Τρέμοντας στη «ζώνη του θανάτου»: Σπάνια επιχείρηση διάσωσης ορειβάτη στο Εβερεστ [video]

Στιγμιότυπο από βίντεο του BBC




Μια σπάνια επιχείρηση διάσωσης έλαβε χώρα στο Έβερεστ.

Ενας ορειβατικός συνοδός από το Νεπάλ, ονόματι Γκέλτζε Σέρπα (Gelje Sherpa) εντόπισε έναν Μαλαισιανό ορειβάτη να τρέμει κρατημένος από ένα σχοινί σε μια περιοχή του Έβερεστ που ονομάζεται «ζώνη του θανάτου».

Εκεί όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν ακόμη και στους 30 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Ο Σέρπα κατέβασε τον ορειβάτη από τα 8.500 μέτρα κουβαλώντας τον στην πλάτη, μαζί με ακόμη ένα άτομο, για έξι ώρες.

Ο αξιωματούχος του τουρισμού του Νεπάλ Μοιγιάν Κοϊράλα δήλωσε ότι θεωρείται «σχεδόν αδύνατο να διασωθούν ορειβάτες σε αυτό το υψόμετρο» και ότι επρόκειτο για μια «πολύ σπάνια επιχείρηση».

Ο Σέρπα περιέγραψε στον Guardian: «Τυλίξαμε τον ορειβάτη σε ένα στρώμα ύπνου, τον σύραμε στο χιόνι και τον μεταφέραμε εναλλάξ στην πλάτη μας στον καταυλισμό τρία». Λίγο αργότερα, ένα ελικόπτερο διάσωσης πήρε τον ορειβάτη από τα 7.162 μέτρα στον καταυλισμό της βάσης.

Ο Tashi Lakpa της εταιρείας Seven Summit Treks, που παρείχε υλικοτεχνική υποστήριξη στον Μαλαισιανό ορειβάτη, αρνήθηκε να τον κατονομάσει, επικαλούμενος το απόρρητο του πελάτη του. Ο ορειβάτης επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Μαλαισία την περασμένη εβδομάδα.

Το Νεπάλ εξέδωσε ρεκόρ αδειών για το Έβερεστ κατά τη φετινή αναρριχητική περίοδο Μαρτίου-Μαΐου. Τουλάχιστον 12 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και οκτώ χρόνια, και άλλοι πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται στις πλαγιές του Έβερεστ.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο της Σουηδίας: Τουλάχιστον τρεις τραυματίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: