Χριστοδουλίδης για μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974: «H δημοκρατική μνήμη αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος προς την Ιστορία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο μνημόσυνο πεσόντων κατά το Πραξικόπημα. Φωτογραφία, Ανδρέας Λουκαίδης, ΡΙΟ




Η Πολιτεία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους όσοι με τα όπλα επιχείρησαν να καταλύσουν την Δημοκρατία, δίνοντας στην Τουρκία την αφορμή που έψαχνε για να εισβάλει στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με αφορμή σημερινή 49η επέτειο του πραξικοπήματος στην Κύπρο, τονίζοντας πως “η δημοκρατική μνήμη αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος προς την Ιστορία”.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «σήμερα, σε ακόμη μια μαύρη επέτειο της αποφράδας 15ης Ιουλίου του 1974, του προδοτικού πραξικοπήματος για την ανατροπή του νόμιμα εκλελεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ’, ανακαλούμε τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ‘Σαν μισούνται ανάμεσό τους, δε τους πρέπει ελευθερία’.»

Πρόσθεσε πως «η Πολιτεία τιμά την μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 και την ίδια στιγμή, καταδικάζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλους όσοι με τα όπλα επιχείρησαν να καταλύσουν την Δημοκρατία δίνοντας στην Τουρκία την αφορμή που έψαχνε για να εισβάλει στην Κύπρο».

«Σαράντα εννιά χρόνια μετά, η δημοκρατική μνήμη αποτελεί αδιαπραγμάτευτο χρέος προς την Ιστορία. Μια μνήμη που ‘ταξιδεύει’ στον χρόνο ως ιστορική επιταγή προς όλους μας για συνεργασία και συμπόρευση».

Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή καταδικάζουμε ξεκάθαρα το προσχεδιασμένο άφρον πραξικόπημα, το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και των συνεργατών της στην Κύπρο. Δεν υπάρχουν διαφορετικές ή πολλές ερμηνείες. Μία είναι η ερμηνεία, προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατάλυσή της.

Αλλά, πέραν τέτοιων τελετών που σίγουρα είναι αναγκαίες, θα πρέπει να παίρνουμε και τα σωστά μηνύματα.

Σήμερα κρατώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όλοι εμείς που συμμετέχουμε προσωρινά, ειδικότερα όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου, πρέπει μέσα από τις καθημερινές μας συμπεριφορές να δείχνουμε στην πράξη ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από το τι έγινε τη 15η Ιουλίου 1974.

Το δεύτερο, το οποίο με προβληματίζει, με ανησυχεί 49 χρόνια μετά, είναι ότι έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε αυτή τη μέρα. Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Και μιλώντας πολλές φορές με τη νέα γενιά του τόπου μας νιώθω ότι δεν λέμε και δεν ενημερώνουμε για όλα αυτά. Άρα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, ας αφιερώσουμε σήμερα πέντε – δέκα λεπτά να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι έγινε τη 15η Ιουλίου 1974. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό πρέπει να αντανακλά και στην Παιδεία, ο Πρόεδρος είπε: «σίγουρα. Όλους. Αντανακλά και στην Παιδεία, αντανακλά και στον καθένα από μας προσωπικά. Σίγουρα, η Παιδεία είναι πολύ σημαντική, υπάρχει σχετική αναφορά, αλλά αναφέρομαι στην προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας από εμάς να μιλήσουμε, να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να εξηγήσουμε τι έγινε διότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Είδαμε τα αποτελέσματα του τι επιχειρήθηκε την 15η Ιουλίου 1974 να γίνει, τα οποία βιώνουμε μέχρι σήμερα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ύμνησε την Ημέρα της Βαστίλης στη δεξίωση της γαλλικής πρεσβείας: Η Γαλλία είναι πολύτιμη φίλη της Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: