Τσίπρας: Λάθος η απόσυρση της υποψηφιότητας Μουσταφά Κατραντζή, δημιουργείται κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας

Στιγμιότυπο από την τηλεόραση του Mega




Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στον πρόεδρο της ΝΔ υποκρισία και ανευθυνότητα σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα καθώς και προσπάθεια εργαλειοποίησης της ΕΥΠ.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν είναι καθόλου ευχάριστο ότι έχει γίνει κεντρικό θέμα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει υπευθυνότητα, είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ήμουν από την πρώτη στιγμή αντίθετος, το άρχισε ο κ. Μητσοτάκης. Επιχείρησε για κάποιο λόγο να βάλλει κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης την Θράκη. Δεν το καταλαβαίνω, ενώ είχε τέτοιο αποτέλεσμα στην εκλογική αναμέτρηση. Για δέκα ή δεκαπέντε χιλιάδες ψήφους της μειονότητας να ανοίξει ένα δύσκολο θέμα που θα το βρούμε μπροστά μας την επομένη των εκλογών: Τόση αλαζονεία;».




Αναφέρθηκε στα «πραγματικά περιστατικά» και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ετέθη το θέμα με τρόπο που προσπάθησε να του στήσει παγίδα». Ακολούθως εξήγησε: «Ήμουν τεσσερισήμισι χρόνια πρωθυπουργός και είχα διαβάσει δεκάδες ενημερωτικά της ΕΥΠ για τη Θράκη, για πολιτικά πρόσωπα, για υποψηφίους και πολιτικούς αντιπάλους.

Ο κ. Μητσοτάκης που έστειλε τέσσερις μέρες μετά τις εκλογές ένα ενημερωτικό σημείωμα, χωρίς να με πάρει τηλέφωνο, χωρίς να μου στείλει τον διοικητή της ΕΥΠ που αναφερόταν σε κάποια πρόσωπα, και μετά από δύο εβδομάδες βλέπω μεγάλο μέρος του ενημερωτικού αυτού σημειώματος στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” και τον εκπρόσωπο της ΝΔ να μου ζητά επιτακτικά να αποσύρω τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πίστευα στα μάτια μου γιατί στο ενημερωτικό αυτό σημείωμα έβλεπα σαφή αναφορά και στον υποψήφιο της ΝΔ. Δεν είπα κουβέντα γιατί θεώρησα ότι το θέμα θα πέσει θα καταλαγιάσει. Έβλεπα όμως στην συνέχεια ότι το κάνει κεντρικό θέμα. Δεν θέλω να μιλήσω τόσο για την ουσία. Είναι ένα ζήτημα υποκρισίας, δεν διστάζεις προκειμένου να κερδίσεις 10 ή 15 χιλιάδες ψήφους να ανοίγεις ένα δύσκολο εθνικό θέμα. Έχουμε μία Άγκυρα που είναι δραστήρια. Το ζήτημα δεν λύνεται λέγοντας στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες ότι η ψήφος σας είναι υποκινούμενη».




Ακολούθως είπε ότι ακόμη και το ενημερωτικό σημείωμα της ΕΥΠ χρειάζεται περαιτέρω εξέταση: «Τις αξιολογούσα τις ενημερώσεις. Γιατί το να έχεις μία φωτογραφία ενός παράγοντα με τον πρόξενο της Τουρκίας αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στρατευμένος ή υποκινούμενος» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Θεωρώ ότι η απόφαση του κ. Μητσοτάκη εκ των υστέρων να απομακρύνει τον υποψήφιό του στην Ροδόπη -γιατί γνώριζε τις δηλώσεις του- είναι λαθεμένη, καθώς τα ψηφοδέλτια είναι τυπωμένα».

Γενικεύοντας είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας και προσέθεσε ότι ο τρόπος να αποτρέψουμε την προσπάθεια της Τουρκίας δεν είναι χειραγωγώντας τη μειονότητα αλλά όπως έπραξε η διακομματική της Βουλής που αναζήτησε τρόπους για το για το πώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα επιβάλλει ισονομία και ισοπολιτεία.

Για τους δικούς του υποψήφιους που κατονομάζονται είπε: «Τους κάλεσα, μου απάντησαν ότι αυτά είναι προβοκατόρικα και ΚΥΠατζίδικα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πρόκειται για υποψήφιους της Αριστεράς που κάνουν αγώνες από τα παιδικά τους χρόνια». Σημείωσε ότι εκείνος που είχε μιλήσει για «τουρκική μειονότητα» ήταν ο υποψήφιος της Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο «έγινε επίπληξη και δεν το επανέλαβε».

Θύμισε ότι όταν είχε επισκεφθεί ο Τ.Ερντογάν τη χώρα μας και του ετέθη στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα. Ωστόσο, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, η μειονότητα δεν είναι ομοιογενής, έχει τους Πομάκους, έχει τους Τουρκογενείς και τους Ρομά. Συνολικότερα σημείωσε: «Υπάρχει το ζήτημα του αυτοπροσδιορισμού και υπάρχει και το θέμα του συλλογικού προσδιορισμού. Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής για το θέμα του προσδιορισμού της μειονότητας. Ωστόσο θα ήταν λάθος και ανευθυνότητα να θέσουμε απέναντί μας το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Ερντογάν θέλει να αναδείξει ότι η μειονότητα είναι υπό την πίεση του ελληνικού κράτους και για να έχει μία ελπίδα θα πρέπει να προσδεθεί στο άρμα της Τουρκίας».

Επιστρέφοντας στο κεντρικό κατά την άποψή του θέμα είπε: «Θα υπάρχει χώρα και στις 26 του μηνός και δεν μπορεί να ανοίξουμε πληγές που θα είναι ανεπούλωτες, που θα μας δημιουργήσουν προβλήματα. Το θέμα είναι πώς ένας πρωθυπουργός χειρίζεται ένα δύσκολο εθνικό θέμα. Ενώ είχε ένα χαρτί στα χέρια του που μιλούσε και για τον δικό του υποψήφιο, το απέκρυψε για να μου κουνάει το δάχτυλο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική εξαίρεση. Δεν μπορείς να βάλεις τα εθνικά θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση και να εργαλειοποιείς την ΕΥΠ. Κανένας πρώην πρωθυπουργός ακόμη και της δεξιάς παράταξης δεν το έκανε». Σημείωσε πάντως ότι «εγώ δεν ζήτησα να φύγει ο Καταρτζής από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ».

Μεταναστευτικό

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό με αφορμή το πρόσφατο ναυάγιο: «Το κρίσιμο θέμα είναι αν αποτελεί προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή. Υπερασπιζόμαστε και προστατεύουμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή. Όταν βλέπουμε ένα πλοίο με ανθρώπους να κινδυνεύουν πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σωθούν οι άνθρωποι αυτοί». Έκανε αναδρομή στη δική του διακυβέρνηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακυβέρνησης της ΝΔ: «Η επιχειρησιακή γραμμή που είχαν το Λιμενικό Σώμα το 2015-2019 -όταν πέρασαν 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι από τη χώρα- ήταν όταν κινδυνεύει άνθρωπος να τον σώζουν. Δεν νομίζω ότι σήμερα έχουν την ίδια γραμμή».

Ακολούθως εξήγησε την στάση του τις τελευταίες ημέρες: «Έχω θέσει μία σειρά ερωτήματα, οι απαντήσεις που μου έχουν δοθεί έχουν αντιφάσεις. Το αποτέλεσμα του ναυαγίου είναι συντριπτικό, μέσα από τα χέρια μας χάθηκαν 500-600 ζωές. Νιώθω υποχρέωση να θέσω τα ερωτήματα, δεν μπορεί όταν τα θέτω να μου λένε ότι είσαι εθνική εξαίρεση ή ότι επιτίθεσαι στο Λιμενικό. Δεν επιρρίπτω ευθύνες στους ανθρώπους του Λιμενικού, αν υπάρχουν ευθύνες είναι στον αρχηγό. Με εμάς η Ελλάδα έγινε συνώνυμο της ανθρωπιάς. Μας έδωσαν εύσημα διεθνώς μέχρι και ο Πάπας και ο Πατριάρχης. Είχαμε κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διαχειριστήκαμε. Μετά προέκυψε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία όμως υπήρξε ένα πολύ μεγάλο αρνητικό στοιχείο, προσδιόριζε ότι όσοι περνάνε στην ελληνική επικράτεια θα μένανε στα νησιά».

Έδωσε έμφαση στο ότι «η πολιτική που θα εφαρμόζαμε είναι πολιτική υπεράσπισης των συνόρων παράλληλα με την υποχρέωση να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν είχαμε και δεν έχουμε μία πολιτική που θέλει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι. Ωστόσο είναι άλλο να είσαι στο χερσαίο έδαφος που μπορείς να βάλλεις όρους και κανόνες και άλλο στη θάλασσα. Στη θάλασσα δεν τα βλέπεις τα σύνορα δεν μπορείς να βάλλεις φράχτες. Αυτό είπαμε και όχι ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Είμαστε υποχρεωμένοι να φυλάμε τα σύνορα, δεν είπαμε να μην φτιαχτεί ο φράχτης είπαμε ότι δεν είναι λειτουργικός. Δεν μπορείς να τον θεωρείς υπερόπλο. Απαιτείται η διεκδίκηση μίας άλλης μεταναστευτικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, που να μοιράζει τις ευθύνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Αποσύρει την υποψηφιότητά του στη Ροδόπη με τη ΝΔ ο Μουσταφά Κατραντζή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: