Ο Πριγκοζίν «απολογείται» από το λαγούμι του: Η επέλαση στη Μόσχα δεν έγινε για να ανατρέψουμε τον Πούτιν

Στιγμιότυπο από βίντεο των Sunday Times στο YouTube




Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα 11 λεπτών, ο Γεβγένι Πριγκοζίν, επικεφαλής του μισθοφορικού σταθμού της Wagner, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά μετά την ανταρσία της ομάδας του κατά του ρωσικού στρατού και του Κρεμλίνου.

Στις πρώτες του τοποθετήσεις ανέφερε:

  • «Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση αλλά να δείξουμε τα λάθη που γίνονται στη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία».
  • «Στόχος της πορείας (προς τη Μόσχα) ήταν να αποφευχθεί η καταστροφή της Wagner και να λογοδοτήσουν οι αξιωματούχοι που με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες διέπραξαν τεράστιο αριθμό λαθών».

Και πρόσθεσε: «Η Wagner λυπάται που ήταν «αναγκασμένη να χτυπήσει τη ρωσική αεροπορία (…) αλλάξαμε πορεία «για να αποφευχθεί να χυθεί αίμα Ρώσων στρατιωτών».

Συνέχισε λέγοντας ότι η θεαματική πορεία των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα κατά την ανταρσία του Σαββάτου αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ, συναντώντας μικρή αντίσταση.

«Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε ότι οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών που διέσχιζαν κατά την πορεία τους.

«Πολίτες έρχονταν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περνούσαμε δίπλα τους».

Ο Πριγκοζίν δεν αποκάλυψε πού βρίσκεται, ενώ το Κρεμλίνο έχει αναφέρει ότι  επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Λευκορωσία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πότε.

Ο Πριγκοζίν ανέφερε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος μεσολάβησε μεταξύ Κρεμλίνου και της Wagner, πρόσφερε λύσεις που επιτρέπουν στην παραστρατιωτική οργάνωση να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ο Λουκασένκο προσφέρθηκε να βρει λύσεις για τη συνέχιση του έργου της οργάνωσης Wagner με νόμιμο τρόπο», είπε.

Συνεχίζουμε λέει το αρχηγείο

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, πριν από τις δηλώσεις Πριγκοζίν, το αρχηγείο της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ στη Ρωσία, που έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά» δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη ανταρσία του αρχηγού της Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί ‘κανονικά’, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η οργάνωση Βάγκνερ σε ανακοίνωσή της, ενώ η τύχη της ίδιας της οργάνωσης, αν θα διαλυθεί , θα ενσωματωθεί στον στρατό ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως έχει, παραμένει αβέβαιη.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές εντός της Βάγκνερ ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

«Η στρατολόγηση συνεχίζεται», δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS ένας υπάλληλος στην πόλη Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας.

Μπροστά από το κτίριο της μισθοφορικής οργάνωσης στο Νοβοσιμπίρσκ, αφίσες που διαφήμιζαν την Βάγκνερ κρέμονταν και πάλι τη Δευτέρα, σύμφωνα με το TASS, αφού είχαν αφαιρεθεί το Σάββατο.

«Εργαζόμαστε με ραντεβού όλη τη μέρα», δήλωσε στο TASS ένας υπάλληλος από την πόλη Τιουμέν που βρίσκεται 2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Το περίγραμμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ του Γιεβγκένι Πριγκόζιν και της Μόσχας για την επίλυση της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε η ένοπλη εξέγερση της Βάγκνερ παραμένει ασαφές σε αυτή την φάση.

Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι κανένας από τους μαχητές της Βάγκνερ που ακολούθησαν τον Πριγκόζιν στην ανταρσία του δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί στην οργάνωση. Το Κρεμλίνο έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι ο Πριγκόζιν θα πάει στη Λευκορωσία, αλλά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το τέλος του πραξικοπήματος.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της επιτροπής Νομοθεσίας και Κρατικής οικοδόμησης της κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), Πάβελ Κρασενίννικοφ, ανακοίνωσε ότι οι καταδικασθέντες από τα ρωσικά δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να στρατολογούνται από «ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις» όπως η «Βάγκνερ».

Η Βάγκνερ είχε στρατολογήσει πολλούς μαχητές από ρωσικές φυλακές, με την έγκριση της κυβέρνησης, για να τους στείλει στο μέτωπο στην Ουκρανία, αλλά για αρκετούς μήνες το Κρεμλίνο είχε θεωρητικά απαγορεύσει μια τέτοια πρακτική.

Με πληροφορίες από BBC και AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τί άλλο θα δούμε απ’ το Κρεμλίνο; Port parole των εγκληματιών της Wagner o Λαβρόφ διαβεβαιώνει … την συνέχιση της «εκπαιδευτικής» δράσης της στην Αφρική!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: