Σε κλίμα αποσταθεροποίησης και σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης η πρώτη αποστολή της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ: Πως θα χειριστεί τα επόμενα βήματα η Μαρία Άνχελα;

María Angela Holguín Cuéllar, former Minister for Foreign Affairs Colombia, addresses the Security Council’s ministerial meeting on the humanitarian situation in Syria. Credit UN Photo, Mark Garten




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Οι τουρκικές κινήσεις σε στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο, στην Κύπρο και στην περιοχή, συνδέονται άρρηκτα και με τις ενέργειες που γίνονται επί του εδάφους, στην κατεχόμενη περιοχή του νησιού.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρούνται τυχαίες οι ενέργειες που διαδραματίζονται, για παράδειγμα, στην περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου, στην οποία άρχισε σταδιακά ο εποικισμός της.

Ούτε τυχαία θεωρείται η προέλαση των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη αλλά και η συστηματική προσπάθεια για την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. Πρόκειται για κινήσεις, που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που υλοποιείται βαθμηδόν. Πρόκειται για κομμάτια του ίδιου πάζλ. Κι αυτό επιβεβαιώνεται συνεχώς.

  • Είναι ξεκάθαρο ότι οι στρατιωτικές βάσεις που δημιουργεί η Τουρκία  στο νησί ενισχύουν περαιτέρω τη στρατιωτικοποίηση  και σε συνδυασμό και τις ενέργειες επί του εδάφους, διαμορφώνουν σκηνικό αποσταθεροποίησης.

Είναι προφανές πως η τουρκική στάση και συμπεριφορά στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κατοχικής πλευράς το Κυπριακό ούτε και οι όποιες πρωτοβουλίες αναμένονται αυτή την περίοδο από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών.

Σε αυτό το κλίμα, συνεπώς, αναμένεται σήμερα στο νησί και η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η Κολομβιανή πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας της, στην πρώτη κάθοδο της στην περιοχή, θα αντιμετωπίσει, πέραν από το γεγονός ότι η  κατοχική πλευρά επιμένει σε λύση δυο κρατών, κι ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι άκρως αρνητικό. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις ενέργειες επί του εδάφους, που περιγράφηκαν πιο πάνω.

Κι αυτό γιατί μπορεί ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ,  να συγκαλύπτει τις τουρκικές ενέργειες για επιβολή νέων τετελεσμένων, ωστόσο, σε μια νέα προσπάθεια αυτά τα γεγονότα δεν μπορούν να υποβαθμίζονται.  Ούτε και να κρύβονται κάτω από το χαλί.

Η πρώτη περιοδεία Κουεγιάρ στην Κύπρο και την περιοχή θα είναι δύσκολη και ανηφορική και μάλλον αυτό θα το γνωρίζει από τις πρώτες επαφές που έκανε στη Νέα Υόρκη. Το ζητούμενο είναι πώς θα ενεργήσει μετά το τέλος της πρώτης καθόδου της στην περιοχή. Πως θα χειριστεί τα επόμενα βήματα. Γιατί αυτό προέχει.

Η προσέγγιση της για το Κυπριακό και πώς θα σπάσει το αδιέξοδο. Με τη λογική των ίσων αποστάσεων, που βασικά προσφέρει έδαφος στην κατοχική πλευρά για να προωθήσει τις ακραίες επιδιώξεις της.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας, πριν την απόλυσή του, ήταν επιβεβλημένη: Τέτοιες συμπεριφορές δεν συναντά κανείς ούτε στις χώρες-μπανανίες!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: