Η Ελλάδα πρέπει να συμπεριλάβει και την Κύπρο στα στρατηγικά της σχέδια: Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με την Τουρκία αν δεν τερματιστεί η κατοχή του Αττίλα (video)

Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το τέλος της ψηφοφορίας της συζήτησης επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Σάββατο 8 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Aλέξανδρος Μπελτές




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Πάνε και έρχονται στη Λευκωσία τα «βαριά πυροβολικά» της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, και αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Αντίθετα. Είναι πολύ καλό. Έχει ανάγκη ο κυπριακός λαός αυτή την υποστήριξη, ηθική και όποια άλλη προσφέρει η «Μητέρα Πατρίδα».

Προηγήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ακολούθως ο αρμόδιος της Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι πολύ γνωστός και αγαπητός στο νησί. Διατηρεί και μία καλή και ειλικρινή φιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την εποχή που οι δύο αντιπροσώπευαν την ελληνική και την κυπριακή εξωτερική πολιτική αντίστοιχα.

Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο θα προέτρεπα να επισκεφθεί την Κύπρο την ημέρα της μαύρης επετείου της άνανδρης εισβολή του Αττίλα: Στις 20 του Ιούλη.

Στην κατεχόμενη Κύπρο, θα «εισβάλει» από τις 19 του μήνα, ο ισλαμιστής πρόεδρος της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν, ακολουθούμενος από το μισό του υπουργικό συμβούλιο.

  • Θα εγκαινιάσει το νέο παράνομο «αεροδρόμιο» των κατεχομένων, και αναμένεται να εκφωνήσει βαρυσήμαντο λόγο για τον τρόπο που η Τουρκία απαιτεί να λυθεί το Κυπριακό. Με την απαράδεκτη διευθέτηση των «δύο κρατών».

Ο Ερντογάν θα κηρύξει την εκστρατεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, υπό τον Χακάν Φιντάν, για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ουδείς θα το αναγνωρίσει. Ούτε καν το τσιράκι ο δικτάτορας του Αζερμπαϊτζάν. Όμως, θα ταράξει τα …νερά του Κυπριακού.

Οι επισκέψεις, λοιπόν, των Ελλήνων υπουργών θα έχουν νόημα εάν λαμβάνονται αποφάσεις και δεν είναι απλά εφαλτήρια για τους πατριωτικούς λόγους που εκφωνούνται.

Πιστεύω, ότι η συνεργασία είναι στενή και συζητούνται τα πάντα, αν και η Αθήνα μας πίκρανε ξανά, με τη νέα συμφωνία στο ΝΑΤΟ, να αντικατασταθεί  δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία από μία συντεταγμένη.

Όταν η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο με τους δυτικούς συμμάχους και εξυπηρετεί ανοιχτά τον αυταρχικό και αντιδυτικό Βλαντιμίρ Πούτιν, η Αθήνα δεν χρειάζεται να πηγαίνει στο άλλο άκρο, του απόλυτα καλού παιδιού.

Έπρεπε το θέμα να «πολεμηθεί», έπρεπε να δοθεί μάχη καθώς το κλίμα δεν είναι καλό για την Τουρκία. Η Ελλάδα θα έβρισκε πολλούς συμμάχους.

Θεωρώ το θέμα αυτό ένα αχρείαστο ελληνικό «άδειασμα» της Λευκωσίας και μας πονά, διότι η σημερινή Ελλάδα, με τις πολλές συμμαχίες της, δεν είναι μία αδύνατη χώρα.

  • Τη λαμβάνουν πια υπόψη, και δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται τόσες αμερικανικές επενδύσεις στο στρατιωτικό τομέα, όταν με την Τουρκία έχουν παγώσει, κυριολεκτικά, όλα τα έργα και συνεργασίες. Μην ακούτε τις επίσημες ανακοινώσεις. Είναι της πλάκας.

Απ’ εκεί και πέρα, βέβαια, είναι υπαρκτό το άλλο πρόβλημα: ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες, αυτή η κάστα που λαμβάνει τις αποφάσεις, επιμένουν στο απόλυτο λάθος, που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα. Δεν αντιμετωπίζονται με τίποτα οι τύποι αυτοί.

Και ξέρετε τι είναι το πιο ενοχλητικό; Ότι θεωρούν δεδομένες την Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή είναι συνεπείς σύμμαχοι, που ούτε απειλούν, ούτε εκβιάζουν.

Οι Αμερικανοί πρέπει να τιμήσουν τις φίλους τους και να σταματήσουν να τους συγκρίνουν με την Τουρκία. Δεν υπάρχει σύγκριση. Η Ελλάδα και η Κύπρος βαδίζουν χέρι-χέρι με την Αμερική, σε αντίθεση με την Άγκυρα, η οποία δεν συναντάται πουθενά με την αμερικανική πολιτική, αρνούμενη να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα.

Οι πολίτες στην Κύπρο γνωρίζουν καλύτερα τον κ. Δένδια, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και τα πολλά ταξίδια που έκανε στο νησί. Η επανάληψη της δήλωσης του ότι «για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν», προκάλεσε ένα αίσθημα βαθύτατης ανακούφισης. Διότι πλέον είναι υπουργός Άμυνας.

Τον Αύγουστο του 1974, κατά τη δεύτερη τουρκική εισβολή, η δήλωση που αποδίδεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι «η Κύπρος κείται μακράν», προκάλεσε μεγάλο πόνο. Οπότε, ο κ. Δένδιας γνωρίζει ότι στην υπόσχεση του, ότι η Αθήνα θα σπεύσει να βοηθήσει την Κύπρο, δίδεται δικαιολογημένα μεγάλη σημασία.

Στην Κύπρο δεν γνωρίζουν τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είναι πλέον ο άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο των Εξωτερικών.

  • Μαζί του βρέθηκε στην Κύπρο και η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Ήταν η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, όπου στην κυριολεξία έλαμψε. Ατρόμητη κυριολεκτικά, δημιούργησε σε συνεργασία με τον πρέσβη της Κύπρου, Μάριο Λυσιώτη και με τις δυνάμεις της Ομογένειας, ένα «στρατό» που μάχεται για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο κ. Γεραπετρίτης, έκανε επίτηδες από τη Λευκωσία, μία δήλωση που είχε αποδέκτη τον Ερντογάν. Την καταγράφω:

Ο νέος υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας να αξιοποιήσει το τρέχον θετικό κλίμα (με την Τουρκία) και να διαμορφώσει συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της Θάλασσας με στόχο τη διευθέτηση της διμερούς διαφοράς για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αυτή, είναι η πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων στην Ελλάδα, από το 1975, την οποία απορρίπτει η Τουρκία.

«Μένει να διαπιστώσουμε», τόνισε, «αν η Τουρκία επιθυμεί ειλικρινά να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της και στις εθνικές της προτεραιότητες».

Τι είπε ακριβώς; Όσο και να θέλει η Αθήνα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της, διότι η Τουρκία παραμένει στις αδιάλλακτες και παράνομες απαιτήσεις της. Αυτό θα φανεί στη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Ο τελευταίος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στα θέματα που θέτει για το Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλάβει στα όποια σχέδια της και την Κύπρο. Όχι με μία εξπρές λύση-διάλυση για το νησί. Αλλά να την στηρίζει πραγματικά σε όλα τα φόρα. Η Τουρκία είναι ο μεγάλος εχθρός του Ελληνισμού, που δεν θα γίνει ποτέ φίλος. Οι Έλληνες της Κύπρου κρατάνε γερά στις Θερμοπύλες του Ελληνισμού…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας είναι ένα υπερκινητικό κοπέλι. Είναι ο απεσταλμένος στη Λευκωσία της πρώην Αυτοκρατορίας που κατέρρευσε όπως τον χάρτινο πύργο. Που σημαίνει ότι πρέπει να περάσει -ίσως και να επιβάλει- με κάθε τρόπο την πολιτική των Εγγλέζων.

Το περίεργο είναι ότι παρουσιάζεται ως ένας …δίκαιος διπλωμάτης σε ότι αφορά την Κύπρο. Έλαβε μέρος στο …θέατρο στον κατεχόμενο Άγιο Επίκτητο, παρουσιαζόμενος ως υποστηρικτής του Διεθνούς Δικαίου. Όλα τα κάνει στο πλαίσιο σχεδίου. Μόνο οι αφελείς τον πιστεύουν.

Μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο μιλά για την περίοδο της άνανδρης τουρκικής εισβολής. Είναι απόλυτα ταυτισμένος με τον εισβολέα και καταχτητή. Τέλος…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Προκάλεσε σοκ η πορεία στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, στην Κάτω Πάφο, μία ομάδας νεαρών Μουσουλμάνων. Κρατούσαν στα χέρια τους το κοράνι και φώναζαν θρησκευτικά συνθήματα.

Γιατί έγινε η εκδήλωση; Και σ’ αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες. Οι νεαροί διαμαρτύρονταν για το κάψιμο του κορανίου στη Στοκχόλμη. Ποια χώρα ταλαιπωρεί τη Σουηδία και δεν της επιτρέπει, μέχρι της στιγμής που γράφονται αυτές οι γραμμές, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Μα ποια άλλη; Η Τουρκία…

Δεν μπορώ να γνωρίζω αν συνδέονται τα δύο γεγονότα. Αλλά αν αυτό συμβαίνει, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Διότι μπορεί να σημαίνει ότι η τουρκική ΜΙΤ ασκεί έλεγχο σε σκληρούς μουσουλμάνους που διαμένουν στην Πάφο.

Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι τεράστιο. Όχι τόσο λόγω της διαμαρτυρίας αυτής καθ’ αυτής, αλλά και για το θράσος να ξεκινήσουν να διαδηλώνουν χωρίς άδεια. Πληροφορήθηκα ότι οι Ελληνοκύπριοι στην Πάφο αποτελούν το 59% του πληθυσμού. Η προηγούμενη κυβέρνηση τα είχε βάλει όλα στον αυτόματο πιλότο . Η σημερινή πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει. Οι λεβέντες της ΚΥΠ τι να λένε άραγε;

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Επιστρέφει στη Λευκωσία ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον. Η παρουσία του Μάριου Λυσιώτη στην αμερικανική πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται απόλυτα επιτυχημένη. Εύχομαι να μην τον αφήσει ο Κύπριος Πρόεδρος να πάει στη σύνταξη. Έχει πάρα πολλά να προσφέρει. Οι γνώσεις του και οι συμβουλές του θα είναι ανεκτίμητες για τον Πρόεδρο.

Θα επαναλάβω το ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, απολύστε επιτέλους αυτόν τον Γενικό Εισαγγελέα. Και δικαιώστε αυτή τη γενναία μάνα του εθνοφρουρού. Έλεος…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η τύχη της Σουηδίας, αλλά και της Τουρκίας (ως μέλος του ΝΑΤΟ) κρέμεται από μία κλωστή: Fake News ότι ο κ. Μενέντεζ και άλλοι νομοθέτες άλλαξαν γνώμη… Επιμένουν στο όχι στα F-16 (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: