Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή 3.500 βομβών στο Ισραήλ, εν μέσω ανησυχιών για τη Ράφα* Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της CIA για συνάντηση με Νετανιάχου [video]

Internally displaced Palestinians, carrying their belongings, set up tents on the ruins of their homes after the Israeli army asked them to evacuate from the city of Rafah, in Khan Yunis camp, southern Gaza Strip, 07 May 2024. EPA/HAITHAM IMAD




Την παράδοση φορτίου βομβών στο Ισραήλ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση των ΗΠΑ διότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε χθες Τρίτη αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει παρθεί προς το παρόν τελική απόφαση για το τι θα γίνει με την αποστολή αυτή.

Ο διευθυντής της CIA αναμένεται να συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς πρόκειται να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και Ισραηλινούς αξιωματούχους, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πηγή που γνωρίζει τα ταξίδια του.

Ο Μπερνς αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξάγονται διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, και κατευθύνεται προς το Ισραήλ.

Και οι πέντε αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στις συνομιλίες την Τρίτη – Χαμάς, Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ – αντέδρασαν θετικά στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το Reuters.

Οι συναντήσεις αναμένεται να συνεχιστούν το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η Χαμάς παρουσίασε μια αναθεωρημένη πρόταση και το νέο κείμενο προτείνει ότι τα κενά που απομένουν μπορούν «να καλυφθούν απολύτως». Μιλώντας την Τρίτη, αρνήθηκε να διευκρινίσει ποια ήταν αυτά.

«Όλοι βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Κίρμπι.

Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πρόταση τριών φάσεων που εγκρίθηκε από τη Χαμάς ήταν απαράδεκτη επειδή οι όροι είχαν μετριαστεί.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως έδωσε οδηγίες στην ισραηλινή αντιπροσωπεία που αναχώρησε για το Κάιρο να «επιμείνει στις αναγκαίες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων» καθώς και στις απαιτήσεις που είναι «απαραίτητες» για την «ασφάλεια του Ισραήλ».

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία (του Ισραήλ) να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι (…) ζωντανοί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεύτερου τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα, τον Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις διάρκειας 42 ωρών: αρχικά θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, κατόπιν θα επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, έπειτα θα ανταλλαχθούν ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το Ισραήλ απορρίπτει την οριστική κατάπαυση του πυρός προτού η Χαμάς, στην εξουσία από το 2007, «νικηθεί».

Τριμερής συμφωνία για το συνοριακό πέρασμα στη Γάζα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ έχουν «συμφωνήσει» να αναλάβει αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης που συνδέει τη Ράφα με την Αίγυπτο, αφού ολοκληρωθούν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Λωρίδας της Γάζας, ανέφερε χθες Τρίτη η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Δεν αποκάλυψε για ποια εταιρεία πρόκειται, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλησε να σχολιάσει. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, δήλωσε πως δεν είναι ενήμερος για τέτοιο σχέδιο.

Το ίδιο είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Ο ισραηλινός στρατός ήδη επιχειρεί σε ανατολικούς τομείς της Ράφας και χθες το πρωί κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της διέλευσης.

Σύμφωνα με τη Χααρέτς, σκοπός είναι να στερηθεί η Χαμάς τον έλεγχο της διέλευσης και την είσπραξη φόρων και τελών που επιβάλλονται στα εισερχόμενα αγαθά.

Πάντα κατά την εφημερίδα, η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να μην καταστρέψει τις εγκαταστάσεις της διέλευσης σε αυτή που χαρακτήρισε «περιορισμένης» έκτασης επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός σκότωσε επτά ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε νοσοκομείο.

Ο βομβαρδισμός έπληξε διαμέρισμα σκοτώνοντας επτά μέλη της οικογένειας Αλ Λου στη Γάζα (βόρεια), ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Αχλί. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν επίσης λόγο για πυρά και βομβαρδισμούς στο κεντρικό και στον νότιο τομέα του παλαιστινιακού τομέα, ειδικά στη Ράφα.

«Σταματήστε οποιαδήποτε κλιμάκωση»

Οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η ΕΕ καλούν το Ισραήλ να μην κάνει πράξη την απειλή για κλιμάκωση, καθώς φοβούνται λουτρό αίματος και περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Η ένοπλη σύρραξη στη Γάζα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Τις αποφάσεις που παίρνονται σήμερα και οι συνέπειες τους σε όρους ανθρωπίνων δεινών θα τις θυμάται κι η επόμενη γενιά», ανέφερε μέσω X ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την Τρίτη πως η πρόσβαση από την Αίγυπτο στο σημείο διέλευσης στη Ράφα, τη σημαντικότερη πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας, από την οποία εξαρτάται σχεδόν όλος ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας, τού απαγορεύθηκε από τον στρατό του Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο «αποκλείστηκαν εκατοντάδες φορτηγά φορτωμένα καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια», σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, μετά το κλείσιμο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις του φυλακίου διέλευσης της Ράφας και του Κερέμ Σαλόμ, αφού δέχθηκε εκ νέου πυρά.

Ο ΟΗΕ επισήμανε εξάλλου πως δεν διαθέτει πλέον αποθέματα καυσίμων για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας παρά για μια ημέρα, με τον Γενικό Γραμματέα του Αντόνιο Γκουτέρες να καλεί το Ισραήλ να ξανανοίξει «αμέσως» τα δυο σημεία διέλευσης (Ράφα, Κερέμ Σαλόμ) και να «σταματήσει οποιαδήποτε κλιμάκωση».

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 18 εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Ράφα εναντίον του νότιου Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προς το συνοριακό φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ, κάτι που «εμποδίζει» κατ’ αυτόν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα, ενώ οι εργασίες κατασκευής τεχνητού λιμανιού που θα τοποθετηθεί στα παράλια της Λωρίδας της Γάζας έχουν πλέον ολοκληρωθεί κι όταν εγκατασταθεί θα διευκολύνει τις παραδόσεις, διά θαλάσσης, ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, ζήτημα ολοένα πιο καίριας σημασίας αφότου άρχισε η ένοπλη σύρραξη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Λωρίδα της Γάζας, Παλαιστίνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa/ Τελ Αβίβ, Ισραήλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/ Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος την “μικρή” χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Ράφα; Έτσι φαίνεται… Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο κανάλι Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: