Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν είναι ελληνικό “φαινόμενο”: Πίσω από τα κάγκελα, ένας Έλληνας ναζί έδωσε ώθηση στους υπερεθνικιστές και έφερε τα πάνω κάτω…

FILE PHOTO: Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και έξι μηνών πρώην βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, στην αίθουσα του δικαστηρίου, στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Αθήνα, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ




Στην αυξημένη εκπροσώπηση της ακροδεξιάς στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε ανταπόκριση της Michele Kambas και της Renee Maltezou.

Όπως σημειώνεται, με την υποστήριξη ενός πολιτικού που φυλακίστηκε επειδή ηγήθηκε ενός κόμματος που κρίθηκε ότι αποτελεί «εγκληματική συμμορία», οι ελληνικές ακροδεξιές ομάδες συγκέντρωσαν πάνω από το 12% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αντικατοπτρίζοντας την άνοδο λαϊκιστών και υπερεθνικιστών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η άνοδος τριών κομμάτων με υπερεθνικιστικές απόψεις – συμπεριλαμβανομένων των «Σπαρτιατών» που μόλις και μετά βίας πρόλαβαν να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία της Κυριακής όταν  ο Ηλίας Κασιδιάρης από το απαγορευμένο κόμμα της Χρυσής Αυγής έδωσε το πράσινο φως από το κελί της φυλακής — θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για μια δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα και να αποδειχθεί εφαλτήριο για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ενώ το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε στις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, εξασφαλίζοντας 158 έδρες, οι Σπαρτιάτες αναδείχθηκαν ως η πέμπτη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι Σπαρτιάτες και δύο ακόμη κόμματα, η Ελληνική Λύση και η Νίκη – που μαζί έχουν 34 έδρες – βλέπουν τη μετανάστευση ως απειλή για την εθνική ταυτότητα της Ελλάδας, πιστεύουν ότι τα ζητήματα LGBTQ+ υπονομεύουν την ιερότητα της οικογένειας και αγανακτούν όταν οι αρχές αναγκάζουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επισημαίνεται ότι ο θάνατος εκατοντάδων μεταναστών όταν το σκάφος τους βυθίστηκε στα ανοιχτά της Ελλάδας ενώ παρακολουθούνταν από την ελληνική ακτοφυλακή έχει οξύνει τη συζήτηση για τη μετανάστευση. Παρά το πένθος για την τραγωδία, πολλοί Έλληνες θέλουν να σταματήσουν το ρεύμα των μεταναστών.

«Η επανεμφάνιση της ακροδεξιάς είναι υποπροϊόν μιας πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησε να στραφεί προς το κέντρο με μια ατζέντα οικονομικού φιλελευθερισμού και ταυτόχρονα στην ακροδεξιά με μια ατζέντα νόμου και τάξης  και έναν αντιμεταναστευτικό λόγο», εκτιμά ο Ακρίτας Καϊδατζής, επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αντικατοπτρίζουν μια τάση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η υποστήριξη για το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Γερμανίας AfD είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2018, στην Ιταλία μια ακροδεξιά πρώην ακτιβίστρια είναι πρωθυπουργός και στη Σουηδία ένα ακροδεξιό κόμμα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι είναι απίθανο τα τρία κόμματα να μπορέσουν να καθορίσουν την κυβερνητική πολιτική. Αλλά αναμένεται να πιέσουν τον Μητσοτάκη για ζητήματα LGBTQ+, τη μετανάστευση και τις σχέσεις με την ιστορική αντίπαλό της Ελλάδας, Τουρκία.

Εκλεγείς για πρώτη φορά το 2019, ο Μητσοτάκης έδειξε αποφασιστικότητα στην προώθηση των δικαιωμάτων LGBTQ+, αλλά ο ίδιος υιοθέτησε σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό  προκαλώντας κριτική από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η σκληρή γραμμή του Μητσοτάκη για τη μετανάστευση έδωσε την ευκαιρία στην ακροδεξιά να παρουσιάσει ένα  πιο ξενοφοβικό αφήγημα. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν ότι οι υπερεθνικιστές διεκδίκησαν  ζωτικό χώρο  στην ακροδεξιά, επειδή ακριβώς ο Μητσοτάκης μετατοπιζόταν προς το κέντρο.

«Αισθάνομαι ότι είναι λιγότερο πιθανό να του επιβάλουν την ατζέντα τους και πολύ πιο πιθανό να τον ωθήσουν περισσότερο στο πολιτικό κέντρο», εκτιμά από την πλευρά του  ο Άκης Γεωργακέλλος, πολιτικός σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνιών Strategο με έδρα την Αθήνα.

«Είναι δεδομένο ότι τα κόμματα αυτά θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο ακραίος», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας Βασίλειος Στίγκας ηγείται του κόμματος των Σπαρτιατών. Παρά την ακροδεξιά ατζέντα, λείπει από το κόμμα αυτό η μαχητικότητα της Χρυσής Αυγής, η οποία ήταν γνωστή για τις παρελάσεις της στην Αθήνα, τις βιτριολικές ομιλίες και τους ναζιστικούς της χαιρετισμούς.

Τον Φεβρουάριο, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που απαγορεύει τα κόμματα των οποίων οι ηγέτες έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα. Ωστόσο, ο πρώην εκπρόσωπος  της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, έχει δείξει ότι εξακολουθεί να είναι μια δύναμη που πρέπει να τον υπολογίζεις, ακόμη και πίσω από τα κάγκελα.

«Θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τους Σπαρτιάτες», έγραψε στο Twitter ο Κασιδιάρης από το κελί του στις φυλακές Δομοκού υψίστης ασφαλείας, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας απέκλεισε το κόμμα του από τη συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Κασιδιάρης εκτίει ποινή φυλάκισης 13 ετών για τον ηγετικό του ρόλο στη Χρυσή Αυγή, άλλοτε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Reuters, Michele Kambas, Renee Maltezou – From behind bars, Greek far-right populist propels ultra-nationalists

Γιατί η στροφή της Ευρώπης στα δεξιά; Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία; Η σύγκλιση δεξιάς-ακροδεξιάς αναδιαμορφώνει τη “Γηραιά Ήπειρο”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: