Η άτακτη υποχώρηση του μικρού «Σουλτάνου»: Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας τα είπε όλα με λίγες λέξεις: Δεν του δωσαμε καμία άλλη δέσμευση… Τα κέρδη Ελλάδας και Κύπρου! (video)

epa10738030 NATO Secretary-General Jens Stoltenberg (C), Islamist Turkish President Tayyip Erdogan (L) and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson (R) attend a meeting, on the eve of a NATO summit, in Vilnius, Lithuania, 10 July 2023. EPA, YVES HERMAN, POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Από τους παλικαρισμούς στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη φτάσαμε τους τεμενάδες στο Βίλνιους της Ουκρανίας, όπου ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, ο πολύς Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση αποδεχόμενος την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας Ουλφ Κρίστερσον, μετά τη συμφωνία του με τον Ερντογάν, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τα είπε όλα σε μία φράση:

«Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία, που υπογράφηκε πέρυσι τον Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της Δυτικής Συμμαχίας, στη Μαδρίτη.

Τίποτα άλλο. Ο Ερντογάν υποχώρησε χωρίς κανένα κέρδος, και η υπόσχεση του Σαρλ Μισέλ για τη νέα ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνά από την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, η οποία είναι θύμα εισβολής και κατοχής του Αττίλα.

  • Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει αν γνωρίζει ότι του …έφεξε. Ο Ερντογάν και η κατοχική Τουρκία βρίσκονται πια στο δικό του γήπεδο και ΔΕΝ δικαιούται να υποχωρήσει, όσες πιέσεις και αν δεχθεί.
  • Για να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ΠΡΕΠΕΙ να λυθεί το Κυπριακό και να λυθεί σωστά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Και οι διαφθαρμένοι των Βρυξελλών πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία δεν θα γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας όσο η Κύπρος βρίσκεται υπό την κατοχή του Αττίλα. Τα πράγματα είναι τόσο απλά.

Επίσης, αν νομίζουν οι ψεκασμένοι στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η Αθήνα και η Λευκωσία έχασαν, κοιμούνται τον ύπνο του… δικαίου. Ο Ελληνισμός είναι κερδισμένος με την υποχώρηση του Ερντογάν, διότι δεν μπορεί άλλο να ψεύδεται ο «Σουλτάνος» και να παίζει παιγνίδια.

Ο δρόμος της Τουρκίας είναι σπαρμένος με αγκάθια και θα το δούμε στην πορεία. Είναι ανοικτό το θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 και ο Ερντογάν πρέπει να δεχθεί τους όρους του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής (ΕΔΩ) βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις με την αμερικανική κυβέρνηση για τους όρους του. Και δεν κάνει πίσω.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των τελευταίων μηνών και να μην προκαλεί στο Αιγαίο. Πρέπει να σταματήσει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας για ΠΑΝΤΑ.

  • Και το πιο σημαντικό: Η πώληση των F-16 πρέπει να γίνει με όρους και -όπως τόνισε ο κ. Μενέντεζ (ΕΔΩ)- θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά τις μελλοντικές ενέργειες» (της Τουρκίας).

Ο γερουσιαστής ζητά να ανακοινωθεί αμέσως η πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, να δοθεί δωρεάν στην Αθήνα νέο αμερικανικό πολεμικό υλικό, μέχρι και Πάτριοτς. Ακόμα, να δοθούν άτοκα δάνεια για την απόκτηση των F-35, να δοθεί και δωρεάν στρατιωτική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου πολεμικού υλικού.

Ο πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει, όπως διαβεβαιώνουν οι ακτιβιστές της Ομογένειας μας.

Σε ότι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η στάση της στο θέμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναλύθηκε και το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για αντισυμμαχική στάση που εξυπηρετεί μόνο τον αυταρχικό ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν πραγματικά έπαιξε και έχασε και ας περιμένουμε τις επόμενες πράξεις των Ηνωμένων Πολιτειών για να το διαπιστώσουμε.

Σίγουρα, μετά τη σημερινή συνάντηση του προέδρου Τζον Μπάιντεν με τον Ερντογάν, θα ακούσουμε καλές δηλώσεις. Αλλά μόνο ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει τι τράβηξε για να πετύχει το χθεσινό αποτέλεσμα.

Οπωσδήποτε, ο Αμερικανός πόεδρος θα παίξει σκληρά για το θέμα των F-16, αλλά στην Αμερική υπάρχουν νόμοι. Και εφαρμόζονται. Θα συγκρουστεί με τον κ. Μενέντεζ και τους υπόλοιπους νομοθέτες που αντιδρούν στην ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αλλά πρέπει να δώσει για να πάρει. Και ξέρει τι πρέπει να προσφέρει: Την εγγύηση για την ασφάλεια της Ελλάδας και τον τερματισμό της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει για να αποκτήσει η χώρα του Αττίλα τα αμερικανικά πολεμικά.

Απ’ εκεί και πέρα ο κ. Μπάιντεν πρέπει να ασχοληθεί πολύ σοβαρά με τα θέματα των Κούρδων και της Κύπρου. Ήδη ξεκίνησε συζήτηση στην Ουάσιγκτον για την ασφάλεια των Κούρδων της Συρίας, η οποία είναι απαραίτητη, όπως και η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού. Και όχι με την απαράδεκτη διευθέτηση των «δύο κρατών». Αυτή είναι μία διχοτομική διευθέτηση, την οποία οι Έλληνες απορρίπτουμε. Τελεία και παύλα.

Τώρα είναι που απαιτείται η ενότητα των υγιών δυνάμεων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει να επιδειχθεί ψυχραιμία και να μην δίνουμε σημασία στις ανακοινώσεις της Τουρκίας…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Ελλάδα πρέπει να συμπεριλάβει και την Κύπρο στα στρατηγικά της σχέδια: Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με την Τουρκία αν δεν τερματιστεί η κατοχή του Αττίλα (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: