Η αξιοκρατία σε στυλ Κρεμλίνου: Ο ανιψιός του ανισόρροπου Τσετσένου πολέμαρχου Καντίροφ διορίστηκε διοικητής της ρωσικής θυγατρικής της Danone

FILE PHOTO: Ο Ραμζάν Καντίροφ, πολεμοχαρής Τσετσένος σύμμαχος του Πούτιν. Screenshot via YouTube@BBC News/




Ένας 32χρονος ανιψιός του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ διορίστηκε νέος επικεφαλής της ρωσικής θυγατρικής της εταιρείας Danone μετά την εντολή του Κρεμλίνου για προσωρινή κρατικοποίηση της γαλλικής εταιρίας γαλακτοκομικών στη Ρωσία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 πολλές δυτικές εταιρείες εγκατέλειψαν την Ρωσία και ορισμένα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία τέθηκαν υπό κρατική διαχείριση με στενούς συμμάχους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αποκτούν τον έλεγχο τους.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν την Κυριακή, το ρωσικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της ρωσικής θυγατρικής της Danone μαζί με το μερίδιο της Carlsberg σε μια ζυθοποιία.

Ο Γιάκουμπ Ζακρίεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσετσενίας και υπουργός Γεωργίας, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας χθες Τρίτη, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο διορισμός του επιβεβαιώθηκε από τον Άχμεντ Ντουντάγεφ, υπουργό Εθνικής Πολιτικής, Εξωτερικών Σχέσεων και Πληροφοριών της Τσετσενίας.

“Η επιλογή του ως γενικού διευθυντή της Danone Ρωσίας δείχνει ότι οι εκπρόσωποι της ομάδας του προέδρου της Τσετσενίας και ήρωα της Ρωσίας Ραμζάν Αχμάτοβιτς Καντίροφ είναι ταλαντούχοι και επιτυχημένοι μάνατζερ”, έγραψε ο Ντουντάγεφ στο Telegram.

“Διαθέτει τεράστια επαγγελματική εμπειρία στις πιο υπεύθυνες θέσεις”, πρόσθεσε ο Ντουντάγεφ. Η εφημερίδα Vedomosti ανέφερε ότι ο Ζακρίεφ έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση της Τσετσενίας κατά καιρούς από το 2013 σε διάφορα αξιώματα.

  • Ο Ζακρίεφ είναι ο γιος της Ζουλάι, μιας από τις μεγαλύτερες αδελφές του Καντίροφ, και έχει σπουδάσει οικονομικά στο Moscow State University.

Ο διορισμός του αποτελεί άλλη μια ένδειξη της έκτασης της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος προκάλεσε την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με την Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Δείχνει ακόμη την σημαντική επιρροή του Καντίροφ, του γιού του πρώην προέδρου της Τσετσενίας Αχμάντ Καντίροφ, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2004 σε βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα Γκρόζνι.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Russian Federation

Spy Games με άρωμα ψυχρού πολέμου: «Η πόρτα της MI6 είναι πάντα ανοιχτή για Ρώσους αποστάτες» λέει ο επικεφαλής της ΜΙ6

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: