Ένας υπουργός της κυπριακής κυβέρνησης, η ηγεσία του ΔΗΣΥ και εκπρόσωπος της “Χρυσής Αυγής” της Κύπρου τίμησαν τους καταδρομείς που συμμετείχαν στο πραξικόπημα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Δια του Υπουργού Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη, εκπροσωπήθηκε η Κυβέρνηση της Κύπρου στο τρισάγιο που τελέστηκε στους τάφους των καταδρομέων, ανήμερα του πραξικοπήματος, προκαλώντας την αντίδραση των κομμάτων της συμπολίτευσης, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, γράφει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Οι καταδρομείς έχασαν τις ζωές τους στη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον του Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, εκτελώντας εντολές των χουντικών αξιωματικών για κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου.

Τα κόμματα της συμπολίτευσης καταδίκασαν έντονα την ενέργεια της Κυβέρνησης, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους είτε μέσω ανακοινώσεων είτε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της επετειακής ειδικής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, από το βήμα της ολομέλειας ανέφερε πως δεν μπορεί κανείς, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος, να αποδίδει τιμές ηρώων σε όσους επιτέθηκαν στο Προεδρικό και μάλιστα ανήμερα της επετείου που τιμούμε τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς.

Όπως είπε, αυτό που έγινε το πρωί του Σαββάτου, συνιστά προσβολή στη μνήμη των αντιστασιακών και προπάντων στη μνήμη του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές να επιτεθεί στο Προεδρικό και εν ψυχρώ δολοφονήθηκε και τιμήθηκε σήμερα. Διερωτήθηκε πώς μπορούν να τιμούνται με δάφνινο στεφάνι αυτοί που του επιτέθηκαν.

Εξερχόμενος από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, απάντησε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως σκοπός του δεν είναι να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά να ενώσει το λαό.

  • Σε υψηλούς τόνους η συμπολίτευση

Όπως διαμήνυσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του, σχολιάζοντας τις αναφορές Στεφάνου για απόδοση τιμών από την Κυβέρνηση στους καταδρομείς που επιτέθηκαν στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει άποψη επί του θέματος και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.

Όπερ και εγένετο, το Δημοκρατικό Κόμμα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως, η 15η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους μαχητές της Αντίστασης και τους υπερασπιστές της Δημοκρατίας, που αγωνίστηκαν για να ανατρέψουν την εγκληματική και προδοτική δράση της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β, εναντίον του Προέδρου Μακαρίου.

Η απόδοση τιμής, με οποιοδήποτε τρόπο, σε όσους συμμετείχαν στο προδοτικό πραξικόπημα μας βρίσκει αντίθετους και ως προς τούτο εκφράζουμε τη διαφωνία και τη θλίψη μας.

Ο Μάριος Καρογιάν από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέδειξε πως με κανέναν τρόπο η Δημοκρατική Παράταξη δεν συμφωνεί με τις τιμές σε όσους συμμετείχαν στο προδοτικό πραξικόπημα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση του κόμματος, μέσα από την οποία σημειώνεται πώς, επιτέλους να βρούμε το δρόμο της εθνικής συνεννόησης, της συναντίληψης, της συναίνεσης. Το δρόμο της ευθύνης και του καθήκοντος.

Είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, σωφροσύνη, υπευθυνότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας και θα χαθούμε στον πάτο της ιστορίας.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, από λτο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σχολιάζοντας τις αναφορές Στεφάνου, ξεκαθάρισε πως η ΕΔΕΚ ήταν και παραμένει σταθερή στις θέσεις και τις αρχές, υπενθυμίζοντας πως η ΕΔΕΚ έδωσε μάχες όταν έπρεπε και δεν φυγομάχησε.

Εξάλλου, ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε το κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του, όαν επιτρέπει να τιμούν τους ήρωες τις αντίστασης και να εκφωνούν λόγο αυτοί που είναι υπερ του πραξικοπήματος, που τιμούν τους πραξικοπηματίες και αποτελούν την πολιτική και ιδεολογική συνέχεια της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄.

Στο μεταξύ, στο τρισάγιο παρέστησαν και κατάθεσαν στεφάνι, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος εκ μέρους της πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου κ.α.

Χριστοδουλίδης για μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974: «H δημοκρατική μνήμη αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος προς την Ιστορία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: