H κωλυσιεργία της Ουγγαρίας και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ένταξη της Σουηδίας, διαπιστώνει η εφημερίδα New York Times




Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύei άρθρο των Ben Hubbard και Steven Erlanger, που αναφέρει ότι αν και οι ηγέτες της Συμμαχίας ήθελαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, να γιορτάσει την άφιξη ενός νέου μέλους, η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας καθιστούν κάτι τέτοιο σχεδόν αδύνατο.

Επί μήνες, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ήλπιζαν ότι όταν θα συναντιόνταν  για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για να καλωσορίσουν τη Σουηδία ως το νεότερο μέλος της συμμαχίας.

Τώρα, αυτό το αποτέλεσμα μοιάζει σχεδόν αδύνατο, καθώς η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας και οι συνεχείς αντιρρήσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν έχουν παρατείνει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πότε η Σουηδία θα μπορούσε να ενταχθεί.

Και τα 31 κράτη μέλη της Συμμαχίας πρέπει να συμφωνήσουν να δεχθούν νέα μέλη και η διάσπαση των μελών σχετικά με τη Σουηδία κινδυνεύει να πλήξει την ικανότητα της συμμαχίας να προβάλει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Προέδρου της Ρωσίας Πούτιν.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι η ελπίδα είναι να συμφωνήσουν όλοι οι ηγέτες της Συμμαχίας στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Τρίτη  στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, για να επιτραπεί η ένταξη της Σουηδίας.

Στη συνέχεια, σκέφτονται ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν μπορούν να προωθήσουν την σχετική έγκριση μέσω των  Κοινοβουλίων τους.

Για το σκοπό αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg συναντήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με ανώτερους αξιωματούχους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Τούρκους ότι η Σουηδία, όπως προηγουμένως η Φινλανδία, έχει κάνει αρκετά για να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις.

Η συνάντηση έληξε χωρίς επιτυχία.

ΠΗΓΗ: Ben Hubbard και Steven Erlanger – New York Times, A NATO Summit Loomsbut Sweden Cant Join Yet

Εναντίον και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, το τουρκικό “παζάρι” για τα F-16 βρήκε …τοίχο: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τον κ. Μενέντεζ να υποχωρήσει και αυτός απάντησε ΟΧΙ…

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ τηλεφώνησε εκτάκτως στον Έλληνα Πρωθυπουργό: Τι συζητήθηκε στο βραδυνή συνομιλία των δύο ανδρών;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: