Ξεκινά η μάχη για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα: Πολιτική Γραμματεία την Κυριακή, διεργασίες στις συνιστώσες

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κάνει δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, Αθήνα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Με τη συνεδρίαση, την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν οι διαδικασίες καθορισμού του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην ανάδειξη νέας ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Κατα πληροφορίες, η συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα πρώην γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς [ΔΗΜΑΡ] επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και η ανάδειξη νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.




Ενόψει της εκκίνησης των κρίσιμων εσωκομματικών διεργασιών, οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποφασίσουν τη στάση και τις θέσεις τους.

Καθώς το αρχικό σοκ από την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει να υποχωρεί, τα στελέχη του κόμματος καλούνται να αποφασίσουν πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο αλλά και η αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματος.

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να δρομολογήσουν  το πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου από την κομματική βάση – από τα 170.000 μέλη του κόμματος.

Επί της αρχής, δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ως προς τις ημερομηνίες, καθώς το ένα σενάριο θέλει την εκλογή μέσα στον Ιούλιο και το άλλο το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Πολιτική Γραμματεία, με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια φαντάζουν ασφυκτικά, λόγω του καλοκαιριού.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Θεανώ Φωτίου, Αννέτα Καββαδία κά.

Για σήμερα το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της «προεδρικής» τάσης, δηλαδή της «Κίνησης Μελών», στην οποία μετέχουν στελέχη που έχουν ταχθεί διαχρονικά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Οι διεκδικητές…

Στη λίστα των επίδοξων διεκδικητών «ανακυκλώνονται» και σήμερα τουλάχιστον πέντε στελέχη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στον στίβο της διαδοχής είναι πολύ πιθανό να κατέβουν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ εσχάτως ακούγεται με ογκούμενη ένταση και το όνομα του Διονύση Τεμπονέρα.

Γαρβριήλ Σακελλαρίδης: Δεν ενδιαφέρομαι…

Και καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται στα στελέχη που θα διεκδικήσουν το αξίωμα του νέου προέδρου, τις συμμαχίες ή τις αντιπαλότητες που θα αναπτυχθούν, αίσθηση προκάλεσε η σημερινή δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι αμέσως μετά την παραίτηση Τσίπρα το όνομά του ακουγόταν με ιδιαίτερη έμφαση.

«Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα», ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, θέτοντας τον εαυτό του εκτός της κούρσας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος.

Ερωτηθείς για το αν θα εμπλακεί ενεργά με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού, απάντησε, στη ραδιοφωνική εκπομπή του Real FM:

«Το αφήνω ανοιχτό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Δεν το αποκλείω».

Εφη Αχτσιόγλου: Ύμνοι στον Τσίπρα, σιγή για την διαδοχή…

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα προέβη σήμερα και η Έφη Αχτισόγλου, το όνομα της οποίας ακούγεται για την κούρσα της διαδοχής.

Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για την Αριστερά παγκοσμίως» τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας «δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές».

Η ανάρτηση της Ε. Αχτσιόγλου:

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και θα παραμείνει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και για την Aριστερά παγκοσμίως.
Σε συνθήκες εξαίρεσης, σε μια γωνιά της Ευρώπης, ηγήθηκε μιας πρωτόγνωρης πολιτικής ανατροπής, φέρνοντας την Αριστερά στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα έδειξε πως ένας άνθρωπος χωρίς δεσμούς και εξαρτήσεις από τους «νόμιμους ιδιοκτήτες» της χώρας μπορεί να γίνει πρωθυπουργός.

Αγωνίστηκε, διαπραγματεύτηκε και μετά από μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη νίκες, ήττες, υποχωρήσεις, επιταχύνσεις και φρεναρίσματα δικαιώθηκε. Στήριξε τον κόσμο της εργασίας, έβαλε στο επίκεντρο τους πολλούς, την ανθρωπιά, τα δικαιώματα. Πήγε κόντρα στο ρεύμα του εθνικισμού, του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας. Έδειξε έναν άλλο δρόμο για την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος όταν έπρεπε να υπερασπιστεί αξίες και αρχές. Και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μάθημα που μας έδωσε.

Μαζί του θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνες για τους πολλούς, για έναν κόσμο ισότητας και ελευθερίας, για μια κοινωνία αξιοπρέπειας.




Αιχμηρή παρέμβαση εκ νέου από τον Κούλογλου

Με αιχμηρό τρόπο για την στάση του Αλέξη Τσίπρα το 2015, αλλά και τον ρόλο των στελεχών, που αποτελούσαν τον πυρήνα των συνεργατών του, σχολίασε τις εξελίξεις ο Στέλιος Κούλογλου.

Αποκάλυψε πως στο κόμμα «πήγαινες μία δημοσκόπηση η οποία δεν ήταν καλή για τον ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση ήταν “δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στον πρόεδρο”», όμως τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «διάβαζε κάθε μέρα τις δημοσκοπήσεις».

«Υπήρχε ένα κλίμα όπου δημιουργούνταν μία κατάσταση που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα» πρόσθεσε.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: