολική Ουκρανία που έληξε με την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους ενός τάγματος.

Και μετά υπάρχει το σουρεαλιστικό έπος του Πριγκόζιν. Καθώς ξεκίνησε η ανταρσία του, ο ηγέτης της Βάγκνερ επέπληξε (σε βίντεο) δύο πολύ ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους και κατέστησε επίσης σαφές ότι στόχος του ήταν η απόλυση του Σόιγκου και του Γκερασίμοφ, τους οποίους απεχθάνεται σφόδρα.

  • Πέντε ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πριγκόζιν και οι ανώτεροι διοικητές του είχαν μια τρίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν (ο οποίος είχε εξισώσει την ανταρσία με προδοσία) για να συζητήσουν τα ζητήματά τους. Η φράση «μεικτά σήματα» έρχεται στο μυαλό.

Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να υποστεί πισωγυρίσματα και να εμφανίσει σημάδια σύγχυσης.

Αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σπάνια διακρίθηκε από ευέλικτη αρχηγία ή συνεκτική ηγεσία.

Η απώλεια ικανότερων διοικητών είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας φαίνεται λιγότερο “ειδική”…. κάθε εβδομάδα.

Με πληροφορίες από CNN

 

Σύρραξη… στην βουλή του Κοσόβου: Εκσφενδονίστηκαν μπουκάλια, έγιναν μπουγελόματα, έπεσε άγριο ξύλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: