H μικρή, αλλά θορυβώδης μειοψηφία, της όποιας λύσης στην Κύπρο, δεν ακούει τις απειλές του Ταγίπ: Δώσε τα όλα λοιπόν κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας!

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρετίζει τα 2α “Βραβεία ΡΙΚ – ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ”. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Διαβάζω κάποιες αναλύσεις και σχόλια στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το Κυπριακό και ειλικρινά, το λιγότερο μου μπορώ να πω είναι ότι απορώ και εξίσταμαι.

Υπάρχει μια μικρή αλλά θορυβώδης μειοψηφία που νυχθημερόν καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να «πείσει» ότι ενδιαφέρεται για την επίλυση του Κυπριακού, να πει τί ακριβώς θέλει, ποιες είναι οι θέσεις του στις επιμέρους πτυχές του προβλήματος και να προσέλθει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Να ξεκαθαρίσει, λένε, αν δέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, την κυριαρχική ισότητα, τη μία θετική τουρκοκυπριακή ψήφο, αν θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ισότιμους πολίτες με ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους και πάει λέγοντας.

Κατηγορούν δε τον Πρόεδρο ότι η προσπάθειά του για διορισμό εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ειλικρινής, αλλά ότι τάχα αποσκοπεί στο να περάσει κι άλλο ο χρόνος και να μονιμοποιηθεί το απαράδεκτο στάτους κβο.

  • Κάποιοι, μάλιστα, υιοθετούν την τουρκική θέση ότι δεν μπορεί να διοριστεί Ευρωπαίος εκπρόσωπος επειδή η Κύπρος και η Ελλάδα είναι μέλη της ΕΕ, η Τουρκία δεν είναι και ότι η ΕΕ θα συντάσσεται με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Όλοι αυτοί, που επικρίνουν και κατακρίνουν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, προσποιούνται ότι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ να λέει ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει αμέσως στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις πρόνοιες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αυτή η μικρή, αλλά θορυβώδης μειοψηφία, δεν έχει ακούσει ούτε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον εδώ εγκάθετο της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, να απαιτούν πρώτα τη χωριστή κυριαρχία και αναγνώριση του ψευδοκράτους και μετά την επανέναρξη των συνομιλιών για να πετύχουμε τί; Την de jure αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ούτε έχει έρθει στην αντίληψή τους ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αρνείται να έχει έστω και συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Κατά τα άλλα, τον καλούν να επιστρέψει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει τον τελευταίο καιρό δηλώσει δεκάδες φορές, αν όχι εκατοντάδες, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει από το σημείο που έμειναν οι συνομιλίες στο Crans Montana στη βάση των έξι σημείων του Πλαισίου Γκουτέρες.

Αυτή η μικρή μειοψηφία, όμως, κατακεραυνώνει τον Πρόεδρο, αλλά ποιεί τη νήσσαν όταν πρόκεται για τον Ταγίπ Ερντογάν και τους Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και τον Ερσίν Τατάρ και τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς, που απαιτούν λύση δύο κρατών.

Οι εραστές της “λύσης να ’ναι και ό,τι να ’ναι”, καλούν τον Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία. Και διερωτώμαι: Είναι το μόνο θέμα που εκκρεμεί; Οι ίδιοι δέχονται να έχει τον πρώτο λόγο στις ελληνοκυπριακές περιουσίες που δεν θα επιστραφούν ο χρήστης και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης; Αν ναι, να το πουν καθαρά.

Οι ίδιοι θέλουν να παραμείνουν οι τουρκικές εγγυήσεις και το δικαίωμα της Τουρκίας για μονομερή στρατιωτική επέμβαση, όπως απαιτεί η Άγκυρα; Αν ναι, να βγουν και να το πουν καθαρά και δυνατά.

  • Δέχονται την σταθμισμένη ψήφο, που στην ουσία εξισώνει το 82% με το 18%; Μα, πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι μειοψηφία, λένε. Ναι, να διασφαλιστούν και ό,τι δικαιώματα έχει ένας Ελληνοκύπριος, τα ίδια ακριβώς να έχει και ο Τουρκοκύπριος.

Δικαιούται ένας Ελληνοκύπριος να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας; Να δικαιούται και ο Τουρκοκύπριος. Μα οι Τουρκοκύπριοι είναι μειοψηφία και άρα δεν θα εκλεγεί ποτέ Τουρκοκύπριος πρόεδρος, λένε. Απάντηση:

Και οι Αφροαμερικανοί είναι μειοψηφία στις ΗΠΑ και όμως εξελέγη πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα και, μάλιστα, δύο φορές. Και για να μην ειρωνευτούν ότι άλλο Αμερική, άλλο Κύπρος, να υπενθυμίσω ότι εξελέγη ευρωβουλευτής ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ όταν στις εκλογές ψήφισαν ελάχιστοι Τουρκοκύπριοι.

Αυτές τις πραγματικότητες και αλήθειες οι εραστές της όποιας λύσης, είτε τις αγνοούν, είτε προσποιούνται ότι δεν τις γνωρίζουν και κατακεραυνώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας τί; Να δεχθεί ό,τι ζητά η τουρκική πλευρά; Δώσε τα όλα λοιπόν Πρόεδρε!

Δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σε τεντωμένο σχοινί και με όπλο την ψευδαίσθηση: Το μετέωρο -για μια ακόμη φορά- βήμα στα ελληνοτουρκικά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: