Γιατί η στροφή της Ευρώπης στα δεξιά; Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ισπανία; Η σύγκλιση δεξιάς-ακροδεξιάς αναδιαμορφώνει τη “Γηραιά Ήπειρο”…

epa10717259 Italy’s Prime Minister Giorgia Meloni arrives for a European Council in Brussels, Belgium, 29 June 2023. EPA, OLIVIER MATTHYS




Πρώτη ήταν η Ιταλία, ακολούθησαν η Φινλανδία και η Ελλάδα. Η Ισπανία θα μπορούσε να είναι η επόμενη. Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις αλλάζουν δεξιά. Σε ορισμένα μέρη, ακροδεξιοί ηγέτες αναλαμβάνουν την εξουσία.

Σε άλλα, πιο παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα συμμαχούν με τα δεξιά περιθώρια που κάποτε θεωρούνταν ανέγγιχτα, αναφέρει σε σχόλιο της η ιστοσελίδα Politico.

Αλλού, τα σκληρά δεξιά κόμματα εξασφαλίζουν περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες και περιφερειακά γραφεία. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ήδη υπό παρακολούθηση για ύποπτο ακροδεξιό εξτρεμισμό, ξεπερνά τώρα τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Olaf Scholz και μόλις σημείωσε μια νίκη στις περιφερειακές εκλογές – μια ανησυχητική στιγμή για μια χώρα που έχει συνείδηση του ναζιστικού της παρελθόντος.

Η άνοδος των συντηρητικών είναι μια εξέλιξη που αναπόφευκτα θα αναδιαμορφώσει την Ευρώπη, επηρεάζοντας τα πάντα, από τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τα γονικά δικαιώματα, έως το ποιος είναι ευπρόσδεκτος στην ήπειρο.

Και με την επικείμενη εκλογή νέου ΕΚ η στροφή προς τα δεξιά θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα και πιο συντηρητικές Βρυξέλλες για τα επόμενα χρόνια που θα περιλαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για θέματα όπως η επέκταση της ΕΕ προς τα ανατολικά, το εμπόριο με την Κίνα και η παρακολούθηση του κράτους δικαίου στις χώρες της ΕΕ.

  • «Υπήρξε μια σύγκλιση της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς την τελευταία περίπου δεκαετία», είπε ο Hans Kundnani, πολιτικός αναλυτής στο Chatham House, ο οποίος εντόπισε την απαρχή στο κύμα προσφύγων από τη Συρία. Η αλλαγή, πρόσθεσε, «μπορεί να έχει βαθιές συνέπειες για την ΕΕ».

Το μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης ήταν εμφανές στις Βρυξέλλες στη σύνοδο κορυφής. Στο τραπέζι ο νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Petteri Orpo που ηγείται του συντηρητικού Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού. Η πολιτική πορεία της χώρας του τον τελευταίο χρόνο δείχνει τη στροφή προς τα δεξιά που έχει επικρατήσει σε μέρη της Ευρώπης.

 Μετά από τέσσερα χρόνια κυβέρνησης συνασπισμού με αριστερό προσανατολισμό, πέντε κομμάτων, οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τη σοσιαλδημοκρατική Sanna Marin, οδηγώντας στη δημιουργία της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της Φινλανδίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης μεγάλη εκλογική νiκη, σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από την πρώτη του φορά. Το ζήτημα του ποιος καταλαμβάνει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει σημασία για τις πολιτικές προτεραιότητες και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

«Νομίζω ότι βλέπουμε ήδη το φαινόμενο Meloni», σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης, «Σχετικά με τη μετανάστευση, το κλίμα, υπήρξε μια κίνηση προς τα δεξιά, αναμφίβολα». Τα πρώτα σημάδια ότι η Meloni γινόταν αποδεκτή και δεν απομονώθηκε, εμφανίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου η ιταλίδα ηγέτης βρήκε σιωπηρή υποστήριξη στην επιθυμία της να επικεντρωθεί περισσότερο η πολιτική της ΕΕ στην αποτροπή των μεταναστών ακόμη και να έρθουν στην Ευρώπη.

Λίγους μήνες αργότερα, ο κεντρώος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte και η κεντροδεξιά Ursula von der Leyen συνόδευαν τη Meloni στην Τυνησία για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές σε μία διακομματική ενότητα.

Επίσης οι χώρες της ΕΕ συνήψαν μια φιλική προς την Ιταλία συμφωνία σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας και μετεγκατάστασης μεταναστών, που δίνει στην κυβέρνηση της Meloni μεγαλύτερο περιθώριο για επιστροφή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο.

  • Η μετατόπιση προς τα δεξιά θα μπορούσε σύντομα να υπάρξει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι συντηρητικοί προβλέπουν ισχυρά κέρδη, με συνέπειες για τη διοίκηση των Βρυξελλών.

Ωστόσο, είναι πιθανόν να υπάρξει άνοδος στην τρίτη θέση της ακροδεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) – με τα κόμματα της Meloni και της Πολωνίας – μετατρέποντάς τους σε ρυθμιστές με κεντρώους και κεντροδεξιούς νομοθέτες να φλερτάρουν τις ψήφους του για να προωθήσουν την ατζέντα τους.

Αυτό θα αντικατοπτρίζει ένα αυξανόμενο χαρακτηριστικό της εθνικής πολιτικής – την προθυμία των παραδοσιακών συντηρητικών κομμάτων να συνεργαστούν με την άκρα δεξιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι το ΕΛΚ — με την υποστήριξη του ECR — τορπιλίζει με επιτυχία έως τώρα το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης, επικαλούμενο τις ανησυχίες των αγροτών και επικρίνοντας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπερβολική, πολύ γρήγορη κίνηση στην πράσινη ατζέντα.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλία (ΕΚ) Roberta Metsola ήταν η πιο πρόσφατη περίπτωση προσέγγισης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Meloni mετά από παρόμοια προσέγγιση του Manfred Weber.

Τέλος το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οποιαδήποτε μικρή ώθηση προς τα αριστερά, δεν μπορεί να συγκριθεί με την ισχύ προς την αντίθετη κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ: Politico – Europe swings right — and reshapes the EU

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε νέες περιπέτειες: Τώρα και μπασκετμπολίστας στο “χρυσό” προεδρικό παλάτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: