Οι αρσενικοί μακάκοι rhesus στο νησί Κάγιο Σαντιάγκο του Πουέρτο Ρίκο κάνουν περισσότερο σεξ μεταξύ τους αλλά και περισσότερα… παιδιά

File Photo epa000210098 ‘Rhesus’ monkeys EPA/Mufty Munir




Οι αρσενικοί πίθηκοι rhesus σε ένα μικροσκοπικό νησί στο Πουέρτο Ρίκο κάνουν περισσότερο σεξ μεταξύ τους παρά με θηλυκά, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει εν μέρει τις ρίζες της στη γενετική, είπε η ομάδα.

Όπως καταγράφει η Carissa Wong στο Live Science

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι αρσενικοί πίθηκοι που έκαναν περισσότερο σεξ με άλλα αρσενικά έτειναν να γεννούν περισσότερους απογόνους, υποδηλώνοντας ότι η σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου παρέχει ώθηση όσον αφορά την αναπαραγωγή.

«Βρίσκουμε το εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν οι άνθρωποι πριν, το οποίο ήταν γενικά ότι όσο περισσότερα ομοφυλόφιλα ζώα έχουν σεξουαλικά ζώα, τόσο λιγότερα μωρά θα έχουν», είπε στο Live ο Vincent Savolainen, καθηγητής οργανικής βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη δεκαετία του 1930, οι επιστήμονες ίδρυσαν μια αποικία πιθήκων στο μικρό νησί Cayo Santiago στο Πουέρτο Ρίκο για ερευνητικούς σκοπούς. Γνωστό τοπικά ως νησί των πιθήκων, έχει τώρα πάνω από 1.700 μακάκους ρέζους (Macaca mulatta) που ζουν ελεύθερα εκεί.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (10 Ιουλίου) στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution, οι ερευνητές εξέτασαν τη συμπεριφορά του ιδίου φύλου μεταξύ των αρσενικών στο νησί – και διαπίστωσαν ότι ήταν εξαιρετικά συχνή μεταξύ των 236 αρσενικών πιθήκων που παρατήρησαν.

Η ομάδα κατέγραψε πόσο συχνά αρσενικοί πίθηκοι ανέβαιναν ή ανέβηκαν από άλλα αρσενικά και πόσο συχνά τα αρσενικά θηλυκά σε τρεις περιόδους το 2017, το 2019 και το 2020. Αυτό αποκάλυψε ότι το 72% των αρσενικών έκανε σεξ μεταξύ τους, ενώ μόλις το 46% είχε σεξ με θηλυκά. Οι επιστήμονες έκαναν διάκριση μεταξύ μεμονωμένων πιθήκων χρησιμοποιώντας μοναδικά σημάδια που είχαν προηγουμένως τατουάζ στα ζώα.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει προηγουμένως σεξουαλική συμπεριφορά ομοφυλοφίλων σε ένα ευρύ φάσμα ζώων, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, των ερπετών, των πτηνών και των πρωτευόντων, αλλά γενικά πιστεύεται ότι είναι μια σπάνια συμπεριφορά. Οι ερευνητές πίστευαν προηγουμένως ότι αυτή η συμπεριφορά θα μείωνε την αναπαραγωγικότητα των ζώων, αλλά σε μια ανάλυση, η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτή η συμπεριφορά ενίσχυε την επιτυχία της αναπαραγωγής.

«Βρίσκουμε ότι αυτή η συμπεριφορά μεταξύ των αρσενικών τους βοηθά να σχηματίσουν συνασπισμούς – όταν δένουν κάνοντας σεξ, πολεμούν μαζί εναντίον άλλων αρσενικών [με τα οποία δεν κάνουν σεξ]», είπε ο Savolainen. «Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα αποκτούν ένα πλεονέκτημα στην ομάδα, έχουν πρόσβαση σε περισσότερα θηλυκά και καταλήγουν να έχουν περισσότερα μωρά».

Επειδή όλα τα βρέφη μακάκοι είναι παγιδευμένα και γονότυποι για να προσδιοριστεί η καταγωγή τους, η ομάδα μπόρεσε να εξετάσει πώς η γενετική μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα ενός αρσενικού πιθήκου να κάνει σεξ με άλλα αρσενικά. Οι ερευνητές συνέκριναν τις αλληλουχίες DNA σε γενετικά δείγματα που συλλέχθηκαν από τους πιθήκους με τις σεξουαλικές τους συνήθειες και διαπίστωσαν ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην εξήγηση του 6,4% της σεξουαλικής συμπεριφοράς που παρατηρήθηκε, με τις υπόλοιπες διαφορές φαινομενικά να οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η ηλικιακή κατανομή.

«Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να δείξουμε ότι η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά σε αυτά τα ζώα βασιζόταν εν μέρει σε γενετική βάση», είπε ο Savolainen. Καθώς η συμπεριφορά είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομήσιμη, αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να επιλεγεί μέσω της διαδικασίας της φυσικής επιλογής, όπου τα γονίδια που αυξάνουν την αναπαραγωγική επιτυχία ενός ζώου γίνονται πιο διαδεδομένα σε έναν πληθυσμό, είπε.

Το επόμενο βήμα θα είναι να προσδιοριστεί ακριβώς ποια γονίδια θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο. «Τώρα πρόκειται να αναλύσουμε την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος όλων αυτών των ζώων για να το καταλάβουμε», είπε ο Savolainen.

Τα ευρήματα, πρόσθεσε, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ομοφυλοφιλία μεταξύ των ανθρώπων.

«Μοιραζόμαστε έναν πρόγονο με πιθήκους ρέζους και σε αυτή τη μελέτη, υποστηρίζουμε ότι ίσως στο παρελθόν μας, η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μπορεί να είχε εξελιχθεί στους ανθρώπους και ίσως να ήταν επίσης ευεργετική όπως βλέπουμε στους πιθήκους», είπε. «Φυσικά, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και αυτών των πιθήκων, αλλά μπορεί να υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος».

Εάν τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του στιγματισμού γύρω από τη σεξουαλική συμπεριφορά του ίδιου φύλου, τότε αυτό θα ήταν ένα θετικό και σημαντικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο Savolainen.

Πηγή Live Science

Το συμβόλαιο… θανάτου που υπέγραψαν όσοι μπήκαν στο βαθυσκάφος Τιτάν: Η προφητική δήλωση παραίτησης που πέτυχε με απόλυτη ακρίβεια τους λόγους της τραγωδίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: