Απεργίες, μαύρες καταχωρίσεις στις εφημερίδες, έφεδροι απέχουν: Κλιμακώνεται η μετωπική αντιπαράθεση Νετανιάχου με τους διαδηλωτές για τη δικαστική μεταρρύθμιση

FILE PHOTO Police officers move people blocking the Begin highway as protests continue across the country as the Israeli parliament, or Knesset, passed a bill that would limit the Supreme Court’s powers, Jerusalem, 24 July 2023. EPA/ABIR SULTAN




Οι γιατροί στο Ισραήλ ξεκίνησαν 24ωρη απεργία ενώ οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν σήμερα με μαύρες καταχωρίσεις στα πρωτοσέλιδα τους εν μέσω κατακραυγής για την επικύρωση των πρώτων αλλαγών στη δικαιοσύνη που σύμφωνα με τους επικριτές τους θα θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία των δικαστηρίων.

Το πρώτο νομοσχέδιο, που περιορίζει την επανεξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο ορισμένων κυβερνητικών αποφάσεων, ψηφίστηκε χθες σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην Κνεσέτ ύστερα από την αποχή βουλευτών, που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ωθεί το Ισραήλ προς την απολυταρχία.

Με τις διαδηλώσεις να συνταράσσουν το Ισραήλ εδώ και μήνες, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και συνεπλάκησαν με την αστυνομία χθες βράδυ.

«Μια Μαύρη Ημέρα για την Ισραηλινή Δημοκρατία» ανέφερε καταχώριση στα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων που έγινε από οργάνωση, τα μέλη της οποίας δηλώνουν ότι είναι ανήσυχοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας.

Η κρίση έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία και έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις με τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, που χθες χαρακτήρισε την ψήφιση «λυπηρή». Η Βρετανία κάλεσε το Ισραήλ να διατηρήσει την ανεξαρτησία των δικαστηρίων, να οικοδομήσει συναινέσεις και να διασφαλίσει ένα ισχυρό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών.

Οι επικεφαλής των διαδηλωτών δήλωσαν ότι ολοένα και περισσότεροι είναι οι έφεδροι του στρατού που δεν θα παρουσιαστούν πλέον για υπηρεσία, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδιά της.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ τους ζήτησε να μην πραγματοποιήσουν ακόμα την απειλή αυτή, που έχει διαταράξει την αίσθηση εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, εν αναμονή της απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφορικά με εφέσεις που έχουν ασκηθεί από μη κυβερνητική οργάνωση και από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Ισραήλ.

Η Ιατρική Ένωση Ισραήλ έδωσε εντολή στους γιατρούς να κατέβουν σε απεργία. Επικαλέστηκε την αφαίρεση της δυνατότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου να ακυρώνει, εφόσον τη θεωρεί ‘παράλογη’, πιθανή κυβερνητική παρέμβαση σε αποφάσεις από προσωπικό του υπουργείου Υγείας. Η 24ωρη απεργία δεν θα αφορά την Ιερουσαλήμ, όπου σημειώνεται κλιμάκωση συγκρούσεων, σύμφωνα με την ίδια ένωση. Η κυβέρνηση εξετάζει ασφαλιστικά μέτρα που θα αναγκάσουν τους γιατρούς να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ο 73χρονος Νετανιάχου, που εξελέγη αρχικά στο πρωθυπουργικό αξίωμα το 1996 και τώρα διανύει την έκτη θητεία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερή του εγχώρια κρίση. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει την αντιπολίτευση –όπως και τους Δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ– λέγοντας χθες πως ελπίζει να επιτευχθεί συναίνεση για την όποια νέα νομοθεσία έως τον Νοέμβριο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΦ
Ελλάδα Αθήνα 

Στα όρια κοινωνικής έκρηξης το Ισραήλ μετά την ψήφιση της δικαστικής «μεταρρύθμισης»: Αυτοκίνητο παρέσυρε διαδηλωτές, μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: