Εναντίον και ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων, το τουρκικό “παζάρι” για τα F-16 βρήκε …τοίχο: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τον κ. Μενέντεζ να υποχωρήσει και αυτός απάντησε ΟΧΙ…

epa10678167 Senate Minority Leader Mitch McConnell (L) participates in a news conference during which he discussed the US defense budget, following a Republican policy luncheon on Capitol Hill in Washington, DC, USA. EPA, MICHAEL REYNOLDS




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, υποστηρίζει τη θέση του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Εκτός, εάν ο πρόεδρος της, Ταγίπ Ερντογάν, επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ο κ. ΜακΚόνελ στην Punchbowl News, τη γνωστή ιστοσελίδα της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυριαρχεί οργή και τους νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τους εκβιασμούς της Τουρκίας εναντίον της Σουηδίας. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ, επίσης τάχθηκε εναντίον της σύνδεσης της πώλησης των F-16 στην Τουρκία με την ένταξη της Σουηδίας.

Στο Κογκρέσο πιστεύουν οτι πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα που είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Ο γερουσιαστής μίλησε ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο κ. ΜακΚόνελ υποστήριξε τη στάση του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, σχετικά με την προτεινόμενη πώληση F-16 στην Τουρκία, αναφέρει η ιστοσελίδα.

  • «Είμαι ένας από εκείνους που δεν είναι υπέρ της πώλησης των F-16 στην Τουρκία μέχρι να αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας. «Περιμέναμε ότι θα συνέβαινε στο Βίλνιους», είπε.

Ως γνωστό, ο κ. Μενέντεζ έχει ασκήσει έντονη κριτική στην πώληση των μαχητικών, δηλώνοντας ότι αντιτίθεται σθεναρά στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp. και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την πώληση και έχει έρθει άτυπα σε επαφή με μέλη του Κογκρέσου για να κερδίσει την έγκρισή τους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως.

«Η διασφάλιση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ήταν κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, θεωρώντας την ως ένα ακόμη σύμβολο δύναμης για τη Δύση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για άσχετα θέματα εμποδίζουν την επίσημη ένταξη της Σουηδίας, η οποία απαιτεί επικύρωση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ», υπογραμμίζει η ιστοσελίδα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη μετά τη συνάντηση του με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο:

  • «Θέλω να επαναλάβω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι απλά τα πράγματα. Η Σουηδία θα κάνει τη συμμαχία μας ισχυρότερη».

Ενώ η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν επέμεινε ότι η πώληση των F-16 και η έγκριση από την Τουρκία για τη Σουηδία δεν συνδέονται, η ιστοσελίδα πληροφορήθηκε ότι από την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εργάζεται ενεργά με τον κ. Μενέντεζ σχετικά με τις αντιρρήσεις του για την πώληση των F-16 με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναγκάσει την Τουρκία να υποχωρήσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, ο φιλέλληνας γερουσιαστής δεν υποχώρησε καθόλου από τις θέσεις του. Πιστεύει δε ότι ο εκβιασμός της Σουηδίας από την Τουρκία δείχνει την …”ποιότητα” του Ερντογάν ως συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων πιστεύει ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Μενέντεζ είναι ένας από τους τέσσερις νομοθέτες που έχουν την εξουσία να αποτρέπουν ορισμένες στρατιωτικές πωλήσεις.

Το γραφείο του Μενέντεζ αρνήθηκε να σχολιάσει την υποστήριξη του ΜακΚόνελ στη θέση του Δημοκρατικού γερουσιαστή. Ο Μενέντεζ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το ιστορικό της Τουρκίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριυο χώρου, είναι επίσης λόγοι για την αντίθεσή του στην πώληση των F-16.

Ο αρχηγός των ρεπουμπλικάνων, ωστόσο, εστιάζει καθαρά στην άρνηση της Άγκυρας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.

Η υποστήριξη του McConnell εδώ είναι αξιοσημείωτη καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί δυνητικά να επιτύχει την πώληση των F-16 ως διαπραγματευτικό χαρτί για την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ο McConnell βλέπει ένα μεγαλύτερο ΝΑΤΟ ως έναν από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής επιθετικότητας.

  • «Αλλά για την επέκταση του ΝΑΤΟ, η ρωσική απειλή θα ήταν πολύ πιο δυσοίωνη για εμάς», είπε ο ΜακΚόνελ, σημειώνοντας ότι ήταν στη Γερουσία όταν τα πρώην σοβιετικά κράτη υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. «Η υποψία ήταν ότι οι Ρώσοι δεν θα άλλαζαν μόνιμα, και αυτό σίγουρα επιβεβαιώθηκε τα χρόνια που μεσολάβησαν».

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας υποστήριξε επίσης τον ομόλογό του κ. Μενέντεζ, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, τον γερουσιαστή Τζιμ Ριτς (Jim Risch – R-Idaho), για την απόφασή του να εμποδίσει την πώληση όπλων στην Ουγγαρία. Αυτή η συμμαχική (υποτίθεται) κυβέρνηση επιμένει επίσης να μην εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ως τρόπο στήριξης της θέσης της Τουρκίας.

Ο McConnell είπε ότι η κίνηση του κ. Ριτς είναι μια κατάλληλη χρήση της εξουσίας του Κογκρέσου για τις πωλήσεις όπλων, προσθέτοντας: «Όλα αυτά θα μπορούσαν να λυθούν εάν η Τουρκία και η Ουγγαρία έκαναν το σωστό στο Βίλνιους».

Πληροφορίες από την ιστοσελίδα Punchbowl News

Η τύχη της Σουηδίας, αλλά και της Τουρκίας (ως μέλος του ΝΑΤΟ) κρέμεται από μία κλωστή: Fake News ότι ο κ. Μενέντεζ και άλλοι νομοθέτες άλλαξαν γνώμη… Επιμένουν στο όχι στα F-16 (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: