Φωτιά και λάβρα όλη η Ελλάδα, στους 58° Κελσίου έφτασε η θερμοκρασία εδάφους: “Κόκκινος” συναγερμός και σήμερα, μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές (video)

Λουόμενοι απολαμβάνουν το νερό σε παραλία της Βάρκιζας. Το φαινόμενο «Κλέων» έχει προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Ελλάδα βιώνει τον πρώτο καύσωνα για φέτος, ενώ μέχρι και το Σάββατο αναμένονται θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




H κορύφωση του κύματος καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ» αναμένεται σήμερα στη χώρα, καθώς από την Τετάρτη 12 Ιουλίου το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται με τις μέγιστες να φτάνουν τοπικά τους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες.

Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 39 ° C εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 ° C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07/2023 και στην Αττική, με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 14/07 έφτασε και τοπικά ξεπέρασε τους 40 ° C, ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 37 ° C.

  • Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

Συνθήκες καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέγιστες στους 39-41 βαθμούς και τοπικά 42-43 βαθμούς. Βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Υψηλή έως πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με σχετικά αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές. Υψηλή και τοπικά πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 16 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 39-40 βαθμούς, στην Ήπειρο από 23 έως 39 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 23 έως 40-41 και ενδεχομένως τοπικά 42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 39-41 και τοπικά 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-40, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 37-39 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 41-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 40-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37-38 βαθμούς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν.

Μάλιστα σημειώνεται ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, η περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων (δείκτης ευφλεκτότητας) αναμένεται να υποχωρήσει σε τιμές κάτω του 10 % σε αρκετές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, παραμένοντας σε αυτά τα επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, η εξάπλωση της φωτιάς θα ευνοείται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολο το έργο της διαχείρισης και καταστολής τυχόν δασικών πυρκαγιών.

Μέγιστη φωτογραφίας ημέρας την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023. Φωτογραφία meteo.gr
  • Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023

Το ειδικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας εδάφους του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel 3 κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 50 °C στις 11:48 το πρωί της Παρασκευής 14/07. Η απόλυτα μέγιστη τιμή καταγράφηκε στον θεσσαλικό κάμπο, στον Νομό Λάρισας και ήταν ίση με 58 °C.

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραφαν θερμοκρασία αέρα κοντά στους 40 °C, επομένως, τις απογευματινές ώρες όταν σημειώθηκαν οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας αέρα (παρουσιάζονται παρακάτω), πολύ πιθανό οι αντίστοιχες τιμές θερμοκρασίας εδάφους να ήταν σημαντικά υψηλότερες.

  • Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για τον καύσωνα

Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα με την επωνυμία «Κλέων» που επικρατεί στη χώρα.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

* Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

* Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

* Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

* Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr και στο ακόλουθο έγγραφο του υπουργείου Υγείας (ΕΔΩ).

Ειδικότερα θέματα που αφορούν την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων δίνονται στο ακόλουθο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΔΩ).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

  • Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας της Ακρόπολης για το Σάββατο 15/7 λόγω καύσωνα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, ενημερώνει ότι σήμερα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

  • Λόγω υψηλών θερμοκρασιών μειωμένες ταχύτητες – καθυστερήσεις στα δρομολόγια του ΟΣΕ

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, περιορίζονται οι ταχύτητες στο σιδηροδρομικό άξονα της χώρας καθ’ όλο το 24ωρο.

Με ενημέρωσή του, ο ΟΣΕ επισημαίνει πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας των τρένων, «είναι αναγκασμένος να επιβάλλει αναλόγως των συνθηκών, περιορισμούς ταχύτητας, με συνέπεια καθυστερήσεις» και ζητά την κατανόηση των επιβατών «επειδή η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα».

Αντίστοιχη ενημέρωση υπήρξε νωρίτερα από την Ηellenic Train: «Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και με γνώμονα την ασφάλεια της κυκλοφορίας, ενδέχεται να επιβληθούν περιορισμοί ταχύτητας που πιθανόν να δημιουργήσουν καθυστερήσεις, κυρίως στην διαδρομή Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα. Ευχαριστούμε το επιβατικό μας κοινό για την κατανόηση.

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

  • Προαιρετικό το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου

Προαιρετικό είναι το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Συγκεκριμένα ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στο καταναλωτικό κοινό και τους εμπόρους πως τα εμπορικά καταστήματα, βάσει νόμου, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, με προτεινόμενο από τον Σύλλογο ωράριο λειτουργίας, 11:00-18:00.

Ακόμη, όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «από την έναρξη των φετινών θερινών εκπτώσεων, έχει διαπιστωθεί υπερεπάρκεια προϊόντων, μεγάλες εκπτώσεις και έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτόν παροτρύνουμε τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πραγματικά χαμηλές τιμές, προβαίνοντας σε αγορές που θα καλύψουν τις πραγματικές τους ανάγκες».

Ενισχύονται οι δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κεραμωτή Νάξου: Κινείται προς Απείρανθο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: