Για τις εκποιήσεις και την παραίτηση του Χατζηγιάννη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έδειξε πυγμή: Τα πρώτα θετικά αποτυπώματα και οι μεγάλες προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρέστη στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος. Δίπλα του διακρίνεται η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε την έκπληξη. Έδειξε πώς όταν θέλει μπορεί να λειτουργεί με λυμένα τα χέρια, χωρίς να προσμετρά κομματικές επιταγές προς εξαργύρωση, χωρίς να ζυγίζει και να ξαναζυγίζει «υποχρεώσεις» προς πολιτικούς και άλλους ταγούς και σχηματισμούς.

Λειτούργησε στην παραίτηση και αναπλήρωση του Μιχάλη Χατζηγιάννη, στο Υφυπουργείο Πολιτισμού όπως ανάμεναν οι πολίτες ότι θα συμπεριφερόταν όταν τον ανέδειξαν στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οδήγησε τα πράγματα εκεί που έπρεπε και χωρίς να θίγονται προσωπικότητες, χωρίς προσβολές, χωρίς να γίνονται συζητήσεις και χωρίς να στήνονται ανθρωποθυσίες, διασώζοντας τον καταξιωμένο καλλιτέχνη από τον όποιο άλλο διασυρμό, που ο ίδιος προκάλεσε με ενέργειές του όταν φόρεσε το καπέλο του πολιτικού.

Η έξοδος του Μιχάλη Χατζηγιάννη έγινε σε χρόνο που αποσυνδέεται από την όποια αξιολόγηση θα γίνει αρχές φθινοπώρου για τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς, μια ενέργεια στην οποία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την παρουσίαση των δράσεων της κυβέρνησής του με την ολοκλήρωση των 100 συν πρώτων ημερών διακυβέρνησης, όπως και η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σε δηλώσεις της.

  • Σωστό timing για την αναδόμηση, επιλογή του κατάλληλου προσώπου στην κατάλληλη θέση, από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε ότι αφορά τη διάδοχο του κ. Χατζηγιάννη.
  • Ένα πρόσωπο που μεγάλωσε μέσα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με μητέρα πρωτοπόρο σε αυτό τον τομέα, και την ίδια να διαπρέπει στα της αρχαιολογίας, καταξιωμένη ακαδημαϊκός η κ. Κασιανίδου αναμένεται να κάνει τη διαφορά.

Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία το Υφυπουργείο Πολιτισμού καλείται να κερδίσει το στοίχημα με τη διαχείριση του Τμήματος Αρχαιοτήτων που υπάγεται πλέον στη δική του ευθύνη, και είχε κατατρομοκρατήσει τον προκάτοχό της… Μεγάλη η πρόκληση, τεράστια η ευθύνη και βαρύ το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού για ένα τόπο που κουβαλά ιστορία αιώνων, ημικατεχόμενο, που συνεχίζει να δέχεται πλήγματα πολιτιστικής αλλοτρίωσης…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε τσαγανό και σε ότι αφορά την «καυτή πατάτα» των εκποιήσεων, αφού οι εταίροι του στο κυβερνητικό στρατόπεδο φρόντισαν να δικαιώσουν όσους τους αποκαλούσαν προεκλογικά αχταρμά.

Στα κόμματα της λεγόμενης συγκυβέρνησης εκδηλώθηκαν και αντάρτικα (βασικά του Δημοκρατικού κόμματος), που δεν φαίνεται να «συμμαζεύονται» εύκολα από τις κομματικές ηγεσίες όπως και «κωλοτούμπες» που χαρακτηρίστηκαν «υπεύθυνη στάση».

Οι συσκέψεις στο Προεδρικό δεν απέδωσαν συμπόρευση όλων προς την ίδια κατεύθυνση. Και ο Πρόεδρος ορθώς, δεν προσάρμοσε τους βηματισμούς του σε αυτούς των αντιρρησιών και των κομμάτων που προφανώς ανέμεναν ότι θα τον στρίμωχναν αλλά υποχρεώθηκαν τα ίδια σε αναπροσαρμογές που δεν οδήγησαν σε ρήξη…

Η συζήτηση πάντως στην Ολομέλεια της Βουλής ανέδειξε ουκ ολίγα στοιχεία που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το παλαιοκομματικό αλλά και νεοκομματικό προσωπικό που έχει άκρατη τάση προς το λαϊκισμό. Τα παίγνια ευτυχώς δεν απέδωσαν και το τρένο της κυπριακής οικονομίας δεν οδηγήθηκε σε νέο εκτροχιασμό…

Το προεδρικό σύστημα μας διασώζει αλλά δεν μπορούμε παρά να εκτιμήσουμε τις κινήσεις που έγιναν από φίλιες προς την κυβέρνηση, δυνάμεις και πρόσωπα, ως κινήσεις αστάθειας.

Εαν είχαμε κοινοβουλευτικό σύστημα, οι κινήσεις που έγιναν με «φανατισμό» θα μπορούσαν αν εγκρίνονταν να οδηγήσουν σε γερό ταρακούνημα της κυβέρνησης και γιατί όχι – αν παρέμενε η τόσο διευρυμένη πλειοψηφία 33 από τους 56 βουλευτές- στην καταβαράθρωση της κυβέρνησης και σε εκλογές. Ευτυχώς έχουμε προεδρικό σύστημα και είτε αρέσει είτε όχι, και δεν μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση στα τάρταρα.

  • Ευτυχώς που και κόμματα και πολιτικοί έβαλαν το δημόσιο συμφέρον πάνω από το κομματικό και με την υπεύθυνη στάση τους δεν συνέβαλαν σε νέα κατρακύλα οικονομική σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία με βάση όσα συμβαίνουν γύρω μας και στο γεωστρατηγικό μας περιβάλλον και όχι μόνο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν μάς επανέλαβε ότι είναι αντιπολίτευση. Λειτούργησε υπεύθυνα και σοβαρά. Άλλωστε είχε κάθε λόγο να μην πάει κόντρα σε θέσεις και εισηγήσεις που είχαν δρομολογηθεί από τη δική του διακυβέρνηση.

Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε παρέπεμπε όχι στον τοξικό Συναγερμό, αλλά στο κόμμα που είχε πολιτικό λόγο και πολιτικά επιχειρήματα για «να ντύσει» τις θέσεις και αποφάσεις του. Η Πινδάρου έχει να μετρά μόνο θετικά από την όλη συμπεριφορά της αφού άφησε πίσω της ‘πικκαρίσματα’ και πικρίες και έβαλε πλάτη για να μην πάθουμε νέο οικονομικό στραπάτσο.

Αυτός που ξεχώρισε από τους πολιτικούς αρχηγούς, μέσα σε εκείνο το καταθλιπτικό σκηνικό, ήταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Μίλησε με τη γλώσσα της αλήθειας, όσο και αν δεν ήταν αρεστός ακόμη και σε δικούς του βουλευτές, εξού και ο Ζαχαρίας Κουλίας τού «έβγαλε γλώσσα».

Ο δηκοϊκός πρόεδρος έχει δίκαιο να τονίζει και να ξανατονίζει ότι: Αποφεύχθηκε η υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Η ανάγνωση του ΔΗΚΟ ήταν καθαρή και την επόμενη μέρα:

«Εάν η Βουλή ψήφιζε τελικά την πρόταση που είχε ενώπιον της, θα διπλασιάζονταν οι προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα αυξάνονταν οι προβλέψεις των εξυπηρετούμενων. Προβλέψεις, που σε τέτοια περίπτωση θα ξεπερνούσαν τις υφιστάμενες ανάγκες κεφαλαίου των τραπεζών και η χώρα θα οδηγείτο ξανά σε εποχές του 2013».

Ο δηκοϊκός πρόεδρος ξάφνιασε και με την αυτοκριτική του διάθεση αναγνωρίζοντας στη βάση των εμπειριών που σήμερα έχει, τις οποίες αν είχε το 2013, ότι θα υπερψήφιζε το πρώτο κούρεμα που δεν θα οδηγούσε στα όσα τραγικά έφερε το δεύτερο κούρεμα.

Δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε αυτή την τοποθέτησή του ως δείγμα που ξεπερνά την κυπριακή πολιτική πραγματικότητα, όπως να αποδώσουμε τα εύσημα γιατί ακολούθησε το παράδειγμα Αβέρωφ Νεοφύτου- όταν συμπορεύονταν στα καυτά οικονομικά ζητήματα- και ευχαρίστησε δημοσίως το Δημοκρατικό Συναγερμό για την υπεύθυνη στάση του.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε παρέμβασή του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ εξήγησε πως εκείνο που έχει σημασία, είναι πως είπε όσα είπε για να αναδείξει ότι «ο λαϊκισμός τότε κατάστρεψε τον κόσμο και ο ίδιος λαϊκισμός σήμερα θα καταστρέψει τους δανειολήπτες».

  • Τώρα σε ότι το ενδοκομματικό πρόβλημα, δεν φαίνεται ότι θα ανεβάσει τους τόνους ούτε και θα θέσει θέμα τάξης για όσους στήριξαν την πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις.

Οι συμπεριφορές που εκτυλίχθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, παρέχουν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Πρόεδρο να προβεί σε πιο στέρεους σχεδιασμούς και επιλογές για να διασφαλίσει πιο μακροπρόθεσμη στήριξη στο Νομοθετικό Σώμα.

Το δύσκολο μπουσούλισμα με τα κόμματα της λεγόμενης συμπολίτευσης σαφώς και δεν οφείλεται στον Πρόεδρο. Οφείλεται σε κομματάρχες που εξακολουθούν να λειτουργούν με παλιάς κοπής μοντέλα και πρότυπα που έχουν να κάνουν με το ρουσφέτι και τις πελατειακές σχέσεις.

Ευκαιρία λοιπόν για τον Πρόεδρο να ανασυντάξει δυνάμεις, να κάνει επιλογές χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές, να πάρει αποφάσεις που θα σβήσουν και τις όποιες σκιές δημιουργήθηκαν από τις πρώτες επιλογές του και αφορούσαν τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη παρέχεται μια μοναδική ευκαιρία να απαιτήσει από την Κεντρική Τράπεζα και όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να ομαδοποιήσουν τους δανειολήπτες. Ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές;

Ποιοι είναι οι νομότυποι, που αισθάνονται και ηλίθιοι, γιατί είναι συνεπείς για τις υποχρεώσεις τους παρακολουθώντας πολιτικούς να λειτουργούν χαριστικά σε όσους δεν αποπληρώνουν δάνεια και υποχρεώσεις; Ποιοι είναι οι δανειολήπτες που πραγματικά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους;

Όλα αυτά να μπουν σε μια σειρά να τελειώνουμε επιτέλους. Γιατί δέκα χρόνια φαγούρα και κάποιοι να το παίζουν «ξύπνιοι» είναι παρά πολλά και επιπλέον να ακούμε τις εξυπνάδες για «κούρεμα των δανείων» ως αντιστάθμισμα στο κούρεμα των καταθέσεων και των αξιογράφων!!!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το μεγάλο παζάρι του Ερντογάν: Ο κ. Μπαϊντενόπουλος το είπε καθαρά ότι θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία… Ο παράγοντας (και η άρνηση του) Μενέντεζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: