Έχουν και οι Γερμανοί τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα: Καυγαδίζουν οι πολιτικοί, ο Σολτς δεν μπορεί να ελέγξει τις διαμάχες της “πολύμορφης” κυβέρνησής του…

pa10745771 German Chancellor Olaf Scholz prior to a welcome ceremony for Finland’s Prime Minister Orpo at the Chancellery in Berlin, Germany, 14 July 2023. EPA, HANNIBAL HANS




Στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλειπτικού δικτύου ARD-tagesschau.de, δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Καλοκαιρινή Συνέντευξη Τύπου: Ο Όλαφ Σόλτς (Scholz) επικρίνει τις ενδοκυβερνητικές διαμάχες που διεξάγονται δημοσίως». Αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Κατά την ετήσια καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου, ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) υπερασπίστηκε για ακόμα μια φορά τον αμφιλεγόμενο Νόμο για τη Θέρμανση. Ο Scholz δήλωσε ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού θα δώσει ώθηση στη Γερμανία.

Επί μήνες υπήρχε για το θέμα αυτό έντονη διαμάχη εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διαφωνίες αυτές εκφράζονταν δημοσίως. «Δεν είναι μυστικό: Δεν αρέσει ούτε σε εμένα, ούτε σε κανέναν άλλο το γεγονός ότι διεξαγόταν μία συζήτηση σε τόσο δυνατούς τόνους», επέκρινε ο Scholz.

Ο Scholz συνέχισε λέγοντας ότι συζητήθηκαν για πρώτη φορά ορισμένα θέματα, τα οποία δρομολογήθηκαν με ταχείς ρυθμούς καινοτομίας, τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει (…)

Ο Καγκελάριος τοποθετήθηκε και επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να μπορούν να επενδύουν να εξάγουν στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά, προσπάθησε να διαλύσει τους φόβους παραγόντων της γερμανικής Οικονομίας για την άσκηση υπερβολικού ελέγχου από το κράτος.

«Δεν είναι το ζητούμενο να αρχίσουν πλέον να υποβάλλονται σε κρατικό έλεγχο όλες οι επενδύσεις που γίνονται στο εξωτερικό. Το ότι θέλουμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε θέματα που είναι σημαντικά για τη στρατιωτική Ασφάλεια και για την Ασφάλεια γενικότερα είναι ίσως αυτονόητο. Αλλά αυτό που κάναμε τώρα με τη Στρατηγική για την Κίνα είναι απλώς να το καταγράψουμε».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Καγκελάριος ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα Ασύλου, προκειμένου «να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός. Βασιζόμαστε στην αλληλεγγύη στις σχέσεις μεταξύ μας, αυτή η συνειδητοποίηση φαίνεται να κερδίζει έδαφος». Τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη είναι ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα, πρόσθεσε ο Scholz (…)

Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας απετέλεσε επίσης θέμα κατά τη συνέντευξη Τύπου. Ο Scholz διαβεβαίωσε την Ουκρανία ότι θα της παρέχεται υποστήριξη σε βάθος χρόνου με παραδόσεις οπλικών συστημάτων. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία παρέχει ήδη «τη μεγαλύτερη υποστήριξη, και σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε ο Scholz.

Αυτό θα διασφαλιστεί και για τα επόμενα χρόνια. Με βάση τις μέχρι τώρα αποφάσεις, θα δαπανηθούν για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου και μέχρι το 2027 συνολικά έως και 17 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, ξεκαθάρισε ο Scholz. «Φυσικά και θα ξαναμιλήσω μαζί του», ξεκαθάρισε.

Ο Scholz δεν θέλησε να αξιολογήσει την αμφιλεγόμενη παράδοση πυρομαχικών διασποράς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κυρίαρχη απόφαση άλλων κρατών (…)

Ο Scholz επιβεβαίωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θέλει για πρώτη φορά το 2024 να επιτύχει το στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα. Αυτό θα γίνει δυνατό με κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Ειδικό Ταμείο που δημιουργήθηκε για την Bundeswehr. Πάντως, η Γερμανία θα επιτυγχάνει σε μόνιμη βάση το στόχο του 2%, «ακόμα και αν εξαντληθεί το Ειδικό Ταμείο».

Σύμφωνα με το Scholz, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια διατλαντική συμμαχία, παρά τη στενότερη συνεργασία με τους Ασιάτες εταίρους του. Ωστόσο, η συνεργασία με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα ενταθεί περαιτέρω.

ΠΗΓΗ: ARD-tagesschau.de – Scholz kritisiert öffentlich ausgetragenen Streit

“Τίποτε, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει πριν να έχει τελειώσει.”: Δεν είναι βέβαιη η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας και πάλι της Τουρκίας, “βράχος” ο Μενέντεζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: