Βαθιά μπλεγμένος σε σκάνδαλο διαφθοράς ο γιος του Ερντογάν στο τρίγωνο ΗΠΑ- Τουρκίας – Σουηδίας: Ιλιγγιώδεις μίζες για συσκευή αλκοτέστ

FILE PHOTO: Ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιός του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι πρώτη φορά που βλέπει το όνομά του να εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς. EPA, TOLGA BOZOGLU




Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Σουηδίας εξετάζουν μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία η σουηδική θυγατρική αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν ο γιος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας.

Το προτεινόμενο σχέδιο αναλύθηκε λεπτομερώς σε επικοινωνιακά και επιχειρηματικά έγγραφα που είδε το πρακτορείο Reuters, καθώς και από ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα που έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Τελικά, δεν καταβλήθηκαν μίζες, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές από άτομο και εξετάστηκε από το Reuters.

Στην πραγματικότητα, η σουηδική εταιρεία Dignita Systems AB, εγκατέλειψε ξαφνικά το έργο στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση και τα στοιχεία  επικοινωνίες της εταιρείας που είδε το Reuters.

  • Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Dignita επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το έργο έχει εγκαταλειφθεί, λέγοντας ότι έμαθε για “δυνητικά ανησυχητική τροπή” στην Τουρκία και απομάκρυνε πολλούς εμπλεκόμενους.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν να εγκρίνει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: πρόκειται για αλκοτέστ στο ταμπλό το οποίο κλειδώνει την ανάφλεξη ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας πώλησης του προϊόντος της, η Dignita δεσμεύονταν ότι θα πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε λόμπι, μέσω μιας εταιρείας κέλυφος, σε δύο ιδρύματα στα οποία ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία.

  • Αν και η προσπάθεια ακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο, παρέχει σπάνια εικόνα για το πώς ένας επενδυτής θεωρούσε τον Μπιλάλ Ερντογάν ως βασικό πρόσωπο για να αποκτήσει πρόσβαση στον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε μια νέα πενταετή θητεία στις 28 Μαΐου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dignita, Άντερς Έρικσον, είπε στο Reuters ότι δεν μπορεί να συζητήσει το εν λόγωω σχέδιο επειδή πρόκειται να αποχωρήσει από την εταιρεία και δεσμευόταν από μια συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Μέσω δικηγόρου, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι συνεννοήθηκε με την Dignita «είναι εντελώς ανακριβείς». Είναι ένας «ιστός ψεμάτων», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Ανώτερος αξιωματούχος της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο γιος του Μπιλάλ γνώριζαν ή είχαν ανάμειξη στο σχέδιο μίζας της Dignita.

Η διερεύνηση της υπόθεσης

Μετά την παραλαβή της καταγγελίας τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οι Σουηδοί εισαγγελείς ανέθεσαν σε έναν ειδικό πράκτορα και έναν επιθεωρητή ντετέκτιβ, αντίστοιχα, να διεξαγάγουν προκαταρκτικές έρευνες και να εντοπίσουν εάν τυχόν παραβιάστηκαν διατάξεις της αμερικανικής και σουηδικής νομοθεσίας περί δωροδοκίας, σύμφωνα με επίσημες απαντήσεις που είδε το Reuters.

Οι προκαταρκτικές έρευνες ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε επίσημες έρευνες ή κατηγορίες.

Και στις δύο χώρες, η δέσμευση για πληρωμή προμηθειών μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα υπό ορισμένες συνθήκες, είπαν Αμερικανοί και Σουηδοί ειδικοί κατά της διαφθοράς.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραβίαση του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό (FCPA) μπορεί να διαπιστωθεί ακόμη και αν δεν έγινε χρηματική δοσοληψία,δήλωσε ο Scott Greytak, δικηγόρος της οργάνωσης  Transparency International US στην Ουάσιγκτον.

«Αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπήρξε συμφωνία και ότι υπήρξε κάποιου είδους απροκάλυπτη πράξη, όπως το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για να δοθεί ένα μέρος για να πάνε αυτά τα χρήματα».

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Σουηδών εισαγγελέων είπαν ότι δεν είχαν κανένα σχόλιο.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να έχουν δικαιοδοσία να διερευνήσουν τις ενέργειες της Dignita στην Τουρκία στο πλαίσιο του FCPA, επειδή η σουηδική εταιρεία ανήκει στην 1A Smart Start LLC, μια εταιρεία με έδρα το Τέξας που ανήκει στην Apollo Global Management, έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Η Apollo παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο της στην Smart Start, η οποία είπε ότι δεν έχει πουλήσει ποτέ προϊόντα ή δεν έχει δημιουργήσει έσοδα στην Τουρκία.

«Μόλις μάθαμε για πιθανή συμπεριφορά σχετικά με μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Τουρκία, ερευνήσαμε αμέσως και λάβαμε διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης του μοναδικού υπαλλήλου και των συμβούλων που εμπλέκονται», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση στο Reuters.

  • «Ως αποτέλεσμα, δεν έχουμε προχωρήσει στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία».

Η Smart Start διατηρεί μια θυγατρική εγγεγραμμένη στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά εταιρικά αρχεία.

Η είδηση ​​για την προκαταρκτική έρευνα της Σουηδίας για την τουρκική προσπάθεια της Dignita έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης. 

Η Τουρκία εμπόδισε τη Σουηδία να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), κατηγορώντας την ότι παρέχει καταφύγιο σε φερόμενους τρομοκράτες, μια κατηγορία που οι σουηδικές αρχές απέρριψαν.

Η εμπλοκή Ταγίπ Ερντογάν

Το σχέδιο της σουηδικής εταιρείας βασιζόταν στο να πείσει τις τουρκικές αρχές να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση των αλκοτέστ και κλειδαριών ανάφλεξης για ορισμένες κατηγορίες οδηγών και οχημάτων και στη συνέχεια να αποκτήσει 10ετή αποκλειστικότητα για την προμήθεια τους, σύμφωνα με μια παρουσίαση οκτώ διαφανειών που ετοιμάστηκε για τον Πρόεδρο Ερντογάν. το καλοκαίρι του 2022 και είδε το Reuters.

Μετά από τέσσερα χρόνια απογοητευτικών προσπαθειών, η Dignita μπόρεσε να απευθύνει επιστολή στον Τούρκο ηγέτη περιγράφοντας το σχέδιό της, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα αντίγραφο του μηνύματος του Ιουνίου 2022.

Αυτή η ευκαιρία προέκυψε περίπου τέσσερις μήνες αφότου ένας εκπρόσωπος της Dignita φέρεται να συναντήθηκε με τον Μπιλάλ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους για να αναθεωρήσει μια στρατηγική με δύο άξονες, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της στρατηγικής, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια “συμφωνία εξερεύνησης μάρκετινγκ” 11 σελίδων που είδε το Reuters, μια τουρκική θυγατρική της Smart Start δεσμεύτηκε να πληρώνει τακτικά αμοιβές συμβούλων σε μια εταιρεία κέλυφος με έδρα την Κωνσταντινούπολη που ελέγχεται από άτομο που έχει επιλεγεί. από τις σουηδικές και αμερικανικές εταιρείες.

Οι αμοιβές συμβούλων που έπρεπε να καταβληθούν στην εταιρεία κέλυφος κυμαίνονταν από 50 σεντς έως 3 δολάρια ανά συσκευή και ανά μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με κιτ της Dignita.

  • Σε αυτή τη βάση, και κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης 10ετούς περιόδου αποκλειστικότητας, η συνολική αμοιβή που θα διοχετεύονταν στην εταιρεία κέλυφος θα ανερχόταν σε 54 εκατομμύρια δολάρια για 500.000 οχήματα και σε 384 εκατομμύρια δολάρια για δύο εκατομμύρια οχήματα, δείχνει η συμφωνία, με ημερομηνία Μαρτίου 2022 και η αλληλογραφία της Dignita.

Το δεύτερο μέρος της στρατηγικής, το οποίο συζητήθηκε μόνο προφορικά σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει το θέμα, ζήτησε από την εταιρεία κέλυφος να κάνει μεγάλες δωρεές σε δύο ιδρύματα όπου ο Μπιλάλ Ερντογάν υπηρετεί ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο Ibn Haldun και το ίδρυμα νεολαίας Tugva.

Το Πανεπιστήμιο Ibn Haldun ιδρύθηκε από την Turgev, μια φιλανθρωπική οργάνωση στην οποία βοήθησε ο Πρόεδρος Ερντογάν να δημιουργηθεί τη δεκαετία του 1990, όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Η Tugva, εν τω μεταξύ, είναι εγγεγραμμένη ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός εξουσιοδοτημένος να συλλέγει δωρεές για έργα κοινωνικής πρόνοιας. Λειτουργεί φοιτητικές εστίες σε περισσότερες από 20 τουρκικές πόλεις.

  • Τα δύο ιδρύματα έχουν επεκταθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις κοινωνικής πρόνοιας που στηρίζουν αυτό που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης περιέγραψαν ως ένα εθνικό πελατειακό  σύστημα που χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο Ερντογάν για να φροντίζει τους ψηφοφόρους του.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες περί πελατειακών σχέσεων που εκφράστηκαν από πολιτικούς αντιπάλους.

Ένας εκπρόσωπος της Turgev είπε ότι το ίδρυμα δεν είχε καμία σχέση με την Dignita, προσθέτοντας ότι οι ισχυρισμοί για παράτυπες δραστηριότητες που αφορούν τη φιλανθρωπική οργάνωση ήταν αβάσιμοι.

«Για να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων μας, οι διοικητικές και οικονομικές μας διαδικασίες αξιολογούνται τακτικά από ανεξάρτητους ελεγκτές», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κρυφός παράγοντας υιός Ερντογάν…

 

Ο Μπιλάλ Ερντογάν εμφανίζεται σπάνια δημόσια. Μαζί με άλλα μέλη της οικογένειας Ερντογάν, ο 42χρονος επιχειρηματίας κατέχει μειοψηφικά συμφέροντα στην BMZ Group, μια εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών και κατασκευών.

Το όνομά του έχει συνδεθεί με φερόμενη διαφθορά και στο παρελθόν.

Το 2016, οι Ιταλοί εισαγγελείς διεξήγαγαν έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατά του Μπιλάλ Ερντογάν με την υποψία ότι είχε φέρει μετρητά στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει.

Αρνήθηκε την κατηγορία και οι Ιταλοί εισαγγελείς τελικά απέσυραν την έρευνα, επικαλούμενες έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.

Το προηγούμενο έτος, η ρωσική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι είχε στοιχεία ότι ο γιος του προέδρου Ερντογάν επωφελήθηκε από το διασυνοριακό εμπόριο πετρελαίου με τη Συρία. Η Ρωσία αρνήθηκε να μοιραστεί τα στοιχεία της. Ο Μπιλάλ Ερντογάν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς

Η Dignita πάτησε το πόδι της στην Τουρκία το 2017 με τη φιλοδοξία να πουλήσει τις συσκευές της για την ασφάλεια της οδήγησης. Εκείνη τη χρονιά, ο Eriksson, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dignita, ανέλαβε το τιμόνι της τουρκικής εταιρείας που ιδρύθηκε από την Smart Start, δείχνουν τα τουρκικά εταιρικά αρχεία.

  • Για αρκετά χρόνια, η Dignita και η Smart Start σημείωσαν μικρή πρόοδο επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση, έστω και έμμεσα, στον Πρόεδρο Ερντογάν, είπε το άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε στις αρχές του 2021, όταν ένας βοηθός της Eriksson μπόρεσε να παρουσιάσει το σχέδιο της σουηδικής εταιρείας σε έναν Τούρκο καθηγητή θεολογίας που έγινε πολιτικός, τον Irfan Gunduz, σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Difnita είχε επιλέξει να πλησιάσει τον πολιτικό επειδή είναι γνωστό ότι είναι κοντά στον Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος με τη σειρά του θα μπορούσε να παρέχει πρόσβαση στον Τούρκο πρόεδρο, είπε η πηγή. Ο Gunduz προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου στο Πανεπιστήμιο Ibn Haldun. Ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι αντιπρόεδρος.

Έχοντας φτάσει στις 30 Μαΐου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είπε ότι βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι, ο Γκουντούζ είπε στο Reuters ότι ήταν «όλα κουτσομπολιά», προσθέτοντας ότι «ούτε εγώ ούτε ο Μπιλάλ ακούσαμε ποτέ για αυτήν την εταιρεία· συναντηθήκαμε ποτέ με αυτήν την εταιρεία».

 

“Δεν μπορώ να φανταστώ”

 

Ξαφνικά, μετά την υποτιθέμενη συνάντηση με τον Gunduz, οι πόρτες άρχισαν να ανοίγουν και η Dignita μπόρεσε να συζητήσει με ένα ανώτερο στέλεχος της διοίκησης του Προέδρου Ερντογάν πώς θα τροποποιούσαν τους κανονισμούς ασφάλειας κυκλοφορίας για να καλύπτουν τη χρήση αλκοτέστ και κλειδαριές ανάφλεξης, σύμφωνα με την εταιρική αλληλογραφία και την άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Ορισμένες χώρες απαιτούν από τους οδηγούς δημόσιων μεταφορών καθώς και από τους καταδικασμένους οδηγούς για οδήγηση σε κατάσταση μέθης να εξοπλίζουν τα οχήματά τους με συστήματα κλειδώματος ανάφλεξης.

Πριν ανάψει τον κινητήρα, ο οδηγός πρέπει να φυσήξει σε ένα επιστόμιο: εάν η συγκέντρωση αλκοόλης είναι μεγαλύτερη από το νόμιμα επιτρεπόμενο όριο, η συσκευή εμποδίζει την εκκίνηση του κινητήρα.

Την άνοιξη του 2021, η Dignita κατάλαβε ότι ο Gunduz ζητούσε προκαταβολική αμοιβή για λόμπιγκ, πιθανώς έως και 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το άτομο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα. «Ας συζητήσουμε», είπε ο Έρικσον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dignita, σε ένα μήνυμα στις 8 Ιουνίου προς τον βοηθό του για την Τουρκία.

Στην αλληλογραφία τους, που έλεγξε το  Reuters, ο Έρικσον και ο βοηθός του ανέφεραν αρχικά τους Γκουντούζ και Μπιλάλ Ερντογάν ονομαστικά –ή ως «ο γιος» στην περίπτωση του Μπιλάλ– ειδικά όταν συζητούσαν τα χρονοδιαγράμματα συναντήσεων, αλλά αργότερα έκαναν το προληπτικό βήμα να ορίσουν την τουρκική πλευρά ως «το Λόμπι», σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει το θέμα.

«Αν το Λόμπι πάρει 100 εκατομμύρια για αυτό, θα είναι εξαιρετικά χαρούμενοι», είπε ο Έρικσον σε ένα μήνυμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχουν τόσα χρήματα ή ότι θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να βγάλουν 100 εκατομμύρια ξανά τόσο εύκολα».

Στα μηνύματα που ακολούθησαν προς τον βοηθό του, ο Έρικσον προσπάθησε να διευκρινίσει ποιες υπηρεσίες θα αγόραζε μια τέτοια αμοιβή.

«Θέλουμε το Λόμπι να μας υποστηρίζει με την πάροδο του χρόνου και να μας «προστατεύει» από τον ανταγωνισμό», έγραψε σε άλλο μήνυμα την ίδια μέρα. Εάν επιτρεπόταν ο ανταγωνισμός, είπε, τα τέλη θα μειωνόταν στο μισό.

Ο Έρικσον κατέστησε επίσης σαφές ότι η Dignita δεν θα πλήρωνε τέλη για λόμπιγκ μέχρι να αρχίσει να κερδίζει χρήματα στην Τουρκία. «Αν δεν συμφωνήσουν, καλύτερα να σταματήσουμε γιατί δεν θα μας επιτρέψουν ποτέ οι ιδιοκτήτες μας να τους πληρώσουμε πριν πληρωθούμε», είπε ο διευθύνων σύμβουλος σε μήνυμα της 14ης Ιουνίου.

Στις αρχές του 2022, η σουηδική και η τουρκική πλευρά είχαν εγκαταλείψει την ιδέα μιας προκαταβολής και στράφηκαν στην υποτιθέμενη διττή στρατηγική που ζητούσε την εκταμίευση των συνεχιζόμενων τελών λόμπιγκ μέσω μιας εταιρείας κέλυφος, σύμφωνα με το άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Και μετά την υποτιθέμενη συνάντηση με τον Μπιλάλ Ερντογάν – έλαβε χώρα στις 25 Φεβρουαρίου πέρυσι μέσα σε ένα παιδικό μουσικό σχολείο που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα είπε – η Dignita κατάλαβε ότι έπρεπε να στείλει επίσημη επιστολή στον Πρόεδρο Ερντογάν περιγράφοντας το επιχειρηματικό της βήμα, δείχνει η εταιρική αλληλογραφία.

Το καλοκαίρι του 2022, ο Έρικσον έλαβε ένα προσχέδιο της επιστολής και μερικές οδηγίες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Smart Start, Μάθιου Στράους, σύμφωνα με την εταιρική αλληλογραφία.

«Άντερς», είπε ο Αμερικανός διευθύνων σύμβουλος στον Σουηδό συνάδελφό του σε μήνυμα της 23ης Ιουνίου. “Δείτε συνημμένο. Αυτό, εκτός από το πώς θα απευθυνθούμε στον Πρόεδρο, είναι το προσχέδιο που θα χρησιμοποιήσουμε. Έχει εγκριθεί από δικηγόρο. Μπορείτε να μεταφράσετε και να το στείλετε πίσω για τελική υπογραφή; .”

Η τελική εκδοχή της επιστολής που είδε το Reuters έχει ημερομηνία 29 Ιουνίου και υπογράφεται με μπλε μελάνι από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Dignita. Στην τρισέλιδη αποστολή, ο Έρικσον ξεκίνησε επαινώντας τον Πρόεδρο Ερντογάν για τα επιτεύγματά του στη βελτίωση της ασφάλειας στους τουρκικούς δρόμους και λέγοντας ότι η εταιρεία του ήταν πρόθυμη να τον βοηθήσει να προχωρήσει περαιτέρω.

Εάν οι κλειδαριές ανάφλεξης καταστούν υποχρεωτικές για παραβάτες που οδηγούν υπό την επήρεια μέθης και οχήματα δημόσιας μεταφοράς, όπως σχολικά λεωφορεία, και εάν δοθεί η σύμβαση στην Dignita, είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, η εταιρεία είναι έτοιμη να συζητήσει «τις υποκείμενες εγγυήσεις και προϋποθέσεις που θα απαιτούνταν για ενεργοποιήσουμε την επένδυσή μας».

  • Η επιστολή στάλθηκε στον Γκουντούζ και παραδόθηκε στην προεδρία στα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Αν και η Dignita δεν μπορούσε να εξακριβώσει εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν είδε την επιστολή, είχε άμεσο και θετικό αντίκτυπο, είπε το άτομο.

Τον ίδιο μήνα, η σουηδική εταιρεία έμαθε από τον Γκουντούζ ότι συναντήσεις με ανώτερο στέλεχος της διοίκησης του προέδρου Ερντογάν, και πιθανώς με τον ίδιο τον πρόεδρο, θα πραγματοποιούνταν σύντομα για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τις επικοινωνίες της εταιρείας.

Αργότερα τον Ιούλιο, η σχεδιαζόμενη εταιρεία κέλυφος ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τα τουρκικά επιχειρηματικά αρχεία. Ένας από τους σκοπούς της ήταν  να λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ εγχώριων και ξένων εταιρειών, δείχνουν οι νομικές καταθέσεις. Και τον Αύγουστο, η Dignita ετοίμασε το έγγραφο για τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Μέχρι τότε, ωστόσο, σύμφωνα με το άλλο άτομο που γνωρίζει το θέμα, οι ιδιοκτήτες της Dignita στις ΗΠΑ, η Smart Start και η Apollo, είχαν αρχίσει να ανησυχούν για τις δυσάρεστες πτυχές του τουρκικού έργου, συμπεριλαμβανομένου του ότι θα μπορούσε να παραβιάζει τους νόμους κατά της δωροδοκίας των ΗΠΑ. Μετά από εσωτερική έρευνα, ελήφθη απόφαση να σταματήσει, είπε το άτομο.

Τον Σεπτέμβριο, η Dignita ενημέρωσε έναν συμμετέχοντα στις συνομιλίες από την τουρκική πλευρά ότι η σουηδική εταιρεία είχε εγκαταλείψει το έργο, χωρίς να δώσει λόγο, δείχνει ένα μήνυμα που είδε το Reuters.

«Ας ελπίσουμε για το καλύτερο», απάντησε ο συμμετέχων.

Με πληροφορίες από Reuters

Πρώτες δηλώσεις Πριγκοζίν μετά την ανταρσία: Η επέλαση στη Μόσχα δεν έγινε για να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: